ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για εκλογές στην Τουρκία: «Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και πώς θα τοποθετηθεί αυτός που θα εκλεγεί»

ΠτΔ για εκλογές στην Τουρκία: «Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και πώς θα τοποθετηθεί αυτός που θα εκλεγεί»

Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από τις εκλογές στην Τουρκία και πώς θα τοποθετηθεί αυτός που θα εκλεγεί, ειδικότερα στο θέμα της προοπτικής ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΑΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα ολοκληρώνεται ο χρονικός ορίζοντας για νέες εξελίξεις στο Κυπριακό και αν αναμένονται κάποιες εξελίξεις, είπε ότι «το χρονικό όριο που τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας ήταν η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Άρα, να αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και θα δούμε και τα επόμενα βήματα.

Όπως γνωρίζετε, ήδη έγιναν επαφές και συνεχίζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, αλλά και με κάποια κράτη μέλη, είμαστε ειδικά σε επαφή με τη Γαλλία και τη Γερμανία, την οποία θα επισκεφθώ, και αναμένουμε μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία να γίνουν τα επόμενα βήματα».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου στην περίπτωση εκλογής του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες, πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Τουρκίας, πώς θα τοποθετηθεί και ειδικότερα στο θέμα της προοπτικής ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Παρακολουθώ πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις που γίνονται και από τον κ. Ερντογάν, αλλά και από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων.

Όσον αφορά τη γενικότερη προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν αναμένω ουσιαστική αλλαγή σε περίπτωση που κερδίσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Εκείνο που με ενδιαφέρει, εκείνο που μελετούμε εσωτερικά και έχουμε και τις δικές μας αναλύσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις τρίτων, είναι σε σχέση με την προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, διότι εκείνο είναι που θεωρούμε ότι μπορεί να ξεκλειδώσει την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Έφορος Εταιρειών έχει στη διάθεση του γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το πώς να προχωρήσει με τις εταιρείες των οποίων έχουν παγοποιηθεί οι λογαριασμοί λόγω των κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι δύο θέματα τα οποία προκύπτουν.

Το ένα αφορά τα αιτήματα στον Έφορο Εταιρειών για αλλαγή σε κάποια από τα δεδομένα των ατόμων που είναι καταχωρημένα εκεί.

Το δεύτερο αφορά τη μισθοδοσία όλων αυτών που εργάζονται σε άτομα» τα οποία αφορούν οι κυρώσεις.

«Και για τα δύο θέματα έχω δει τη γνωμάτευση, με ειδικότερη έμφαση στη μισθοδοσία όλων αυτών που εργάζονται σε άτομα που έχουν καταχωρηθεί στη λίστα κυρώσεων. Αναμένω να επιλυθεί αυτή τη βδομάδα. Ήδη έχουμε κάνει ενέργειες, έχω μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, έχω μιλήσει με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε μιλήσει και με ξένες Κυβερνήσεις και αναμένω αυτή τη βδομάδα να έχουμε εξελίξεις».

Γιορτή της Μάνας χωρίς… επίδομα – Πότε θα καταβληθεί – Τα κριτήρια και τα ποσά

Oι πιο τολμηροί ξεκίνησαν τα πρώτα τους μπάνια - Πως προστατευόμαστε από τον ήλιο

Eurovision: Αυτοί είναι οι νικητές από το 2000 μέχρι σήμερα – Δείτε βίντεο

Μάιος στο Netflix: Αυτές είναι οι ταινίες και οι σειρές που ήρθαν αυτόν το μήνα – Ποιες να περιμένουμε - Δείτε βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονταιΣε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top