ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από παρΑΤΑση σε παράταση – Νέα συνάντηση από βδομάδας – «Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», λέει ο Υπ. Εργασίας

Από παρΑΤΑση σε παράταση – Νέα συνάντηση από βδομάδας – «Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», λέει ο Υπ. Εργασίας

Μετά τις σημερινές συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις «βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στην προοπτική για την κατάληξη σε μία συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις, ύστερα από χωριστές συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι προγραμματίζεται κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Αισιοδοξώ ακόμη περισσότερο ότι μέχρι τότε θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτά συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει την εργατική ειρήνη, να διασφαλίζει την ομαλότητα και τη σταθερότητα και να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς για τις ενδείξεις και τα στοιχεία που τον οδηγούν σε αισιοδοξία, ο Υπουργός Εργασίας δεν θέλησε να αναφερθεί «συγκεκριμένα στις συζητήσεις οι οποίες διενεργήθηκαν».

«Θέλω να επαναλάβω ότι θεωρώ πως μετά από τις σημερινές μας συναντήσεις είμαστε πολύ πιο κοντά από ό,τι είμαστε προηγουμένως στην κατάληξη σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η πρόταση του έχει τη μορφή είτε απορρίπτεται είτε γίνεται αποδεκτή, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, η οποία θέλουμε να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα μια συμβιβαστική πρόταση και έχουν ακουστεί απόψεις σε σχέση με αυτή.

Ανέφερε επίσης ότι «θέσεις οι οποίες μπορούν να βοηθούν στο να έχουμε κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα, εφόσον γίνονται κοινά αποδεκτές - όπως εξάλλου πρέπει να γίνει οποιοδήποτε περιεχόμενο μιας συμφωνίας – μπορεί να είναι βοηθητικές», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε».

«Υπάρχουν αυξημένες προοπτικές, δυνατότητες ώστε να έχουμε κατάληξη σε συμφωνία», επανέλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εργασίας θα έχει επικοινωνία για το θέμα κατά τις επόμενες ημέρες με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να καθοριστεί κοινή συνάντηση, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη, 9 Μαΐου, για να υπάρξει θετική κατάληξη.

Στις συζητήσεις με τον Υπουργό Εργασίας συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Εξάλλου, σε δήλωση μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση της πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης μετάφεραν στον Υπουργό «τα ζητήματα, τα οποία ως συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούμε σημαντικά από το περίγραμμα της πρότασης το οποίο μας είχε παρουσιάσει την περασμένη Παρασκευή, για τα οποία υπάρχουν επιφυλάξεις από το συνδικαλιστικό κίνημα και για τα οποία δώσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι βοηθούν τον ΥΠΕΡΓ για να οδηγηθούμε σε αυτό που μόλις πριν λίγο έχει πει, να πάμε σε μια συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο και πλαίσιο να κινηθούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν ο ΥΠΕΡΓ έχει αναφέρει ότι θα υποβάλει νέα διαφοροποιημένη πρόταση για να αποδεχτεί κάποια από τα σημεία του συνδικαλιστικού κινήματος, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι είμαστε εδώ με θέληση για να έχουμε συμφωνία και εκείνα τα οποία έχουμε μεταφέρει στον Υπουργό δεν είναι ζητήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο να μην υπάρξει συμφωνία».

Κληθείσα να αναφέρει τα επίμαχα σημεία για να γνωρίζουν τα μέλη των συντεχνιών, η κ. Χαραλάμπους είπε από τις συζητήσεις στο προηγούμενο διάστημα «ήταν εμφανές πού εμείς δίνουμε βαρύτητα» και η βαρύτητα σε μας, όπως είπε, «είναι ότι έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η συζήτηση, που είναι η μεταβατική συμφωνία που έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, μια φιλοσοφία, που είναι το πιο σημαντικό για τη νέα μεταβατική συμφωνία».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι διατηρώντας τις θέσεις αρχών, πιστεύουμε ότι έχει δημιουργηθεί το απαιτούμενο έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτά διευθέτηση του θέματος της ΑΤΑ με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό προς τις υπογραφές που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια θετική κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο δικαίωμα ως βασική συνιστώσα των συλλογικών συμβάσεων, να βελτιώσουν την απόδοση των μισθών τους, διαχειριζόμενοι καλύτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια στιγμή και εξίσου σημαντικό είναι ότι «θα μας δώσει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια θετική κατάληξη σε σχέση με την διεύρυνση και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, αξιοποιώντας και το πλαίσιο που θέτει η ίδια η ΕΕ για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο της αγοράς εργασίας».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι αναμένουν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουν να ανακοινώσουν τη θετική κατάληξη της όλης εργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι στόχος των συντεχνιών είναι η κατάληξη σε μία συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει τις βασικές αρχές όπως έχουν τεθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, και στην πανσυνδικαλιστική σύσκεψη.

Ανέφερε ότι «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό» και «θεωρούμε ότι έχουν επεξηγηθεί πλήρως τα ζητήματα, τα οποία προβληματίζουν και απασχολούν το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο κ. Αναστασίου είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει εκ νέου συνάντηση όλων των κοινωνικών εταίρων και πρόσθεσε πως «το πλαίσιο το οποίο καθορίζεται, διευκολύνει και τις δύο πλευρές, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για αυτό το σημαντικό ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβατική συμφωνία, η οποία καθορίζει ευκρινώς τις βασικές αρχές σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ».

Τέλος, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου είπε ότι μετέφεραν τις αποφάσεις της πανσυνδικαλιστικής στον Υπουργό, ο οποίος «τις άκουσε με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον».

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε πως από τον καιρό που άρχισε η συζήτηση του θέματος δήλωνε «αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε».

Ο κ. Ματθαίου εξέφρασε την ελπίδα την ερχόμενη εβδομάδα να καταλήξουν στο θέμα της ΑΤΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top