ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι θα αμείβονται Αντιδημάρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από το 2024 – Οι αλλαγές που προωθούνται

Έτσι θα αμείβονται Αντιδημάρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από το 2024 – Οι αλλαγές που προωθούνται

Σειρά αλλαγών στο υφιστάμενο πλαίσιο για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθεί η Κυβέρνηση, μέσω δύο νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη Βουλή και αφορούν τόσο τον «περί Δήμων Νόμο» όσο και τον «περί Κοινοτήτων Νόμο».

Οι πιο ουσιαστικές, πάντως, αλλαγές προωθούνται στο Νόμο για τους νέους Δήμους που δημιουργούνται με τη Μεταρρύθμιση και, μεταξύ άλλων, αφορούν τις αντιμισθίες Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέγονται και την κατανομή των εδρών κατά τη δεύτερη κατανομή.

Οι αλλαγές

Ειδικότερα και σύμφωνα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά τον «περί Δήμων Νόμο», μία βασική αλλαγή που προωθείται σχετίζεται με τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στους Δήμους που τελούν υπό τουρκική κατοχή, ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων δεν θα είναι μικρότερος των οκτώ ούτε μεγαλύτερος των 26, και θα ορίζεται ως εξής:
• Σε δήμους με έως και 6.000 εκλογείς: 8 σύμβουλοι
• Σε δήμους με 6.000-12.000 εκλογείς: 12 σύμβουλοι
• Σε δήμους με 12.000-18.000 εκλογείς: 16 σύμβουλοι
• Σε δήμους με 18.000-26.000 εκλογείς: 20 σύμβουλοι
• Σε δήμους με πέραν των 26.000 εκλογέων: 26 σύμβουλοι

Επισημαίνεται πως, ο ακριβής αριθμός των Συμβούλων για κάθε εκλογικό διαμέρισμα,θα καθορίζεται με Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας 30 μέρες τουλάχιστον πριν τις εκλογές και πέντε τουλάχιστον μέρες πριν την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Μία άλλη αλλαγή που προωθείται, αφορά την εκλογή Αντιδημάρχου σε κατεχόμενους Δήμους και σε Δήμους που δεν απαρτίζονται από Δημοτικά Διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, για τους Δήμους Στροβόλου και Πάφου, που δεν απαρτίζονται από δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και για τους Δήμους, οι οποίοι τελούν υπό τουρκική κατοχή, ο Αντιδήμαρχος θα εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύπτει μετά τις εκλογές, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας και σε περίπτωση ισοψηφίας θα διενεργείται κλήρωση από το Δήμαρχο. Σε περίπτωση, δε, κένωσης της θέσης του Αντιδημάρχου των προαναφερθέντων Δήμων, η εκλογή του νέου Αντιδημάρχου θα γίνεται το αργότερο εντός 30 ημερών.

Επίσης, η εκλογή των Συμβούλων για τους Δήμους Στροβόλου και Πάφου, καθώς και των Δήμων που τελούν υπό τουρκική κατοχή, θα γίνεται μεμονωμένα ή/και κατά συνδυασμούς από τους δημότες εκλογείς των Δήμων, και οι οποίοι θα εκλέγονται κατά την πρώτη και τη δεύτερη κατανομή.

Με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι κατά την πρώτη κατανομή οι θέσεις των συμβούλων καταλαμβάνονται από τους υποψήφιους με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι ή σε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού, αν οι έδρες που παραχωρούνται στο συνδυασμό αυτό είναι λιγότερες των ισοψηφισάντων υποψηφίων, να διενεργείται κλήρωση από τον Έφορο Εκλογής για το ποιος θα καταλάβει τη θέση.

Ακόμη, με βάση το νομοσχέδιο, από τη δεύτερη κατανομή θα αποκλείονται από τη διεκδίκηση θέσης Συμβούλων οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Οι Αντιμισθίες Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων

Όσον αφορά τις αντιμισθίες των Αντιδημάρχων, σύμφωνα με την υπό τροποποίηση νομοθεσία, αυτή θα διαφοροποιείται αναλόγως των εκλογέων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, ως εξής:
• Για δημοτικά διαμερίσματα με 500 εκλογείς, η αντιμισθία του Αντιδημάρχου θα ανέρχεται στο 20% της αντιμισθίας του Δημάρχου.
• Για δημοτικά διαμερίσματα με 501 έως 1.000 εκλογείς, η αντιμισθία του Αντιδημάρχου θα ανέρχεται στο 30% της αντιμισθίας του Δημάρχου.
• Για δημοτικά διαμερίσματα με 1.001 και πάνω, η αντιμισθία του Αντιδημάρχου θα ανέρχεται στο 50% της αντιμισθίας του Δημάρχου.
• Η αντιμισθία των Αντιδημάρχων των Δήμων που τελούν υπό τουρκική κατοχή, θα ανέρχεται στο 15% της αντιμισθίας του Δημάρχου.

Επίσης, με βάση την ίδια τροποποίηση, κάθε Σύμβουλος θα λαμβάνει αποζημίωση που ανέρχεται στο 10% της αντιμισθίας του Δημάρχου.

Σημειώνεται πως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι αντιμισθίες και τα έξοδα παραστάσεως των Δημάρχων συσχετίζονται ως ποσοστό με την αντιμισθία των Βουλευτών:
• Σε Δήμους με έως και 3.000 εκλογείς, η αντιμισθία του Δημάρχου θα ανέρχεται στο 60% της αντιμισθίας των Βουλευτών.
• Σε Δήμους με 3.001 έως και 5.000 εκλογείς, η αντιμισθία του Δημάρχου θα ανέρχεται στο 70% της αντιμισθίας των Βουλευτών.
• Σε Δήμους με 5.001 έως και 20.000 εκλογείς, η αντιμισθία του Δημάρχου θα ανέρχεται στο 80% της αντιμισθίας των Βουλευτών.
• Στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου και σε Δήμους με πέραν των 20.000 εκλογέων, η αντιμισθία του Δημάρχου θα ανέρχεται στο 100% της αντιμισθίας των Βουλευτών.

Οι τροποποιήσεις για τις Κοινότητες

Σε ό,τι αφορά τον «περί Κοινοτήτων Νόμου», μέσω του σχετικού τροποποιητικού νομοσχεδίου ουσιαστικά προωθούνται 3 βασικές αλλαγές.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη θητεία των Κοινοτικών Συμβουλίων, η οποία θα είναι πενταετής και θα αρχίζει την 1η του μηνός που έπεται της εκλογής τους

Με τη δεύτερη τροποποίηση, η πρόνοια που απαγορεύει ουσιαστικά το δικαίωμα του εκλέγειν σε άτομα που έχουν υπηρετήσει στο αξίωμα του Κοινοτάρχη ή μέλους του Συμβουλίου για τρεις συνολικά θητεία, θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2029 και μετά.

Η τρίτη τροποποίηση αφορά τα εκλογικά έξοδα των υποψήφιων Κοινοταρχών, οι οποίοι θα υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική έκθεση εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top