ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας για στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ: «Οι λύσεις δεν θα επηρεάσουν τη φιλοσοφία του» - Ετοιμάζεται σχέδιο δράσης

Υπ. Υγείας για στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ: «Οι λύσεις δεν θα επηρεάσουν τη φιλοσοφία του» - Ετοιμάζεται σχέδιο δράσης

Το πρόγραμμα, τις δράσεις και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε σήμερα 25/5 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη.

Όπως επεσήμανε με δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο εστιάζονται σε τρεις άξονες. Στη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπιστεί στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΓΕΣΥ, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στη βιωσιμότητα του Συστήματος.

Είμαστε αποφασισμένοι, ανέφερε, να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις, στα πλαίσια του προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και να δώσουμε λύσεις.

Σε ότι αφορά στις προσπάθειες αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που παρουσιάζει το ΓεΣΥ, ξεκαθάρισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα επηρεάσουν σε καμιά περίπτωση την φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του.

Αναφορικά με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας η Δρ. Κανάρη τόνισε ότι θα καταρτιστεί σχέδιο δράσης για προώθηση προτάσεων που αφορούν:

- Στον πιο στοχευμένο εποπτικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας αλλά και στον έλεγχο δράσεων και εφαρμοσμένων διαδικασιών από τον ΟΑΥ.

- Στον εσωτερικό εποπτικό ρόλο του ΟΑΥ σε θέματα που αφορούν κυρίως τους παρόχους του αλλά και τα κριτήρια ένταξης αυτών στο ΓΕΣΥ.

- Στην θέσπιση νέων και τροποποίηση υφισταμένων νομοθεσιών που να ρυθμίζουν τη λειτουργία Νοσηλευτηρίων.

- Στην ενίσχυση των απαιτήσεων από τον ΟΑΥ προς τους παρόχους του.

- Στην ορθή ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματα τους εντός ΓεΣΥ.

Στα θέματα που αφορούν στον ΟΚΥπΥ έχει γίνει, όπως σημείωσε, η αναγκαία προτεραιοποίηση. Στην προμετωπίδα των προκλήσεων βρίσκεται η βελτίωση της εικόνας των ΤΑΕΠ. «Έχουμε θέσει σχέδιο δράσης για αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου», επεσήμανε η Δρ. Κανάρη.

Θα επικεντρωθούμε παράλληλα, ανέφερε η κα υπουργός, στην επίλυση θεμάτων που αφορούν στην ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό επίπεδο, όπως και σε θέματα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για το θέμα της εξυπηρέτησης των ασθενών από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων η Δρ Κανάρη τόνισε, πως από τις 4/5/2023 οι θυρίδες από τις οποίες λαμβάνουν τα φάρμακα τους μειώθηκαν από τρείς σε δύο και εφαρμόστηκε η πληρωμή με «ένσημα». Οι ασθενείς, πρόσθεσε, έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται εκ των προτέρων όσα ένσημα επιθυμούν για να μην ταλαιπωρούνται κάθε φορά που προσέρχονται στα νοσηλευτήρια για την προμήθεια φαρμάκων.

Ως προς το ΤΑΕΠ Παίδων, επεσήμανε πως έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες που υπήρχαν σε θέματα στελέχωσης και πλέον λειτουργεί έχοντας στο δυναμικό του έξι παιδιάτρους. Σύντομα δε, αναμένεται η πρόσληψη ενός ακόμα παιδίατρου.

Σε ότι αφορά στο Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι προωθείται μελέτη αναδιοργάνωσης του με σύγχρονες δομές με στόχο να συνδέονται με τον νέο στρατηγικό και εποπτικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ειδικά μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πρόσθεσε δε πως προωθείται παράλληλα η ανέγερση νέου κτιρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ώστε το κτίριο να είναι αντισεισμικό και να συνάδει με τις συνεχείς υποχρεώσεις του.

Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης ενώπιον της Βουλής, έγινε αναφορά, όπως σημείωσε η Δρ. Κανάρη και στα θέματα των νομοσχεδίων που προωθούνται και επείγουν, όπως αυτά που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης, στα Ασθενοφόρα στα κριτήρια για τα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, στο Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης και στις Πανεπιστημιακές Κλινικές.

«Προωθούνται πολλά νομοσχέδια και ευελπιστώ ότι θα τηρήσουμε με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί σε στενή και συνεχή συνεργασία με τη Βουλή και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», συμπλήρωσε.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής, κατέληξε η κα υπουργός, αποτελεί πυλώνα στήριξης όλων των νομοθεσιών που προωθεί το Υπουργείο Υγείας με στόχο την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγαπημένος προορισμός για τους Πολωνούς η Κύπρος – Η αύξηση, η προτίμηση και οι προοπτικές

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top