ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένουν σε επικοινωνία για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης-Μακρόν

Παραμένουν σε επικοινωνία για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης-Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν. 

Η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω σύσφιγξης των άριστων αυτών διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Άμυνας, των Οικονομικών σχέσεων, αλλά και της Ενέργειας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στον Πρόεδρο Μακρόν τα δεδομένα ως προς το Μεταναστευτικό και τις διαστάσεις που λαμβάνει στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη όπως ολοκληρωθεί, υιοθετηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν το «Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο» της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε εκτενώς στον Πρόεδρο Μακρόν την πρότασή του για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν και επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεξήγησε τις πτυχές της πρότασής του και πώς η περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και ενισχυτικά ως προς τις προσπάθειες των ΗΕ. 

Η ΕΕ κατέχει εκείνα τα συγκεκριμένα κίνητρα και εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είπε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Γαλλίας, ως ισχυρός συμπαραστάτης της Κύπρου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι η Γαλλία αποτελεί το μοναδικό Κράτος Μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του ΣΑ των ΗΕ.  Η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπως διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό, αποκτά μια επιπρόσθετη γεωπολιτική διάσταση για την ΕΕ, αλλά και για τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Ο συντονισμός ενεργειών και η συμπαράσταση της Γαλλίας σε αυτή τη μεγάλη διπλωματική προσπάθεια αποτελεί κοινή αντίληψη των δύο Προέδρων και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επικοινωνία.

Επιπλέον, συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, όπως για τον Λίβανο, τη Λιβύη και τη Συρία και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή, αλλά και για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από ΕΕ ως προς τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμμετοχής της Γαλλίας στους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας.

Τέλος συζητήθηκε, η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο Μακρόν ως προς την πρωτοβουλία του για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και ενημέρωσε ότι θα παρευρεθεί στη 2η Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Μολδαβία.

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top