ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόχληση Ελεγκτικής για τις 4 συνεργάτιδες του Αναστασιάδη: «Kάποιες εξ αυτών χωρίς καν πτυχίο πανεπιστημίου»

Ενόχληση Ελεγκτικής για τις 4 συνεργάτιδες του Αναστασιάδη: «Kάποιες εξ αυτών χωρίς καν πτυχίο πανεπιστημίου»

Ενόχλησή του για τη διαχείριση που οδήγησε στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετικά με το θέμα που αφορά τις 4 συνεργάτιδες του Νίκου Αναστασιάδη, εκφράζει μέσω ανακοίνωσης η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην οποία αναφέρει ότι: «με τη σημερινή Απόφαση τού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών ο κύπριος φορολογούμενος φορτώνεται για τις επόμενες δεκαετίες τέσσερις υπαλλήλους οι οποίοι προσελήφθησαν το 2013 χωρίς καμία διαδικασία ως υπάλληλοι ορισμένου χρόνου (μισθωτά πρόσωπα), που θα ήταν συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το 2018 και μετά θα αποχωρούσαν»

Συνεχίζει τονίζοντας πως: «οι τέσσερις συνεργάτιδες του τεώς Προέδρου της Δημοκρατίας, παράνομα μετατράπηκαν με απόφαση της Προεδρίας σε υπάλλήλους αορίστου χρόνου με κεκτημένα δικαιώματα. και απολαβές πολύ υψηλότερες από αυτές που θα αναμενόταν για τα καθήκοντα και προσόντα τους. Συγκεκριμένα, τονίζεται, τον Νοέμβριο του 2021 λάμβαναν μηνιαίο μισθό €3.076, €2.771, €2.580 και €2.580, κάποιες εξ αυτών χωρίς καν πτυχίο πανεπιστημίου».

Αναφέρει επίσης ότι: «το 2021 η Βουλή των Αντιπροσώπων επιχείρησε μέσω πρόνοιας στον Προϋπολογισμό του 2022 να άρει αυτή τη στρέβλωση. Ο τέως ΠτΔ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η προσφυγή του απορρίφθηκε τον Ιούλιο του 2022. Ακολούθως, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών οι ίδιες οι συνεργάτιδες του τέως ΠτΔ, υιοθετώντας αυτούσια τα νομικά επιχειρήματα που είχε προηγουμένως προβάλει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας εκπροσωπώντας τον ΠτΔ»

Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι: «στον Προϋπολογισμό του 2023 εισήχθη αντίστοιχη πρόνοια για τερματισμό της απασχόλησης των τεσσάρων υπαλλήλων. Αυτή τη φορά η πρόνοια εισήχθη (δεν ξέρουμε γιατί) από την ίδια την εκτελεστική εξουσία και απλώς ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνεπώς, δεν υπήρχε καν θέμα παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών αφού πρόκειτο για νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη νομοθετική εξουσία όπως είχε κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία. Ενώπιον του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών αμφότεροι οι διάδικοι στη διαδικασία, δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας και οι αντίδικοι του (οι τέσσερις υπάλληλοι), επιχειρηματολόγησαν περί της αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης πρόνοιας, με βασικό επιχείρημα ότι αυτή αντίκειται στην αρχή διάκρισης των εξουσιών»

Επίσης, συνεχίζει, «όπως προκύπτει από την σημερινή Απόφαση, το Δικαστήριο το οποίο έκρινε ότι η επίδικη πρόνοια παραβίαζε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, δεν ήταν καν ενήμερο από τους διάδικους ότι στον Προϋπολογισμό του 2023 ουδεμία τροπολογία κατατέθηκε ή ψηφίστηκε από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία απλώς υπερψήφισε ό,τι της κατέθεσε η Κυβέρνηση».

Τέλος αναφέρει ότι: «Ουσιαστικά, τέσσερα πρόσωπα που διορίστηκαν από τον τέως ΠτΔ με καθαρά πολιτικά κριτήρια, όντας συγγενείς του ή συνεργάτες του σε πολιτικό κόμμα, κατέληξαν με αυτό τον πολιτικό διορισμό να είναι μόνιμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για τα επόμενα δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια»

Yπενθυμίζεται ότι με απόφαση του με απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, παραμένουν τελεσίδικα οι τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με το καθεστώς του αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συνεργάτιδες του κ. Αναστασιάδη, υπηρετούσαν στο Προεδρικό ως συνεργάτιδες του και με βάση το συμβόλαιό τους, μετατράπηκαν σε εργοδοτούμενες αορίστου χρόνου.

Η Βουλή, μετά από εισήγηση της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, κατά την ψήφιση των προϋπολογισμών του κράτους για το 2021 και το 2022, περιέλαβε επιφύλαξη, μέσω της οποίας στην ουσία αφαιρείτο το καθεστώς αορίστου χρόνου από τις εν λόγω συνεργάτιδες και θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το Δημόσιο με την αποχώρηση της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι τέσσερις κατέθεσαν αίτηση στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, κάνοντας λόγο για παράνομο και αντισυνταγματικό τερματισμό της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, με το Δικαστήριο να λαμβάνει απόφαση υπέρ τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top