«Ο ΔΗΣΥ είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση» τονίζει με κάθε ευκαιρία η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου και το επαναλαμβάνουν συχνά τα στελέχη της Πινδάρου. Επ’ αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία, εξάλλου ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης και με βούλα του πρόσφατου συνεδρίου. Οι δυσκολίες αρχίζουν από τη στιγμή που στο πολιτειακό λεξιλόγιο «υπεύθυνη αντιπολίτευση» δεν υπάρχει. Ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση ή στη συμπολίτευση, οτιδήποτε άλλο είναι μια κατάσταση χωρίς πολιτική πυξίδα που αποπροσανατολίζει και συνήθως οδηγεί σε αδιέξοδα.
Παραλαμβάνοντας τα κλειδιά της Πινδάρου από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αποσύρθηκε υπό το βάρος της ήττας στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, η Αννίτα Δημητρίου βρέθηκε μπροστά σε ένα τετελεσμένο, τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη σε συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο. Την πόρτα του ΕΛΚ άνοιξε στον Νίκο Χριστοδουλίδη ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου την επομένη των εκλογών, όταν πήγε να τον συγχαρεί για την νίκη του. Εκείνες τις μέρες το κλίμα στον ΔΗΣΥ ήταν τέτοιο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου έπρεπε να κάνει κάποια κίνηση για να εκτονώσει την πίεση γιατί έβλεπε να χάνει το εσωκομματικό παιχνίδι. Ετσι έκανε στροφή 180 μοιρών και έδωσε στον «αποστάτη» Χριστοδουλίδη την ταυτότητα του ΕΛΚ. Η συνέχεια είναι γνωστή. O Aβέρωφ Νεοφύτου αποσύρθηκε από την κούρσα για επανεκλογή στην προεδρία του κόμματος και μετά από παρασκήνιο, έδωσε το δακτυλίδι στην Αννίτα Δημητρίου, η οποία επικράτησε θριαμβευτικά του Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχαν πει ότι η Πινδάρου δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της, οι οποίοι για διάφορους λόγους επέλεξαν Χριστοδουλίδη.
Σε σταυροδρόμι
Από την ίδια μέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΔΗΣΥ, η Αννίτα Δημητρίου, ούσα και πρόεδρος της Βουλής, φρόντισε να λειτουργήσει θεσμικά. Και όταν ερωτήθηκε κατά πόσον τίθεται θέμα διαγραφής από τον ΔΗΣΥ του Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλων στελεχών που εργάστηκαν για την εκλογή του, απάντησε πολύ λακωνικά ότι «πλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Οσοι γνωρίζουν την Αννίτα Δημητρίου πιστοποιούν ότι ξέρει πολύ καλά τι θέλει και πως το διεκδικεί. Εξάλλου, από τότε που μπήκε στην πολιτική, απέδειξε ότι έχει το μέταλλο που χρειάζεται. Αναγνωρίζει ότι οφείλει πολλά στον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά την ίδια ώρα ακόμη και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι παραδέχονται ότι η επιλογή της τόσο για την προεδρία της Βουλής όσο και για την προεδρία του κόμματος, δεν της χαρίστηκαν. Είναι εργατική, μεθοδική, μελετηρή, προσιτή και λειτουργεί θεσμικά, στοιχεία τα οποία δεν την καθιστούν έρμαιο των φιλοδοξιών που εκ των πραγμάτων γεννούν τα αξιώματα που κατέχει. Το επόμενο διάστημα η Αννίτα Δημητρίου θα κληθεί να διαχειριστεί μια μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα της τη στρατηγική που θα χαράξει για την προσωπική της πορεία, που είναι συνυφασμένη με την πορεία του κόμματος. Και το αντίστροφο. Η πορεία του κόμματος είναι συνυφασμένη με την προσωπική της πολιτική διαδρομή. Κάποιοι στον ΔΗΣΥ λένε από τώρα ότι η Αννίτα είναι δυνητικός υποψήφιος Πρόεδρος για το 2028 και ως εκ τούτου πρέπει να αρχίσει από τώρα να είναι απέναντι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αλλοι προτάσσουν το επιχείρημα ότι εάν βιαστεί μπορεί να βάλει σε περαιτέρω περιπέτειες το κόμμα, ενώ υπάρχουν και οι υποστηρικτές του τρίτου δρόμου οι οποίοι ιεραρχούν ως πρώτη προτεραιότητα την επούλωση των πληγών στο κόμμα.
Η Αννίτα Δημητρίου ασπάζεται την εκτίμηση ότι όντως αυτή την ώρα προέχει η ενότητα του κόμματος, η επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσε η εκλογική ήττα, η άρση των πολιτικών και των παραγόντων που οδήγησαν στην εσωκομματική αντιπαράθεση, η περιθωριοποίηση στελεχών που έγιναν μέρος του προβλήματος και δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης.
Το πρώτο τεστ
«Ο ΔΗΣΥ ως η αντιπολιτευτική δύναμη σταθερότητας της χώρας θα συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου για το καλό της Κύπρου και των πολιτών, ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη την Τετάρτη. Ηταν μια συνάντηση που έγινε μεταξύ άλλων για ξεκαθάρισμα του θέματος της συμμετοχής υπουργών στο ΕΛΚ. Η Αννίτα Δημητρίου δεν κρύβει την ενόχλησή της που η κυβέρνηση ταύτισε τον ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ για μια σειρά από ζητήματα, με πρόσφατο το e-kalathi. «Δεν έχουμε ούτε πολιτικές αλλεργίες, ούτε ιδεοληψίες. Ο λαός αναμένει από εμάς να εργαστούμε για όλα αυτά που πραγματικά θα διασφαλίσουν το μέλλον που του αξίζει και θ’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας», υποστήριξε, ακολουθώντας ουσιαστικά τη συνταγή…Χριστοδουλίδη. Δηλαδή, να είναι και με τους μεν και με τους δε. Η Αννίτα Δημητρίου ακόμη δεν άνοιξε τα χαρτιά της διότι μπορεί να μην αισθάνεται έτοιμη, γνωρίζοντας ότι είναι πολλοί εκείνοι που αναμένουν να στραβοπατήσει για να την αμφισβητήσουν. Και μάλιστα μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Οι ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του 2024 θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Τσάκωσαν» 34χρονο καταζητούμενο - Βγήκε από το αυτοκίνητο τρέχοντας και προσπάθησε να διαφύγει
Το who is who των τριών νέων υπουργών του Ερντογάν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις