ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από αύριο (5/5) μηδενικό ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα - Δείτε λίστα

Από αύριο (5/5) μηδενικό ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα - Δείτε λίστα

Σε ισχύ από αύριο (5/5) θα τεθεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά, μετά από διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβουλίου την Τρίτη (2/5).

Σύμφωνα με το διάταγμα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι προσωρινό μέτρο και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δηλαδή από 5 Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Όπως αποφάσισε το Υπουργικό, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα αφορά τα εξής προϊόντα:

1/ Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

2/ Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

3/ Αυγά

4/ Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

5/ Παιδικές πάνες

6/ Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)

7/ Πάνες ενηλίκων

Στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι, με βάση τη περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν σε καταμέτρηση αποθεμάτων των λόγω αγαθών.

Δρουσιώτης: Δεν συνεπάγεται με μείωση των τιμών ο μηδενισμός του ΦΠΑ

Πάντως σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, σημείωσε ότι, η μείωση του φόρου ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωτική ως προς την μείωση και της λιανικής τιμής πώλησης.

Εξήγησε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα φανεί στις αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές, αφού δεν θα καταγράφεται στο κάτω μέρος η χρέωση ΦΠΑ για τα προϊόντα για τα οποία έχει αποφασιστεί η ελάφρυνση.

«Από την άλλη όμως, έχουν δικαίωμα τα σημεία πώλησης, και δεν είναι παράνομο,» πρόσθεσε, να ανεβάσουν τις τιμές τους σε αυτά τα προϊόντα, έτσι δεν θα επέλθει κάποια μείωση για τον καταναλωτή.

Είπε ότι, αν για παράδειγμα, το γάλα, κοστίζει €2 και πρέπει να μειωθεί κατά 5%, δηλαδή 10 σεντ, κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να αυξήσουν την τιμή κατά 10 σεντ και να μην υπάρξει κάποια μείωση για τον καταναλωτή.

Καραγιώργης: Οι υπεραγορές πρέπει να προσαρμοστούν - Θα εξετάζονται όσες δεν συμμορφώνονται

Σε δηλώσεις του στο Themaonline, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, σημείωσε ότι οι υπεραγορές πρέπει να προσαρμοστούν μέχρι τη μέρα που θα βγει το διάταγμα.

«Ως Υπηρεσία Καταναλωτών έχουμε καταγράψει τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων εδώ και 2-3 εβδομάδες και παρακολουθούμε τις τιμές. Ένα και εφόσον διαπιστωθούν συμπεριφορές που δεν συμμορφώνονται με το μέτρο αυτό σίγουρα θα εξεταστούν και αν δεν δικαιολογείται η αύξηση, μπορεί να ονοματίσουμε και τις εταιρείες αυτές, ότι δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top