ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα επηρεάσει το Κυπριακό η επανεκλογή Ερντογάν- Τι εκτιμά ο Διεθνολόγος Ζ. Τζιάρρας

Πώς θα επηρεάσει το Κυπριακό η επανεκλογή Ερντογάν- Τι εκτιμά ο Διεθνολόγος Ζ. Τζιάρρας

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα και η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στον β' γύρο των Προεδρικών εκλογών, αλλά η διαφορά δεν ήταν μεγάλη – ήταν μικρότερη υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε σχέση με τον α’ γύρο – δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ζήνωνας Τζιάρρας. Αυτό δείχνει, είπε, πως η αντιπολίτευση είχε μια δυναμική, κινήθηκε αρκετά καλά, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να κάνει την ανατροπή.

Ο Λέκτορας στο Τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σημείωσε ότι η συνεργασία του Κιλιτσντάρογλου με τον Ουμίτ Οζντάγ, Πρόεδρο του κόμματος Νίκης, επηρέασε κάποιες ψήφους Κούρδων και ενδεχομένως να του στοίχισε ένα μικρό ποσοστό.

Η Τουρκία, είπε, είναι μια άκρως πολωμένη χώρα, στη βάση του «ερντογανισμού – αντιερντογανισμού» και τίθεται ένα ερώτημα κατά πόσο η αντιπολίτευση, ως συμμαχία των έξι αλλά και στις εσωκομματικές διεργασίες, μπορεί να διατηρήσει την συνοχή της την επόμενη ημέρα κι ενόψει των επερχόμενο τοπικών εκλογών. Στο ΡΛΚ, σημείωσε, η ηγεσία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τίθεται εν αμφιβόλω.

Προς Δύση ή Ανατολή;

Μακροπρόθεσμα ο στόχος του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι η Δύση, αλλά είναι η αυτόνομη πορεία στην διεθνή σκηνή, εκτίμησε ο κ. Τζιάρρας. Βραχυπρόθεσμα όμως, πρόσθεσε, θα κάνει κάποιες κινήσεις που θα δείχνουν μερική έστω στροφή προς την Δύση για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δει τι θα μπορούσε να πάρει από μια τέτοια συμπεριφορά. Πχ. Τι θα μπορούσε να πάρει από την ΕΕ σε οικονομικό επίπεδο ή στο προσφυγικό ή σε θέματα ασφάλειας κι άμυνας από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε, λέγοντας ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ «γιατί η στοχοθεσία του Ερντογάν τον θέλει να βρίσκεται εν τέλει σε ανταγωνισμό με τις δυτικές δυνάμεις».

Ποιο θα είναι το Υπουργικό Συμβούλιο;

Ερωτηθείς εάν στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι θα συμμετέχουν τα ακροδεξιά – ισλαμιστικά στοιχεία που στήριξαν την εκλογή του, ο Ζήνωνας Τζιάρρας απάντησε ότι αυτό δεν αποκλείεται, εκτιμώντας ότι μπορεί ο Σινάν Ογάν – ο υποψήφιος που τον στήριξε στον β’ γύρο – να έχει κάποιον κεντρικό ρόλο στην νέα Κυβέρνηση. Ο ίδιος άλλωστε, σημείωσε, ο κ. Ογάν είχε πει πως για να στήριζε τον έναν εκ των δύο υποψηφίων του β’ γύρου θα ζητούσε και θα διαπραγματευόταν μια τέτοια θέση. «Μάλιστα είχε βάλει στο τραπέζι θέση Υπουργού ή και ακόμα Αντιπροέδρου». Θα έχει πιο έντονο εθνικιστικό χαρακτήρα αυτή η Κυβέρνηση, σημείωσε.

Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Στην ερώτηση εάν μετά την επανεκλογή Ερντογάν θα υπάρξει διαφοροποίηση στην πολιτική των «δύο κρατών» στο Κυπριακό, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στις θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Αν θεωρήσουμε ότι η πολιτική γραμμή θα σκληρύνει λόγω του εθνικιστικού στοιχείου που έχει ενταχθεί στους κόλπους της εξουσίας, συνέχισε, «αυτό που ενδέχεται είναι ίσως κάποιες προσπάθειες σε ένα περιφερειακό πλαίσιο για διευθέτηση κάποιων ζητημάτων που να σχετίζονται με την ενέργεια. Με αφορμή αυτό ίσως δούμε το ενεργειακό να προωθείται προς διευθέτηση έξω από το πλαίσιο συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού». Κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, και ούτε θα βρεθεί σύντομα, ανέφερε.

Θεωρεί, είπε, στο πρότυπο του τι έγινε μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, της συμφωνίας επί συγκεκριμένου κοιτάσματος, να δούμε κάτι ανάλογο και στην δική μας περίπτωση. Να προωθηθεί το θέμα της ΑΟΖ, εξήγησε, σε συνάρτηση με την ενέργεια ή η ενέργεια μόνη της ως μια συμφωνία μεταξύ ΚΔ και Τουρκίας ή/και Τ/κ, για να τύχει εκμετάλλευσης επειγόντως το αέριο που χρειάζεται άμεσα η Ευρώπη, στο «πλαίσιο ενός ευρύτερου ενεργειακού περιφερειακού σχεδιασμού». Μπορεί ν’ ακούγεται τραβηγμένο, είπε, αλλά είναι πιο πιθανό αυτό το σενάριο καθώς η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι παγωμένη «και θα παραμείνει».

Για τα ελληνοτουρκικά ο Λέκτορας είπε ότι αν συνεχισθεί η σχετική νηνεμία μετά τους σεισμούς και ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει κινήσεις προς τη Δύση, όπως η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε θα δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις για την επανέναρξη κάποιων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πολύ πιθανόν όμως, είπε, σύντομα να έχουμε «υποτροπίαση» σε παλιές εντάσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top