ΠΑΡΑ-THEMA

Αναγκαία (δυστυχώς) τα Pride εν έτει 2023 - Η ιστορία πίσω από τις πολύχρωμες παρελάσεις και οι διεκδικήσεις στην Κύπρο

Αναγκαία (δυστυχώς) τα Pride εν έτει 2023 - Η ιστορία πίσω από τις πολύχρωμες παρελάσεις και οι διεκδικήσεις στην Κύπρο

Ξεκινάμε με αυτό. Το Pride δεν είναι μια απλή παρέλαση, ένα πάρτι… Είναι πολιτική πράξη!

Γράφει ο Αντώνης Αδάμου

Μέσω των Pride, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κάτι ζητάει από την Πολιτεία, που βασικά είναι τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεύτερος στόχος, είναι η ορατότητα, ότι δηλαδή τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υπάρχουν, είναι μέλη της ευρύτερης κοινότητας και ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν είναι υποδεέστερος από τους straight.

Τα τελευταία επεισόδια στο ΤΕΠΑΚ με την είσοδο κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου και τον τραυματισμό παρευρισκομένου, καθώς και η αυξημένη ρητορική μίσους, γνωστή ως bullying, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, επιβάλλουν - δυστυχώς - να συνεχίσουν οι πορείες υπερηφάνειας, ακόμη και εν έτει 2023 στην Κύπρο, σε μια (υποτίθεται) «αναπτυγμένη» χώρα, μέλος της ΕΕ.

Τι ζητάει η κυπριακή ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Το θέμα της περσινής πορείας ήταν ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και η δυνατότητα τεκνοθεσίας, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί και συνεχίζει να ζητάει η κοινότητα από την Πολιτεία.

Φέτος, το Cyprus Pride που διοργανώνει η Accept Κύπρου έχει θέμα «Μαζί θριαμβεύουμε - In solidarity we thrive», λαμβάνοντας υπόψη το περιστατικό βίας στο ΤΕΠΑΚ σε συνάρτηση με τη στήριξη που έχει λάβει η Οργάνωση, τόσο από τον φοιτητόκοσμο του πανεπιστημίου όσο και ευρύτερα από την κοινωνία.

H πορεία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2023, ενώ από τις 17 Μαΐου, που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, θα ξεκινήσει ένα δεκαήμερο φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις και εργαστήρια. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρσι στις 18 Ιουνίου, διοργανώθηκε και δεύτερο Pride με δικοινοτικό χαρακτήρα και σύνθημα «United by Pride» από την ομάδα Queer Collective Cy σε συνεργασία με τις οργανώσεις Queer Cyprus, LGBT Africa, LGBT Pilipinas και τον Φοιτητικό Όμιλο ΛΟΑΤΚΙΑ+ & Φίλων Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέλη των οργανώσεων και από τις δύο κοινότητες του νησιού συναντήθηκαν μετά από πορεία στη Λευκωσία στο οδόφραγμα του Λήδρας Πάλας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει. Φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου.

Η ιστορία πίσω από τα Pride

Τα Pride ξεκίνησαν σαν διαμαρτυρία, μία επανάσταση ενάντια στην αστυνομική βία εις βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η 28η Ιουνίου 1969 σηματοδοτεί την έναρξη της εξέγερσης του Stonewall, μιας σειράς γεγονότων μεταξύ της αστυνομίας και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστών που διήρκεσαν έξι ημέρες. Το Stonewall Inn ήταν ένα από τα πιο φημισμένα γκέι μπαρ της εποχής στη Νέα Υόρκη, το οποίο - όπως και άλλα γκέι μπαρ - δέχονταν συχνά επιδρομές από την αστυνομία, η οποία ασκούσε βία στους θαμώνες. Η πρώτη πορεία υπερηφάνειας στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 1970, τιμώντας την επέτειο ενός έτους από την εξέγερση του Stonewall.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top