ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμβουλοι Υπουργών: Οι 2 αποφάσεις του Υπουργικού Αναστασιάδη που άνοιξαν τον δρόμο για προσλήψεις χωρίς κριτήρια

Σύμβουλοι Υπουργών: Οι 2 αποφάσεις του Υπουργικού Αναστασιάδη που άνοιξαν τον δρόμο για προσλήψεις χωρίς κριτήρια

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις σχετικά με την πρόσληψη 19χρονης ως Συμβούλου του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, μία ενέργεια που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ThemaOnline, σε μία προσπάθεια να ξεδιαλύνει το όλο θέμα και με αφορμή την πρωινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έκανε έρευνα και εντόπισε την απόφαση που έλαβε το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη και στο οποίο ήταν μέλος ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών.

Διερευνώντας, ωστόσο, περαιτέρω το όλο θέμα, η ιστοσελίδα μας εντόπισε και δεύτερη απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ακύρωνε την προηγούμενη.

Οι αποφάσεις

Ειδικότερα, στις 27 Μαρτίου 2019 με την υπ’ αριθμόν 87.137 Απόφαση του «αποφάσισε να εγκρίνει, κατ’ αρχήν, το Πλαίσιο Απασχόλησης για Σύμβουλους/Συνεργάτες που εργοδοτούνται στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας/ Υπουργού/ Υφυπουργού/του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου/ του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο επισυνάπτεται στην Πρόταση ως Παράρτημα 1 και να εξουσιοδοτήσει τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου όπως, διαβουλευτεί με τη Νομική Υπηρεσία για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της σχετικής Σύμβασης Απασχόλησης».

Με βάση το Παράρτημα 1 (βλέπε πιο κάτω), «πρόσωπο δύναται να εργοδοτηθεί ως Σύμβουλος-Συνεργάτης, εφόσον:
(α) έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του,
(β) κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία,
(γ) είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους και έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία,
(δ) διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό του οποίου εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας,
(ε) προκειμένου περί άρρενος, έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές,
(στ) δεν έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας/ Υπουργό/ Υφυπουργό/ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο/ τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων
(ζ) δεν έχει απολυθεί ή δεν έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμό δημόσιου δικαίου της Δημοκρατίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε κράτους μέλους λόγω πειθαρχικού παραπτώματος».

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμόν 88.569 Απόφαση του, μεταξύ άλλων, αποφάσισε «να ακυρώσει την Απόφαση με αρ. 87.137 και ημερ. 27.3.2019».

Περαιτέρω, με την ίδια Απόφασή του, το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε «να εγκρίνει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών των συμβούλων/συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας / Υπουργών / Υφυπουργών / Κυβερνητικού Εκπροσώπου / Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται στην Πρόταση ως Παράρτημα Β και η οποία θα περιληφθεί στο Επεξηγηματικό Μνημόνιο του Προϋπολογισμού του 2020 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2020 – 2022».

Το ThemaOnline, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ανέτρεξε και στο Επεξηγηματικό Μνημόνιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 και εντόπισε την σύμβαση που αναφέρεται στην πιο πάνω Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία βρισκόταν στις τελευταίες 5 σελίδες του 232σέλιδου Υπομνήματος.

Στην εν λόγω Σύμβαση (αυτούσια ΕΔΩ), δεν αναφέρονται πουθενά οποιαδήποτε κριτήρια ή προϋποθέσεις για πρόσληψη Συμβούλου/Συνεργάτη, παρά μόνο οι υπηρεσίες που προσφέρει και οι όροι.

Σύμφωνα με την Σύμβαση, «ο Σύμβουλος/Συνεργάτης κατά τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου θα προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
α. Την εκτέλεση όλων των καθηκόντων που θα του ανατίθενται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας/ τον Υπουργό/ τον Υφυπουργό/ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο/ τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για διευκόλυνση του έργου του.
β. Τη διεξαγωγή ερευνών, ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων για θέματα τα οποία θα του ζητηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας/ τον Υπουργό/ τον Υφυπουργό/ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο/ τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για διευκόλυνση του έργου του
γ. Την εκτέλεση οποιονδήποτε άλλων συναφών καθηκόντων του ανατεθούν».

Σε ό,τι αφορά τους όρους της Σύμβασης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«2.4: Ο Σύμβουλος – Συνεργάτης ευθύνεται έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας/ του Υπουργού/ του Υφυπουργού / του Κυβερνητικού Εκπροσώπου/ του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πιστή εφαρμογή των προνοιών της παρούσας Συμφωνίας.
2.5, 2.5.1: Ο Σύμβουλος - Συνεργάτης δεσμεύεται να μην πληροφορεί, γνωστοποιεί, κοινοποιεί, μεταδίδει και/ή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο διαδίδει άμεσα ή έμμεσα οποτεδήποτε προς οποιοδήποτε πρόσωπο (εξαιρέσει προσώπου δεόντως εξουσιοδοτημένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας/ τον Υπουργό/ τον Υφυπουργό/ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο/ τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων) οποιαδήποτε πληροφορία και γενικά οτιδήποτε έρχεται σε γνώση του συνεπεία των υπηρεσιών του δυνάμει της παρούσας Συμφωνίας.
Περαιτέρω, δεσμεύεται να τηρεί μυστική κάθε τέτοια πληροφορία και γενικά οτιδήποτε έρχεται σε γνώση του συνεπεία των εν λόγω υπηρεσιών.
2.5.2: Η δυνάμει της παρούσας παραγράφου δέσμευση ισχύει και μετά τη λήξη της παρούσας Συμφωνίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top