ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε απόγνωση εκπαιδευτικοί των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων - Κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά από χρόνια εργασίας - «Θα υπάρξουν αντιδράσεις»

Σε απόγνωση εκπαιδευτικοί των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων - Κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά από χρόνια εργασίας - «Θα υπάρξουν αντιδράσεις»

Το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος εργοδότησης των εκπαιδευτικών από την μια αποτελεί σημαντική πρόοδο, από την άλλη, ωστόσο, δημιουργεί προβληματισμούς στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Από τη νέα σχολική χρονιά, τερματίζεται η αγορά υπηρεσιών για εκπαιδευτικούς σε 12 περίπου υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος η αγορά υπηρεσιών για εκπαιδευτικούς

Μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί εργάζονταν ως αυτοεργοδοτούμενοι με αγορά υπηρεσίών και καλούνταν να καταβάλουν από μόνοι τους τις εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Επιπρόσθετα δεν επωφελούνταν από άλλα ωφελήματα όπως είναι το ανεργιακό και το ταμείο αδειών.

Πλέον, με τη νέα σχολική χρονιά αλλάζει το καθεστώς με τους εκπαιδευτικούς να μπορούν να έχουν την ευκαιρία σε ορισμένα προγράμματα να έχουν συμβάσεις, ενώ όπου δεν είναι εφικτό να δοθούν συμβάσεις μέσω της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, θα καταρτιστούν κατάλογοι για να δοθούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Φόβος να μείνουν άνεργοι με το νέο τρόπο προσληψης εκπαιδευτικών Ολοήμερων μέσω καταλόγων Διοριστέων

Το ThemaOnline επικοινώνησε με μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ.), οι οποίοι έφεραν στο φως τους νέους προβληματισμούς που δημιουργούνται με τον νέο τρόπο προσλήψεις σε Ολοήμερα σχολεία και όχι μόνο.

Παρότι δικαιώθηκαν οι αγώνες χρόνων για την αλλαγή από αγορά εργασιών σε μισθωτούς , θεωρώντας σημαντικό το βήμα που έγινε με την αλλαγή καθεστώτος εργοδότησης, εντούτοις η ταυτόχρονη αλλαγή τρόπου πρόσληψης δημιουργεί νέους προβληματισμούς στους εκπαιδευτικούς Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και όχι μόνο.

Οπως ανέφεραν στο ThemaOnline, με το νέο τρόπο πρόσληψης κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, τη νέα σχολική χρονιά, αρκετοί εκπαιδευτικοί που εργάζονταν για χρόνια στα προγράμματα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ και Προαιρετικά Ολοήμερα.

Μέχρι τώρα οι προσλήψεις στα Προαιρετικά Ολοήμερα γίνονταν βάση ενός Μητρώου. Πλέον οι προσλήψεις για τα Ολοήμερα θα γίνονται με βάση τον κατάλογο Διοριστέων και Διορισίμων (με γραπτές εξετάσεις).

Σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ της ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ, αυτό σημαίνει πως κάποιος ο οποίος μπορεί να ήταν ψηλά στον κατάλογο Μητρώου για πρόσληψη στα Ολοήμερα Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά), και κάθε χρόνο εργαζόταν σε αυτά και έχει αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος του εργασιακού του βίου σε αυτά τα προγράμματα, φέτος να κινδυνεύει να μείνει άνεργος καθώς στο γενικό κατάλογο Διοριστέων (με σειρά μοριοδότησης και προτεραιότητας) να βρίσκεται χαμηλά στην λίστα. 

Σε ανακοίνωση της η ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ πριν λιγους μήνες ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και αναμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πρόταση που θα διασαφηνίζει τον αριθμό διδακτικών περιόδων εργοδότησης μας, τον μισθό, τον τρόπο πρόσληψης, το είδος της σύμβασης εργασίας, τον αριθμό των ατόμων που θα εργοδοτηθούν στα Ολοήμερα σχολεία». 

Μεγαλύτερο πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς στα Ολοήμερα Προαιρετικά Νηπιαγωγεία - «Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο»

Πολύ χειρότερα είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους νηπιαγωγούς που εργάζονται στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ+ και Προαιρετικά Ολοήμερα Νηπιαγωγεία του Υπουργείου Παιδείας

Το κυριότερο πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στους νηπιαγωγούς, καθώς τα Ολοήμερα Προαιρετικά Νηπιαγωγεία είναι 72 σε όλη την Κύπρο και η σύμπτυξη ωρών με το νέο καθεστώς συμβάσεων θα μειώσει αρκετά των αριθμό που θα εργοδοτούνται.

