Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΔΙΕΘΝΗ

Η DBRS θέτει τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις

Η DBRS θέτει τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις

Ο οίκος DBRS Morningstar έθεσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των ΗΠΑ σε ξένο και τοπικό νόμισμα υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον, η DBRS Morningstar έθεσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις των ΗΠΑ σε ξένο και τοπικό νόμισμα - πιστοληπτικές διαβαθμίσεις εκδότη R-1 (υψηλές) υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου την Πέμπτη, ο χαρακτηρισμός υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις αντανακλά τον κίνδυνο το Κογκρέσο να μην καταφέρει να αυξήσει ή να αναστείλει εγκαίρως το ανώτατο όριο χρέους. Εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Όπως αναφέρεται, ο ακριβής χρόνος για το πότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα, η λεγόμενη ημερομηνία Χ, είναι κάπως ασαφής. Ωστόσο, η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν επανέλαβε την προειδοποίησή της στις 22 Μαΐου ότι η ημερομηνία Χ θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου. Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία για τις ημερήσιες καθαρές εισροές στον Γενικό Λογαριασμό του Δημοσίου, η DBRS θεωρεί ότι είναι λογικό να υποτεθεί ότι η ημερομηνία X θα μπορούσε να έρθει εντός εβδομάδων, αν όχι ημερών.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι σχετικές αξιολογήσεις εκδοτών των ΗΠΑ θα υποβαθμίζονταν σε «επιλεκτική αθέτηση». Εναλλακτικά, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές χρέους μετά την ημερομηνία Χ, προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών, συμπληρώνεται σχετικά.

Ο οίκος σημειώνει ωστόσο πως η ιεράρχηση των πληρωμών του χρέους για σημαντικό χρονικό διάστημα θα οδηγούσε πιθανότατα σε ενέργειες αξιολόγησης, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια στρατηγική θα είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και θα μπορούσε γρήγορα να προσκρούσει σε νομικές και λειτουργικές προκλήσεις. Παρόμοιες προκλήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η αμερικανική κυβέρνηση δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να αγνοήσει το όριο χρέους ή να παρακάμψει το όριο χρέους μέσω κάποιας άλλης στρατηγικής. Επιπλέον, η μη έγκαιρη άρση του ανώτατου ορίου θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι η πολιτική πόλωση επηρεάζει την ποιότητα και την προβλεψιμότητα της χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ και το δολάριο ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου και των ροών κεφαλαίων, γεγονός που παρέχει στις ΗΠΑ ασυνήθιστα υψηλό βαθμό ευελιξίας χρηματοδότησης. Επιπλέον, η χώρα επωφελείται από εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρό νομικό σύστημα και διαφανή διακυβέρνηση. Ενώ μια καθυστερημένη πληρωμή του χρέους θα μπορούσε να υπονομεύσει τη φήμη του δολαρίου ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου και των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ως παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων ασφαλούς καταφυγίου, τα θεμελιώδη πιστωτικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αξιολογήσεις.

Προστίθεται πως ένα πιθανό αποτέλεσμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων είναι ότι η επόμενη συζήτηση για το ανώτατο όριο χρέους θα μπορούσε να μετατεθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, ενώ τα μελλοντικά Κογκρέσα θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν το ανώτατο όριο χρέους για να μειώσουν την απειλή της χρεοκοπίας ή να το εξαλείψουν εντελώς, αν και οποιαδήποτε δράση σε αυτό το μέτωπο θα απαιτούσε πιθανότατα δικομματική συναίνεση για να ξεπεραστεί η κωλυσιεργία στη Γερουσία.

Καταλήγοντας, ο οίκος αναφέρει ότι η περίοδος παρακολούθησης θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον το Κογκρέσο θα αυξήσει εγκαίρως το ανώτατο όριο του χρέους, στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εάν το Κογκρέσο καθυστερήσει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, καθώς και στην πιθανότητα επαναλαμβανόμενων αδιεξόδων για το χρέος στο εγγύς μέλλον.

Προσθέτει πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στο ΑΑΑ εάν το Κογκρέσο αυξήσει εγκαίρως το ανώτατο όριο χρέους και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις αψιμαχίες για το ανώτατο όριο χρέους στο εγγύς μέλλον θεωρούνται σχετικά χαμηλοί.

Αντίστοιχα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν το αμερικανικό Δημόσιο δεν καταβάλει εγκαίρως όλες τις υποχρεώσεις του χρέους του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συσσωρεύσει σημαντικές μη τοκοχρεωλυτικές οφειλές ή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επαναλαμβανόμενων αδιεξόδων για το ανώτατο όριο χρέους σε ένα κλίμα αυξημένης πολιτικής πόλωσης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγαπημένος προορισμός για τους Πολωνούς η Κύπρος – Η αύξηση, η προτίμηση και οι προοπτικές

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Κάνει στροφή προς Κύπρο; - Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία

Έξυπνοι μετρητές: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους - Θα μπορείς να ξέρεις αν σου κλέβουν ρεύμα - Όλα τα οφέλη

Επιβεβαίωση ThemaOnline: Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα η Δόξα Κωμοδρόμου

«Ξεσκονίζει» όλες τις υπερωρίες στο Προεδρικό η Ελεγκτική Υπηρεσία – Ζήτησε και αναμένει στοιχεία από την Κυβέρνηση

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Αποδιασωληνώθηκε και επικοινωνεί με το περιβάλλον το θύμα της απόπειρας φόνου στην ΠάφοΕπιβεβαίωση ThemaOnline: Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα η Δόξα Κωμοδρόμου

Επιβεβαίωση ThemaOnline: Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα η Δόξα Κωμοδρόμου

Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί κι επίσημα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε το ThemaOnline από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top