ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσοι εργαζόμενοι στην Κύπρο λαμβάναν μισθό κάτω και πάνω από 1.606 ευρώ - Στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια

Πόσοι εργαζόμενοι στην Κύπρο λαμβάναν μισθό κάτω και πάνω από 1.606 ευρώ - Στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια

Οι μισθοί σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, φαίνεται να αυξάνονται κάθε χρόνο, την ίδια στιγμή που και οι τιμές των προϊόντων έχουν εξίσου αυξητική τάση.

Ωστόσο υπάρχει μια τεράστια διαφορά και "σύγχυση" στους πολίτες όσον αφορά τον "Μέσο όρο των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών" με το "Διάμεσο ακαθάριστων μηνιαίων απολαβών υπαλλήλων.

Πως ορίζεται ο Μέσος και πώς ο Διάμεσος

Για αρχή θα παρουσιάσουμε τον ορισμό που δίνεται για τον κάθε ένα με βάση την Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Μέσος όρος των μηνιαίων απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές. Πηγή των στοιχείων είναι το αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε ετήσια βάση.

Διάμεσος είναι το σημείο όπου ορίζεται το κέντρο των μηνιαίων μισθών του 50% των εργαζομένων πάνω και κάτω. Για παράδειγμα αν ο διάμεσος υπολογίζεται σε x ποσό αυτό σημαίνει ότι το 50% των εργαζομένων στην Κύπρο λαμβάνουν μισθό άνω του x ποσού και το 50% των εργαζομένων στην Κύπρο κάτω του x ποσού.

Στα €2.546 οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές το 2022 ( 4ο τρίμηνο)

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το
τέταρτο τρίμηνο του 2022, εκτιμώνται στα €2.546 σε σύγκριση με €2.404 το τέταρτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή παρατηρείται αύ

Τα δεδομένα με τις διορθώμενες ως προς τις εποχιακές διακυμάνσεις παρουσιάζουν τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στις €2.237. 

Ενώ τα €2.056 ήταν οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές για το 2021 στην ετήσια έρευνα. 

Στα €1.606 οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές το 2021

Στα €1.606 οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές το 2021 σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Επεξηγηματικά σημαίνει ότι το 50% των εργαζομένων στην Κύπρο λάμβανε μισθό (ακαθάριστο) κάτω από €1.606 και το υπόλοιπο 50% των εργαζομένων λάμβανε μισθό πάνω από €1.606.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει επίσης τον Διάμεσο Μισθό για Γυναίκες και το Διάμεσο για Άντρες.

Αναλυτικά το 50% των γυναικών εργαζομένων στην Κύπρο το 2021 λάμβανε μισθό κάτω από €1.494 και το 50% λάμβανε μισθό άνω των €1.494.

Για τους άντρες το 50% εργαζομένων στην Κύπρο το 2021 λάμβανε μισθό κάτω από €1.727 και το 50% λάμβανε μισθό άνω των €1.727.


Για το 2022 δεν υπάρχουν δεδομένα και στοιχεία για το Διάμεσο Μισθό (ακαθάριστο), καθώς η Στατιστική Υπηρεσία ολοκληρώνει τις έρευνες και τα δημοσιεύει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου της μεθεπόμενης χρονιάς. Πρόκειται για ετησία έρευνα κατά την οποία θα πρέπει να έχει λήξει και η τελευταία μέρα ημερολογιακά του ερευνώμενου έτους.

Κατώτατος μισθός από Γενάρη 2023

Αξίζει να αναφερθεί οτι Βάσει του Διατάγματος, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο στην Κύπρο έχει καθοριστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε 940 ευρώ (μεικτά) για πλήρη απασχόληση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top