ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mητσοτάκης-Τσίπρας: Δυο γνώριμοι της Κύπρου- Οι σχέσεις με Χριστοδουλίδη

Mητσοτάκης-Τσίπρας: Δυο γνώριμοι της Κύπρου- Οι σχέσεις με Χριστοδουλίδη

Kυριάκο Μητσοτάκη ή Αλέξη Τσίπρα θα βγάλει απόψε η κάλπη στην Ελλάδα; Μάλλον κανέναν από τους δύο, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι εκλογολόγοι και οι πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα απαιτηθεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ώστε να γνωρίζουμε τον επόμενο πρωθυπουργό.

Και οι δύο έχουν δεσμούς με την Κύπρο και είναι γνώριμοι στον πολιτικό κόσμο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κουβαλά το Κυπριακό στο DNA του. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όπως και η αδελφή του, Ντόρα, είχαν μακρά πολιτική διαδρομή, εκείνος ως πρωθυπουργός και εκείνη ως Υπουργός Εξωτερικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει το Κυπριακό αλλά επί της πρωθυπουργίας του δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό γεγονός. Εχει αρκετούς φίλους στην Κύπρο και αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη του προεκλογική εμφάνιση ως υποψήφιου για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας έγινε στη Λευκωσία. Οι περισσότεροι πολιτικοί του φίλοι βρίσκονται στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη διατηρούν μια καλή σχέση, η οποία δοκιμάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο, όχι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε καθηκόντως υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά επειδή υπήρξαν κινήσεις που θεωρήθηκαν από τον περίγυρο Χριστοδουλίδη ως κτυπήματα κάτω από τη μέση. Εντούτοις, μετά τις εκλογές η σχέση τοποθετήθηκε εκ νέου, σε θεσμικό πλέον επίπεδο.

Τσίπρας και εγγυήσεις

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας βούτηξε στα βαθιά του Κυπριακού και επί θητείας του η Ελλάδα πήρε μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που υπήρξαν ποτέ και άλλαξαν ποιοτικά το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Η επιμονή του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων όχι μόνο δεν έπεσε στο κενό, όπως πολλοί προέβλεπαν, αλλά υιοθετήθηκε από σημαντικούς δρώντες στο Κυπριακό, όπως είναι η επίσης εγγυήτρια δύναμη Βρετανία και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Παρόλο που η Σύνοδος στο Κραν Μοντάνα έληξε άδοξα το καλοκαίρι του 2017 εξαιτίας της τουρκικής επιμονής, γεγονός παραμένει ότι στο τραπέζι βρίσκεται η θέση που υιοθετεί και ο ΟΗΕ αλλά και η ΕΕ, ότι το σύστημα των εγγυήσεων του ’60 δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης για ένα σύγχρονο κράτος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνωρίζεται πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν στο πλαίσιο πολλών συναντήσεων, ως ΥΠΕΞ αλλά ειδικότερα όταν συνόδευε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top