ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση - Εκλογές Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις και οι προοπτικές για το Κυπριακό - Τι «ξημερώνει» η επόμενη μέρα

Ανάλυση - Εκλογές Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις και οι προοπτικές για το Κυπριακό - Τι «ξημερώνει» η επόμενη μέρα

Στο περιθώριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, γεγονός που υποδεικνύει εκλογές δύο γύρων στην Τουρκία.

Επιμέλεια Αντώνης Αδάμου

Σε ανάλυσή του στο ThemaOnline αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, ο Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ζήνωνας Τζιάρρας, καταγράφει τα σενάρια των αποτελεσμάτων, τις προοπτικές που ενδεχομένως ανοίγονται για το Κυπριακό πρόβλημα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά τις εκλογές.

Δημοσκοπήσεις και σενάρια νίκης

Τουλάχιστον σύμφωνα με την μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο προεδρικές εκλογές, η φετινή θα είναι μια διαδικασία δύο γύρων. Δημοσκοπικά, η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου εμπίπτει στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.

Ένας τρίτος υποψήφιος, ο Μουχαρέμ Ίντζε φαίνεται να αντλεί ψήφους από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και να αποτρέπει τη νίκη του από τον πρώτο γύρο. Οι ψήφοι που θα πάρει ο Ίντζε, σε συνάρτηση με ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων ψήφων, πολύ πιθανόν να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Το δε σενάριο νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να εργαλειοποιηθεί από τον Ερντογάν σε επίπεδο ρητορικής για να υποβοηθήσει την επανεκλογή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με το επιχείρημα ότι η πιθανότητα ασυμφωνίας μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας μπορεί να βάλει τη χώρα σε νέο κύκλο αστάθειας και χάους.

Κυπριακό πρόβλημα και οι θέσεις των υποψηφίων

Δεν υπάρχει κάποια επιλογή που να ευνοεί ξεκάθαρα την Κύπρο. Θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, λόγω της συνάφειας που έχει με την τουρκική εθνική ασφάλεια, οι θέσεις των δύο κύριων υποψηφίων δεν έχουν μεγάλη απόκλιση.

Η εκτίμηση ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα επιδείξει ένα πιο φιλο-δυτικό προσωπείο (υπέρ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) στην περίπτωση εκλογής του πιθανόν να σημαίνει και την αποκατάσταση κάποιων σχέσεων εξάρτησης μεταξύ Δύσης και Τουρκίας, που μπορεί να συνεπάγεται και μια αυξημένη δυνατότητα από πλευράς της Δύσης για άσκηση πιέσεων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Κάτι παρόμοιο θα επιδιωχθεί και στην περίπτωση επανεκλογής Ερντογάν. Φυσικά ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι η συνέχιση της προκλητικής ρητορικής και πρακτικής του Ερντογάν θα βαθύνει τη ρήξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αναγκάζοντας τις τελευταίες να επενδύσουν περισσότερο σε Κύπρο και Ελλάδα. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, δεν πρέπει να υποτιμάται η επιθυμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν δεσμούς με την Τουρκία και η προσπάθειά τους να την δελεάσουν με διάφορους τρόπους.

«Ενωμένη» η αντιπολίτευση εναντίον Ερντογάν

Είναι γεγονός ότι ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός των «έξι» διατηρεί τη συνοχή του εξαιτίας της κοινής απειλής του Ερντογάν και του κοινού στόχου για την εκλογική ανατροπή του.

Δεν είναι βέβαιο όμως ότι, στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, οι «έξι» θα παραμείνουν ενωμένοι καθώς φέρουν διαφορετικές ιδεολογίες και έχουν σημαντικές διαφορές σε καίρια ζητήματα όπως για παράδειγμα το Κουρδικό.

Η επόμενη μέρα των εκλογών

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία μετά τις εκλογές βρίσκονται σε δύο επίπεδα, το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο εσωτερικό, χρειάζεται άμεσα μία πιο ορθολογική οικονομική πολιτική ώστε να βγει η χώρα από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και επηρεάζει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών αλλά και την οικονομική της ισχύ. Κρίσιμη θεωρείται επίσης η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και πολιτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη δημοκρατία και θα αποκαταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλάζοντας ενδεχομένως και το πολιτειακό σύστημα σε κοινοβουλευτικό, ώστε να αντιστραφούν οι δυναμικές του αυταρχισμού. Σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να ενταχθεί και το Κουρδικό που παραμένει ίσως το σημαντικότερο ανοιχτό ζήτημα με προεκτάσεις κοινωνικές, πολιτικές και ασφάλειας.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο προσανατολισμός της Τουρκίας και συγκεκριμένα οι σχέσεις της με τη Δύση οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά υπό τον Ερντογάν. Εξίσου σημαντικό είναι και το εάν θα διαφοροποιηθεί το γεωπολιτικό όραμα της χώρας περιορίζοντας τις τάσεις αναθεωρητισμού και παρεμβατισμού.

Ανησυχίες για υγεία Ερντογάν - Τι θα συμβεί εάν πεθάνει ο Πρόεδρος

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, σε περίπτωση θανάτου του προέδρου, προεδρεύων της Δημοκρατίας καθίσταται ο αντιπρόεδρος (δηλαδή ο Fuat Oktay) μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και την εκλογή νέου προέδρου εντός 45 ημερών.

 

Κυβέρνηση σε άμυνα μετά το νέο αυτογκόλ

Ανάλυση - Εκλογές Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις και οι προοπτικές για το Κυπριακό - Τι «ξημερώνει» η επόμενη μέρα

Έρχονται αλλαγές στη στεγαστική βοήθεια σε πρόσφυγες – Ο στόχος και ποιους αφορά

Στα χέρια της Κυβέρνησης τα στοιχεία για τις κυρώσεις σε Κύπριους από ΗΠΑ – Αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και αξιολόγηση

Έκανε κτηνιατρείο «γυαλιά καρφιά» για να πάρει εκδίκηση για τον σκύλο του – Χειροπέδες σε 24χρονο

Υπόθεση απαγωγής ανηλίκων στη Λευκωσία - Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα ο 29χρονος ύποπτος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top