Ειδύλλια με ρομπότ και στενές επαφές… σεξουαλικού τύπου θα έχει η ανθρωπότητα ως το 2070, σύμφωνα με τις προβλέψεις κορυφαίας ακαδημαϊκού.
Η δρ Έλεν Ντρίσκολ, καθηγήτρια ψυχολογίας του σεξ στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, υποστηρίζει ότι η σεξουαλική τεχνολογία, ή αλλιώς sex tech, προχωρά με τόσο αλματώδεις ρυθμούς, ώστε μέσα στον αιώνα που ήδη διανύουμε οι συμβατικές σαρκικές σχέσεις θα μοιάζουν πρωτόγονες και οπισθοδρομικές.
εωρητικά τουλάχιστον, σε ένα όχι-και-τόσο-μακρινό μέλλον, όποιος… φτιάχνεται με τα μεταλλικά εξαρτήματα θα ικανοποιεί την επονομαζόμενη και «ρομποφιλία» του χωρίς να αντιμετωπίζει την κοινωνική κατακραυγή. Οι άνθρωποι, λέει η καθηγήτρια, μπορεί ακόμη και να αρχίσουν «να ερωτεύονται τους εντός εικονικής πραγματικότητας συντρόφους τους».
Αναφερόμενη δε στις τεχνολογικά προηγμένες ερωτικές κούκλες και συγκεκριμένα στο ανθηρό εμπόριό τους, η δρ Ντρίσκολ δηλώνει στην «Daily Mirror» ότι αυτό θα μπορούσε «πράγματι να επιτρέψει στις κούκλες παρτενέρ να “ζωντανέψουν”».
«Έχουμε την τάση να εξετάζουμε ζητήματα όπως η εικονική πραγματικότητα και το ρομποτικό σεξ στο πλαίσιο των σημερινών συμβάσεων. Αν όμως αναλογιστούμε τις κοινωνικές συμβάσεις περί σεξ που υπήρχαν μόλις 100 χρόνια πριν, είναι προφανές ότι έχουν αλλάξει ραγδαία και ριζικά» προσθέτει η ίδια.
Η δρ Ντρίσκολ πιστεύει ότι η σταθερή εξέλιξη της τεχνολογίας θα καθορίσει πόσο θετική θα είναι η ανταπόκριση στο ρομποτικό σεξ. «Καθώς η εικονική πραγματικότητα γίνεται πιο ρεαλιστική και καθηλωτική, και ικανή να μιμηθεί ή ακόμα και να ξεπεράσει τη σεξουαλική εμπειρία με έναν άλλον άνθρωπο, γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι θα την προτιμήσουν από το σεξ με ένα λιγότερο τέλειο ανθρώπινο ον. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρχίσουν να ερωτεύονται τους εικονικούς συντρόφους τους.»
Η επιστήμων προβλέπει ότι οι εικονικές εμπειρίες θα εντάσσονται όλο και πιο πολύ στη ζωή μας, αλλά και ότι το σεξ με ένα ρομπότ ενδεχομένως θα μετράει ως… απιστία.
Ωστόσο, όπως η ίδια υποστηρίζει: «Στον κόσμο του μέλλοντος, θα δούμε πιθανώς τις ανθρώπινες σχέσεις να διεξάγονται ολοένα περισσότερο εξολοκλήρου επιγραμμικά (online). Και καθώς ορισμένοι άνθρωποι θα αρχίσουν να προτιμούν το τεχνολογικά προηγμένο εικονικό σεξ από το σεξ με τους ανθρώπους, μπορεί επίσης να δούμε αυξημένο αριθμό ανθρώπων να ζουν μόνοι τους, περνώντας περισσότερο χρόνο στην εικονική πραγματικότητα».
Παραμένουν βεβαίως κάποια ερωτήματα ως προς το αν οι εικονικές σχέσεις ή οι εκείνες με τα ρομπότ μπορούν να προσφέρουν πραγματική ικανοποίηση. «Προς το παρόν η έλλειψη ανθρώπινης επαφής μπορεί να βλάψει» παραδέχεται η δρ Ντρίσκολ. «Οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως κοινωνικοί και η έλλειψη της ανθρώπινης επαφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μοναξιά, η οποία συνδέεται με διάφορα ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας.»
«Μακροπρόθεσμα όμως η τεχνολογία μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα» αισιοδοξεί η ακαδημαϊκός – δείχνοντας να μη συμμερίζεται τις ανησυχίες των νεολουδιτών…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις