ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις: Η «παλιά» θεραπεία που επιστρέφει και δίνει λύση στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Εξάψεις: Η «παλιά» θεραπεία που επιστρέφει και δίνει λύση στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και διαταραχές του ύπνου χαρακτηρίζουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης στη ζωή μιας γυναίκας, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της. Υπάρχει, όμως, τρόπος να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των γυναικών σε αυτό το μεταβατικό στάδιο;

Σύμφωνα με μια νεότερη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ), επανασυστήνεται η ορμονοθεραπεία ή αλλιώς η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε γυναίκες χωρίς παράγοντες κινδύνου.

Αν και θεωρείται διαχρονικά μια ευρέως αποτελεσματική θεραπεία, σε αυτά τα πιο πρόσφατα στοιχεία συνοψίζονται η διάγνωση και η θεραπεία των συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και οι κίνδυνοι και τα οφέλη των θεραπειών, με στόχο να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση της κατάστασης.

«Παρότι υπάρχουν πολλές θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι φόβοι γύρω από τους κινδύνους της ορμονοθεραπείας της εμμηνόπαυσης και η έλλειψη γνώσης σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές συχνά εμποδίζουν τους ασθενείς να λάβουν θεραπεία» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Στα οφέλη της ορμονοθεραπείας περιλαμβάνονται:

-έως και 90% λιγότερες εξάψεις σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα,
-βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και πιθανή μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη,
-λιγότερα κατάγματα ισχίου, σπονδυλικής στήλης και άλλων οστών.

Υπάρχουν και κίνδυνοι

Αν και προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έχουν επισημάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος σε άτομα ηλικίας 50-59 ετών και σε όσες ξεκινούν την ορμονοθεραπεία τα πρώτα 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Άλλες μελέτες έχουν αναδείξει τον αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών, που ξεκινούν τη θεραπεία 10 χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Από την άλλη, τα άτομα με παράγοντες κινδύνου ή που δεν επιθυμούν να λάβουν τη συγκεκριμένη θεραπεία, συστήνονται και οι μη ορμονικές θεραπείες, όπως ορισμένοι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και άλλα φάρμακα, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

«Παρά τις αρχικές ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων με την ορμονοθεραπεία, τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν μια πιθανή μείωση της στεφανιαίας νόσου μετά την ορμονοθεραπεία μεταξύ των νεότερων εμμηνοπαυσιακών ασθενών, ειδικά εκείνων που ξεκινούν τη θεραπεία πριν από την ηλικία των 60 ετών ή εντός 10 ετών από την εμμηνόπαυση» σημειώνουν οι συγγραφείς.

Τέλος, οι συγγραφείς τονίζουν ότι θεωρείται σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να ρωτούν σχετικά με τα συμπτώματα πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και να εξετάζουν τις θεραπείες με τις ασθενείς, με βάση τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Πωλήσεις ακινήτων: Κρατά τα σκήπτρα η Λεμεσός την ώρα που η Λευκωσία καταγράφει σημαντική μείωση – Αναλυτικά στοιχεία

«Απογειώθηκαν» τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό – Ποιες χώρες επισκέφθηκαν

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

Έστειλαν 22 κιλά κάνναβης στην Κύπρο με κούριερ - Δύο συλλήψεις - Δείτε φωτογραφίες

 Από χρήση ηλεκτρικών εργαλείων ξέσπασε η φωτιά στην Τόχνη - Χειροπέδες σε 51χρονο

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top