Η κ. Μαρίνα Χαραλάμπους μέλος του ΔΣ της ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ και νηπιαγωγός σε δηλώσεις της στο ThemaOnline υπογραμμίζει: «Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Το ολοήμερο σχολείο έχει τελειώσει για φέτος και ακόμη δε γνωρίζουμε τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά. Κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην ανεργία με τα νέα δεδομένα και στο Υπουργείο τηρούν σιγή ιχθύος. Είμαστε στην αβεβαιότητα και το Υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα ενώ εμείς καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα.  Εδώ και τρεις μήνες το Υπουργείο βλέπει τα νούμερα. Αλήθεια ποια νούμερα; Αφού είναι φως φανάρι και μαθηματικά βέβαιο, πως αν γίνουν οι προσλήψεις για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, μέσω της εκπαιδευτικής υπηρεσίας από τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων, το 90% των νηπιαγωγών, γύρω στα 150 άτομα, που εργάζονταν στα ολοήμερα νηπιαγωγεία, θα οδηγηθούν  στην ανεργία. Άτομα τα οποία υποστήριζαν το θεσμό των ολοήμερων σχολείων για μια δεκαετία και τα οποία εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν υπό το παράνομο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στερούμενοι σχεδόν το 20% του εισοδήματός τους για τις οφειλές τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις και δίχως να αναγνωρίζεται και να μοριοδοτείται η εργασία τους έστω κι αν δουλεύουν στο δημόσιο σχολείο. Βλέπουμε την Yπουργό να απαντάει με άνεση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο ενδεχόμενο να μείνουν άτομα άνεργα που δούλευαν για χρόνια ακόμα και για δεκαετία στα προγράμματα. Ας μας πει επιτέλους ποια άτομα είναι αυτά. Μας το κρατάει για έκπληξη; Οι Κύριοι του Υπουργείου πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι δεν έχουν να κάνουν με μικρά παιδιά αλλά με οικογενειάρχες  που θα τους στερήσουν το όποιο εισόδημά τους. Ας είναι μια φορά έγκαιρα και απόλυτα ειλικρινείς. Πότε περιμένουν; Τον Σεπτέμβρη που δε θα έχουμε ευκαιρία να ψάξουμε για άλλη εργασία;», διερωτήθηκε. 

«Χαιρετίζουμε την πολιτική βούληση για λύσεις... Θα υπάρξουν αντιδράσεις αν δεν βρεθούν»

Παρόμοια είναι η αγωνία και στους εκπαιδευτικούς των 140 Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι τονίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί εστιάζεται στα Νηπιαγωγεία παρά στα Δημοτικά.

Ο κ. Χριστόδουλος Χαραλάμπους, εκπαιδευτικός σε δημοτικό, και ΔΣ της ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Ο.Σ αναφέρει στο ThemaOnline: «Χαιρετίζουμε την πολιτική βούληση που επιδεικνύει η Υπουργός για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Εκφράζουμε όμως την αγωνία ταυτόχρονα να μην καταλήξει αυτή η νίκη μας (αλλαγή καθεστώτος εργοδότησης από αγορά υπηρεσιών σε μισθωτούς) να επιφέρει απώλειες της απασχόλησης των εργαζομένων που στηρίξαν τα προγράμματα τόσα χρόνια. Να ληφθεί υπόψη ότι αυτοί οι άνθρωποι βιοπορίζονται από τα συγκεκριμένα προγράμματα και να εφαρμοστεί ένα υβριδικό μοντέλο πρόσληψης, όπως το χαρακτηρίζω, το οποίο πέρα από το θεσμικό τρόπο πρόσληψης που είναι οι κατάλογοι Διοριστέων - Διορισίμων , να υπολογίζονται και τα υφιστάμενα Μητρώα. Στόχος μας η διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων».

Ερωτηθείς εάν ενημερώθηκαν πότε θα λάβουν απαντήσεις από το Αρμόδιο Υπουργείο και Υπηρεσίες, ο κ.Χαραλάμπους ανέφερε «Μας έδωσαν ένα χρονικό περιθώριο μέχρι μέσα Ιουνίου, ότι θα υπάρχει μια απάντηση για το πως θα γίνει ο σχεδιασμός της πρόσληψης στα Ολοήμερα. Θα πρέπει πρώτα να χαρτογραφήσουν τα δεδομένα, ώστε να μπορεί να ληφθεί μια απόφαση για τα Ολοήμερα ανάλογα με τις ανάγκες και τα κονδύλια που θα εγκρίνει το Υπ.Οικονομικών».

Τέλος, σε ερώτηση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους από τις αποφάσεις του Υπουργείο ο κ.Χαραλάμπους τόνισε ότι «Σίγουρα θα υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά μας, είναι δεδομένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top