ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοψία «Τ» σε προσφυγικές πολυκατοικίες - «Πού θα πάμε;» - «Θέλουν τρία ενοίκια μπροστά. Πού να τα βρω;» - Φωτογραφίες

Αυτοψία «Τ» σε προσφυγικές πολυκατοικίες - «Πού θα πάμε;» - «Θέλουν τρία ενοίκια μπροστά. Πού να τα βρω;» - Φωτογραφίες

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι κάτοικοι προσφυγικών πολυκατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες και θα κατεδαφιστούν.

Το ThemaOnline βρέθηκε σε τρεις διαφορετικές πολυκατοικίες στην επαρχία Λευκωσίας που αναμένεται να κατεδαφιστούν, φωτογραφίζοντας τα προβλήματα και μιλώντας με κατοίκους.

Γυναίκα 82 ετών ανέφερε στο «T» ότι η Πολεοδομία γνώριζε τα προβλήματα της πολυκατοικίας τους από το 2013 που έκαναν διάφορες δομικές μετρήσεις. Φανερές μάλιστα είναι και οι τρύπες από τις μετρήσεις που δεν έκλεισαν ποτέ. «Κανονικά, δεν έπρεπε να χτίσουν άλλες πολυκατοικίες από τότε που το ήξεραν ότι υπήρχε πρόβλημα και να μας πάρουν απευθείας;», διερωτήθηκε.

Ακόμη σημείωσε πως «δεν φτάνει που μας διώχνουν από το σπίτι μας, η νέα πολυκατοικία θα είναι πιο μακριά (*στην άλλη άκρη του Δήμου). Εγώ είμαι 82 ετών. Θέλω να είμαι κοντά στα παιδιά μου. Εκεί που μας είπαν ότι θα μας χτίσουν δεν έχει ούτε μπακάλικο, ούτε φαρμακείο. Εδώ γύρω έχει χαλίτικη γη. Να χτίσουν εδώ κοντά. Δεν φτάνει που μας κάνουν δεύτερη φορά πρόσφυγες θα μας πάρουν και μακριά;».

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η 82χρονη είναι το ενοίκιο και οι δόσεις που πρέπει να δώσει μπροστά. «Βρήκα ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε κοντινή περιοχή. Ζητούσαν ενοίκιο 850 ευρώ και δύο δόσεις μπροστά. Η Κυβέρνηση θα μας δώσει μόνο 600 ευρώ. Δεν φτάνουν τα λεφτά», είπε.

Ερωτηθείς γιατί ψάχνει διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, απάντησε πως χρειάζεται χώρος να φυλάξει τα πράγματα που έχει ήδη στο σπίτι. «Πού θα βάλουμε τα έπιπλα, τα κάδρα, τις βιβλιοθήκες, τα πράγματα των παιδιών μου; Και τι θα γίνει με την μετακόμιση; Ποιος θα μας βοηθήσει; Ποιος θα πληρώσει το κόστος;», αναρωτήθηκε.

Γυναίκα 30 ετών μιλώντας στο «Τ» διερωτήθηκε «πού θα πάμε; Δεν βρήκα ακόμη διαμέρισμα γιατί οι τιμές έχουν ξεφύγει. Μάλιστα, σε μία περίπτωση μου ζήτησαν τρία ενοίκια μπροστά. Που να τα βρω;»

Μάλιστα, τόνισε πως δεν πιστεύει ότι οι νέες πολυκατοικίες θα είναι έτοιμες σε δύο χρόνια φέρνοντας το παράδειγμα διπλανής καινούργιας προσφυγικής πολυκατοικίας που χρειάστηκε έξι χρόνια να ολοκληρωθεί χωρίς να έχουν δοθεί ακόμη τίτλοι ιδιοκτησίας στους κατοίκους.

Ένα κοινό πρόβλημα και για τις δύο γυναίκες είναι το ποσό των 20 χιλ. ευρώ για τη συνεισφορά που απαιτείται στην αναδόμηση διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων που ως δικαιούχοι 'Κατηγορίας Α' θα πρέπει να διαθέσουν για τη συμμετοχή στο σχέδιο και να λάβουν τον τίτλο ιδιοκτησίας, το οποίο αδυνατούν να βρουν.

Όπως σημείωσαν και οι δύο γυναίκες, δεν γνωρίζουν ακόμη πότε θα φύγουν ούτε πόση προθεσμία θα τους δοθεί για να αποχωρήσουν και περιμένουν από στιγμή σε στιγμή τη σχετική επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία περίπτωση, υπάρχουν δύο πολυκατοικίες ενωμένες, από τις οποίες η μία θα κατεδαφιστεί ενώ στη δεύτερη θα γίνουν απλά επιδιορθώσεις. Οι κάτοικοι της δεύτερης πολυκατοικίας διερωτώνται πώς γίνεται να ρίξουν τη μία πολυκατοικία χωρίς να επηρεαστεί η άλλη. Παράλληλα, σκέφτονται πώς γίνεται η δική τους «δίδυμη» πολυκατοικία να μην έχει τα ίδια προβλήματα με την πρώτη. Σύμφωνα με κάτοικο, πριν μερικά χρόνια έπεσε μεγάλο κομμάτι σοβά και έκαναν κάποιες επιδιορθώσεις και ίσως για αυτό να μην κρίθηκε ακατάλληλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε γερμανική στήριξη προσβλέπει ο Χριστοδουλίδης

Αυτοψία «Τ» σε προσφυγικές πολυκατοικίες - «Πού θα πάμε;» - «Θέλουν τρία ενοίκια μπροστά. Πού να τα βρω;» - Φωτογραφίες

Αυξημένα λόγω ΑΤΑ τα επιδόματα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας – Τα ποσά και πότε θα καταβληθούν

Αγαπημένος προορισμός για τους Πολωνούς η Κύπρος – Η αύξηση, η προτίμηση και οι προοπτικές

Επεισόδια στον Εναέριο: Καλά στην υγεία του ο αστυνομικός που τραυματίστηκε – Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top