Το καλοκαίρι έφτασε και ήδη οι πιο τολμηροί ξεκίνησαν τα πρώτα τους μπάνια.
Η Δρ. Μαργαρίτα Μαυρογένη, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος και Πρόεδρος Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής εταιρείας αναφέρει στο Themaonline: «Όλοι χαιρόμαστε τον ήλιο που είναι το λαμπρότερο αστέρι του ηλιακού μας συστήματος και είναι τόσο φωτεινός ώστε κατά την διάρκεια της μέρας να μην επιτρέπει την εμφανίσει άλλων σωμάτων στον ουρανό όπως της Σελήνη και των άστρων.
Χωρίς Ήλιο δεν θα υπήρχε ζωή στην γη. Είναι η φυσική πηγή ενέργειας μας. Μας προσφέρει φως, ζεστασιά και με την θεμελιώδη διαδικασία της φωτοσύνθεσης προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των φυτών και από αυτά των ζωντανών οργανισμών. Η σημασία του ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, με αποτέλεσμα ο Ήλιος να λατρεύεται από τον άνθρωπο ως θεότητα. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, κατά τον Όμηρο και τον Ησίοδο, ήταν γιος του Τιτάνα Υπερίωνα».
Σύμφωνα με την Δρ.Μαυρογένη «Όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου» όπως :
-την βιοσύνθεση της Βιταμίνης D, που με την βοήθεια της εισχωρά το ασβέστιο στα Κόκκαλα
-την μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα,
-την αύξηση της παραγωγής της αιμοσφαιρίνης,
-την ενεργοποίηση έκκρισης ορμονών
-και φυσικά την αντικαταθλιπτική δράση που έχει.
«Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες»
Ωστοσο «η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην επιδερμίδα που τις χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες»
αυτές που φαίνονται άμεσα όπως :
-το ηλιακό έγκαυμα,
-φωτοδερματίτιδες, φωτό αλλεργίες
-παρουσία δυσχρωμιών στο δέρμα οι γνωστές πανάδας
και αυτές που θα φανούν αργότερα όπως :
-πρόωρη γήρανση,
-αναστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και φυσικά
-ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
Ποια είναι τα διαφορετικά είδη καρκίνων του δέρματος;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη καρκίνων του δέρματος:
- Τα μελανώματα, που δημιουργούνται με βάση τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (φυσική χρωστική του δέρματος). Είναι το λιγότερο συχνό είδος, αλλά τα πιο ικανά να προκαλέσουν μεταστάσεις
- Τα καρκινώματα, που δημιουργούνται με βάση τα κερατινοκύτταρα, κύτταρα που αποτελούν την επιδερμίδα. Διακρίνουμε 2 είδη:
- α) Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, που μπορούν να κάνουν μεταστάσεις
- β) Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, που είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στο ανθρώπινο είδος, αλλά και ο πιο «ακίνδυνος» καθώς δεν δημιουργεί μεταστάσεις
Η Δρ. Μαργαρίτα Μαυρογένη εξηγεί «Είναι αλήθεια πως ο ήλιος τα τελευταία χρόνια θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος από ότι άλλοτε, αφού η μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα σημαίνει και μείωση του φιλτραρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Κάθε 10 χρόνια το όζον μειώνεται κατά 5%. Έτσι, η υπεριώδης ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι περισσότερη.
Η ακτινοβολία που δεχόμαστε κάθε φορά συσσωρεύεται και τα τελικά αποτελέσματα της φαίνονται πολύ αργότερα. Έτσι δικαιολογούνται οι χρόνιες βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας, π.χ. η φωτογήρανσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής έκθεσης του δέρματος μας στον ήλιο για πολλά χρόνια.
Εκτός από τη συσσωρευτική δράση της ακτινοβολίας, σημασία έχει και η έκθεση στον ήλιο στις διακοπές, διότι έχει αποδειχθεί πως η ευκαιριακή έκθεση στον ήλιο είναι η πλέον επικίνδυνη για την εμφάνιση μελανώματος (του πιο επιθετικού καρκίνου του δέρματος)».
Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.
«Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.
Μεγάλη σημασία έχει η προφύλαξη στις μικρές ηλικίες διότι τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν ηλιακά εγκαύματα. Αν τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι τα 20 έτη της ηλικίας υπερβαίνουν τα 5, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος κάποια στιγμή στη ζωή. Γι’ αυτό εξάλλου και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιηλιακή προστασία των παιδιών» όπως αναφέρει η Δρ.Μαυρογένη.
«Παρά το γεγονός ότι προσπαθούμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πάντα γίνονται λάθη. Δείτε προσεκτικά τις πιο κάτω απλές συμβουλές και ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λάθη διατηρώντας το δέρμα μας φρέσκο και νεανικό ακόμα και μετά από χρόνια» συμβουλεύει η Πρόεδρος Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής εταιρείας στην Κύπρο.
Συμβουλές από την Δρ.Μαυρογένη:
1/ Απλώνετε το αντηλιακό 20 λεπτά πριν φύγετε από το σπίτι.
2/ Η κρέμα προσώπου μπαίνει πρώτη και αφού απορροφηθεί βάζουμε αντηλιακό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και στα χείλη με lip balm με αντιλαϊκή προστασία.
3/ Αποφεύγεται προϊόντα που περιέχουν AHA κατά την διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.
4/ Προστατεύστε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου.
5/ Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό και τρώγοντας φρούτα.
6/ Προτιμήστε σκιερό μέρος και φορέστε καπέλο.
7/ Εκτός από το σώμα σας προστατέψτε και τα μαλλιά σας από την ηλιακή ακτινοβολία με το κατάλληλο προϊόν.
8/ Να θυμάστε η ηλιακή ακτινοβολία περνάει ακόμα και μέσα από τα πυκνά σύννεφα ενώ η UVA και από τζάμι. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη.
9/ Αποφεύγεται την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 πμ και 3:00 μμ.
10/ Κάντε μια φορά τη βδομάδα σκραπ για να απεγκλωβίσετε την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα και να μην μπλοκάρουν οι πόροι από την συνεχή χρήση αντιλαϊκού.
«Ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες και χαρείτε το καλοκαίρι σας σωστά κάνοντας τον σύμμαχο σας», καταλήγει η Δρ.Μαυρογένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιορτή της Μάνας χωρίς… επίδομα – Πότε θα καταβληθεί – Τα κριτήρια και τα ποσά
Oι πιο τολμηροί ξεκίνησαν τα πρώτα τους μπάνια - Πως προστατευόμαστε από τον ήλιο
Eurovision: Αυτοί είναι οι νικητές από το 2000 μέχρι σήμερα – Δείτε βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις