ΕΛΛΑΔΑ

«Ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας» ο στόχος Μητσοτάκη μετά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας

«Ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας» ο στόχος Μητσοτάκη μετά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας

«Τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα», τόνισε στην επινίκια δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζήτησε επιτάχυνση της διαδικασίας «για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Ως «εντολή αυτοδυναμίας», η οποία θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό με τη νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, στις 25 Ιουνίου, μεταφράζει τη χθεσινή συντριπτική επικράτησή του στις βουλευτικές κάλπες ο θριαμβευτής της εκλογικής μάχης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά», ανέφερε στην επινίκια δήλωσή του αμέσως μετά την επιβεβαίωση από τα επίσημα αποτελέσματα του ιστορικών διαστάσεων θριάμβου που πέτυχε ξεπερνώντας κατά πολύ και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αυτό ζήτησαν, άλλωστε, σήμερα οι ψηφοφόροι και το ζήτησαν με τρόπο εμφατικό, θα έλεγα με τρόπο απόλυτο», πρόσθεσε.

«Αλλά μας ζήτησαν και κάτι ακόμα: να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου, στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Για καλύτερους μισθούς, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για μία καλύτερη δημόσια υγεία, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραλάβει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με βάση, ωστόσο, τις δικές του προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά και τις θέσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων, δεν διαφαίνεται ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της πεντακομματικής Βουλής που αναδείχθηκε από τη χθεσινή κάλπη και θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την 1η Ιουνίου.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και τους πολιτικούς αρχηγούς που τον κάλεσαν για να τον συγχαρούν για τη νίκη του, θα καταθέσει πολύ σύντομα την εντολή για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες διάλυσης του Κοινοβουλίου και της εκ νέου προκήρυξης εκλογών που θα γίνουν αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα δώσουν αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία.

«Η δυναμική του αποτελέσματος είναι παραπάνω από σαφής: οι πολίτες θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με πιο τολμηρές αλλαγές ώστε να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος που μας χωρίζει ακόμα από την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό» επισημαίνοντας ότι «η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και η ενότητα νίκησε τον διχασμό».

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας»

Δήλωσε υπερήφανος αλλά και συγκινημένος, διότι, όπως είπε αισθάνεται «πολύ βαριά την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους μου ένα τόσο εντυπωσιακό ποσοστό». Και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ ξέρω πόση πολλή δουλειά έχουμε τώρα μπροστά μας. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που πραγματικά να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μπορεί να τις υλοποιήσει. Και αυτή βεβαίως δεν μπορεί να προκύψει ούτε από «εύθραυστους» αριθμούς, ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς».

Επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι «τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα», ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Κατά την άποψή του, αυτό δήλωσαν και οι πολίτες, εγκρίνοντας τη βασική επιλογή της παράταξης του που είναι η επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας».

Αλλά, όπως συμπλήρωσε, και την προγραμματική θέση ότι «αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την οικογένειά του και όλους όσοι συνέβαλαν στην ιστορική νίκη της ΝΔ, η οποία πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό διαφοράς που είχε κόμμα από το 1974, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα αλαζονείας και έπαρση.

«Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να το πιστεύω, ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους πολίτες και τον ελληνικό λαό», ανέφερε, προσθέτοντας: «Οι πολίτες μάς ανταπέδωσαν απλόχερα αυτή την εμπιστοσύνη τους και έχουμε ένα χρέος, με σεμνότητα και χωρίς έπαρση, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top