ΠΑΡΑ-THEMA

Αυτή είναι η Τουρκάλα σταρ που χάλασε το πάρτι του Ερντογάν με το πρώτο βραβείο στις Κάννες

Αυτή είναι η Τουρκάλα σταρ που χάλασε το πάρτι του Ερντογάν με το πρώτο βραβείο στις Κάννες

Με λατρεία και ταυτόχρονα οργή κατόρθωσε να περιβάλει η Τουρκάλα ηθοποιός Μερβέ Ντιζντάρ το θρίαμβό της στο 76o Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Αφ' ενός διότι κατέκτησε τo Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα για ηθοποιό από την Τουρκία.

Αφ' ετέρου όμως η 37χρονη Μερβέ Ντιζντάρ επιχείρησε να δώσει συγκεκριμένη πολιτική χροιά στη βράβευσή της και να καταγγείλει την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στην πατρίδα της. Η νικητήρια ομιλία της Ντιζντάρ προκάλεσε τη διεθνή εντύπωση που η ίδια επιθυμούσε. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά ευχαρίστησε το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και μάλιστα ενώ ο επανεκλεγόμενος πρόεδρος της Τουρκίας πανηγύριζε τη δική του νίκη στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, η Μερβέ Ντιζντάρ επιβραβεύτηκε με την ανώτατη διάκριση στις Κάννες, για την ερμηνεία της στο ρόλο της στην ταινία «Ξερά Χόρτα» του, επίσης Τούρκου, σκηνοθέτη Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν. «Ο χαρακτήρας της Νουράι την οποίαν υποδύομαι στο φιλμ» ανέφερε η Ντιζντάρ «είναι μια γυναίκα που παλεύει για τις πεποιθήσεις και την ίδια την ύπαρξή της -και αυτό το πληρώνει ακριβά. Αναγκάστηκα να δουλέψω επί μακρόν προκειμένου να καταφέρω να γνωρίσω τη Νουράι και να την καταλάβω. Δυστυχώς όμως, το να είσαι γυναίκα στη γεωγραφική περιοχή όπου εγώ κατοικώ, απαιτεί το να μοιράζεσαι κι εσύ τα συναισθήματα της Νουράι, κι από την πρώτη ημέρα που έρχεσαι στον κόσμο. Επειδή ο στόχος μου ήταν να ενισχύσω τον αγώνα της Νουράι καθώς και των γυναικών όπως αυτή, το βραβείο που κέρδισα στις Κάννες το αφιερώνω σε όλες τις αδελφές μου που δεν σκύβουν το κεφάλι. Σε αυτές που αναλαμβάνουν δράση. Σε εκείνες που τα παίζουν όλα για όλα για το στόχο τους και δεν χάνουν ποτέ τις ελπίδες τους ό,τι κι αν συμβεί. Σε εκείνες που προσδοκούν να ζήσουν τις καλύτερες ημέρες που δικαιούνται στην Τουρκία. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε κάθε ελεύθερο πνεύμα».

Η ως άνω δήλωση της Μερβέ Ντιζντάρ ενόχλησε σφόδρα τον Εμρέ Τζεμίλ Αϊβαλί, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος AKP (Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αϊβαλί, εκλαμβάνοντας όσα είπε η Ντιζντάρ σαν έμμεση πλη σαφή αιχμή εναντίον της πλευράς Ερντογάν, αντεπιτέθηκε κατακρίνοντας σκαιά τη συμπατριώτισσά του ηθοποιό: «Ορίστε άλλη μια σκλάβα που έχασε η δύση. Το βραβείο το οποίο κέρδισε, το χρωστάει, όχι στην υποκριτική της, αλλά στη διπροσωπία και την ασέβεια που δείχνει με το μεγάλο στόμα της εις βάρος της πατρίδας της. Είναι τόσο τιποτένια που έτρεμαν τα χέρια της όταν διάβαζε αυτό που κάποιοι άλλοι της είχαν δώσει. Είναι τόσο κομπλεξική ώστε να παραδίδει την Τουρκία στη νοοτροπία που κρατά υπόδουλη την ίδιαν, σαν σκλάβα σε ανθρώπους του PKK [σσ: Κούρδοι αυτονομιστές] οι οποίοι ζουν σε παλάτια στη Γαλλία».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Μερβέ Ντιζντάρ, μια ηθοποιός διάσημη και δημοφιλής στην Τουρκία χάρη στις πολυάριθμες συμμετοχές της σε κινηματογραφικές ταινίες αλλά και τηλεοπτικές σειρές, μετέβη στο εκλογικό κέντρο όπου ήταν εγγεγραμμένη, στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης για να ψηφίσει.

Εκεί, σε πλήρη αντίθεση με τις προσβλητικές εκφράσεις του Εμρέ Τζεμίλ Αϊβαλί, οι απλοί Τούρκοι επευφήμησαν την Μερβέ Ντιζντάρ, κάτι που έκανε επίσης ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος συνεχάρη δημοσίως τη Ντιζντάρ για την επιτυχία της στις Κάννες.

Ποια είναι η Μερβέ Ντιζντάρ

Η Τουρκάλα ηθοποιός έχει γεννηθεί στη Σμύρνη το 1986. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Onsekiz Mart, στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια). Κατόπιν συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές ηθοποιίας και άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός, σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μία από αυτές, υπό τον τίτλο «Ο Γιατρός - Η ιστορία ενός θαύματος» έχει προβληθεί στην Ελλάδα, από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι πριν από περίπου τρία χρόνια. Στην εν λόγω σειρά, η Ντιζντάρ έκανε μια γκεστ εμφάνιση, καθώς εμφανίστηκε σε 4 μόλις επεισόδια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Ντιζντάρ εξομολογήθηκε ότι «γίνομαι 'ένα' με τον εκάστοτε χαρακτήρα που υποδύομαι, σε βαθμό που η ύπαρξή μου να μην ξεχωρίζει από την ηρωίδα. Σε μια παραγωγή, συνέλαβα τον εαυτό μου να φέρεται ακριβώς όπως ο ρόλος της καταθλιπτικής την οποίαν υποδυόμουν. Νομίζω όμως ότι η ικανότητα της ενσυναίσθησης είναι το στοιχείο που κάνει έναν πραγματικό ηθοποιό να ξεχωρίζει».

Σε ό,τι αφορά στην προσωπική ζωή της, η Μερβέ Ντιζντάρ είναι διαζευγμένη. Το 2018 είχε νυμφευθεί τον Γκιουρχάν Αλτούντανσαρ, ο οποίος είναι επίσης ηθοποιός, όπως και η ίδια. Ωστόσο, το ζεύγος πήρε διαζύγιο ύστερα από τρία χρόνια έγγαμου βίου, με την Ντιζντάρ να απευθύνει έκκληση στα τουρκικά ΜΜΕ να μην επινοούν εκ του πονηρού ιστορίες που δεν ισχύουν και να μην ανακυκλώνουν ανυπόστατες φήμες. Όπως πχ ότι ο γάμος Ντιζντάρ και Αλτούντανσαρ κατέρρευσε επειδή οι σύζυγοι παρεξετράπησαν και διέπραξαν απιστία, ο ένας σε βάρος του άλλου. Η Μερβέ Ντιζντάρ διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι τίποτα τέτοιο δεν συνέβη -και ούτε θα μπορούσε ποτέ να έχει συμβεί.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για μισθούς Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων – Η αντιμισθία και τα έξοδα παραστάσεως

«Σπάνε» τα κοντέρ οι εκποιήσεις – Στο «σφυρί» 682 ακίνητα αξίας 84,4 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο – Ανάμεσά τους και γήπεδο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top