ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράθυρο ευκαιρίας μετά τις τουρκικές εκλογές βλέπει ο Σολτς

Παράθυρο ευκαιρίας μετά τις τουρκικές εκλογές βλέπει ο Σολτς

Με τη σημαντική δήλωση του Καγκελάριου Ολαφ Σολτς ότι η Γερμανία θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες για επανέναρξη της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού επέστρεψε από το Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά και την πρότασή του για αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΕ, πάντοτε στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Πιστεύω ότι θα είναι βοηθητικό για όλους να επιτύχουν οι προσπάθειες. Εμείς, ως Γερμανία θα συμβάλουμε με το μερίδιό μας για να προχωρήσουν τα πράγματα. Για μένα ήταν πολύ σημαντική αυτή η προσωπική συνομιλία. Ήταν μία συνομιλία μεταξύ φίλων, στην οποία θα εμβαθύνουμε περαιτέρω», ήταν η απάντηση του Ολαφ Σολτς σε ερώτηση δημοσιογράφου, την οποία η Λευκωσία αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντική βάση πάνω στην οποία θα κτίσει για τη συνέχεια.

Η γερμανική πλευρά διαμηνύει ότι οι κινήσεις προς την πλευρά της Αγκυρας θα πρέπει να αναμένονται μετά την εγκατάσταση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, θέση η οποία συγκλίνει με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στο Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι το καλοκαίρι ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό. «Αυτό που επιθυμούμε είναι να βάλουμε τις βάσεις για καλή, για σχέσεις καλής γειτονίας. Θα συμβάλουμε ακριβώς ούτως ώστε να έχουμε επιτυχία εδώ και ελπίζω να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε και βήματα προόδου», είπε ο Γερμανός ηγέτης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε στον Γερμανό Καγκελάριο τη θέση ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό θέμα, ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο και λόγο στις προσπάθειες για λύση, πάντοτε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ολαφ Σολτς και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν την ευκαιρία να τα πουν διεξοδικά, τόσο για το Κυπριακό, όσο και για το μεταναστευτικό, τις κυρώσεις, την ενέργεια και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top