ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Τη στήριξη της Κύπρου στην ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών»

ΥΠΕΞ: «Τη στήριξη της Κύπρου στην ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών»

Στη διαχρονική στήριξη της Κύπρου για ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος σε παρέμβασή του στην 2η Υπουργική Σύνοδο για τον Ινδο-Ειρηνικό που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη.

Ο Υπουργός συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich), καθώς και στην 2η Υπουργική Σύνοδο για τον Ινδο-Ειρηνικό, που πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη στις 12 και 13 Μαΐου αντίστοιχα.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι κατά τις ολοήμερες συζητήσεις στο Gymnich, τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν δύο θέματα, η Ουκρανία και οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, διεξήχθη μια στρατηγική συζήτηση για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ΕΕ επί του ζητήματος, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να έχουν την ευκαιρία να προβούν σε ξεχωριστή ανταλλαγή απόψεων με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκ νέου στην ενότητα που επέδειξε η ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι μέσα από την ενότητα των ‘27’ οδηγηθήκαμε στη λήψη απτών μέτρων και σε μία άνευ προηγουμένου στήριξη προς την Ουκρανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξουν κενά ή «τυφλά σημεία» σε αυτή την προσέγγιση, όπως για παράδειγμα φαίνεται να δημιουργείται στο θέμα των κυρώσεων, όπου γινόμαστε μάρτυρες στην προσπάθεια τρίτων χωρών για παράκαμψή τους, υπογράμμισε. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό περνά μέσα από ένα φιλόδοξο, αλλά αναγκαίο, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν, επίσης, την ευκαιρία για μια εις βάθος συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ–Κίνας. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσέγγιση της ΕΕ προς την Κίνα, τονίζοντας ότι η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα στα διεθνή δρώμενα, αλλά και ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ. Η προσέγγισή μας προς την Κίνα πρέπει να περνά μέσα από ένα δομημένο διάλογο, ο οποίος να επικεντρώνεται στα ζητήματα που είναι σημαίνουσας σημασίας για την Ένωση, χωρίς να χαμηλώνουμε τον πήχη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, επεσήμανε.

Στο πλαίσιο της χθεσινής Υπουργικής Συνόδου για τον Ινδο-Ειρηνικό, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή.

Σε παρέμβασή του, ο Δρ Κόμπος αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, τονίζοντας ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι σημαντικό όπως αντιμετωπιστούν από κοινού ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια, όπως οι θαλάσσιες διαφορές, η κυβερνοασφάλεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δρ Κόμπος αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της Κύπρου για ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών της Σύμβασης παρέχουν στη διεθνή κοινότητα τα κατάλληλα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κρίσιμα ζητήματα, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η επίλυση διαφορών, υπογράμμισε.

Στο περιθώριο των εργασιών του Gymnich αλλά και της Υπουργικής Συνόδου για τον Ινδο-Ειρηνικό, ο Δρ Κόμπος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά χωριστών συναντήσεων με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας, Ιαπωνίας, Ινδονησίας και Σιγκαπούρης, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων, καθώς και σε σχέση με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να έχει συνομιλία και με τον Ουκρανό ομόλογό του κ. Dmytro Kuleba, στον οποίο μετέφερε και προσωπικά τη αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον δοκιμαζόμενο λαό και την Κυβέρνηση της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος – ως θέση αρχής – στηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπαδόπουλος σε Χριστοδουλίδη: «Αν δεν έβαζες υποψηφιότητα θα έπρεπε να σε είχαμε εφεύρει»

Θα αποσταλεί για εξειδικευμένες εξετάσεις το κρανίο που εντοπίστηκε στην Πάφο

LIVE: Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία - Ξεκινά η καταμέτρηση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top