Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν είναι έτοιμο το Υφυπουργείο Πολιτισμού να απορροφήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων – Προς παράταση 1 έτους για τη μεταφορά του

Δεν είναι έτοιμο το Υφυπουργείο Πολιτισμού να απορροφήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων – Προς παράταση 1 έτους για τη μεταφορά του

Δεν είναι έτοιμο, όπως φαίνεται, το Υφυπουργείο Πολιτισμού να απορροφήσει και να εντάξει στις δομές του το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με Βουλευτές του ΑΚΕΛ να καταθέτουν πρόταση νόμου, προκειμένου η μεταφορά του Τμήματος να καθυστερήσει για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμου», ώστε η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, να γίνει την 1η Ιουλίου 2024.

Όπως αναφέρεται περαιτέρω, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η εν λόγω μεταφορά θα γίνει την 1η Ιουλίου 2023, όμως δεδομένης της υποστελέχωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, προτείνεται η παράταση για ένα ακόμη έτος.

Η εν λόγω μεταφορά, τονίζεται, αντικειμενικά συνεπάγεται την απώλεια της επιστημονικής και της τεχνικής στήριξης που λαμβάνει σήμερα το Τμήμα Αρχαιοτήτων από το Τμήμα Δημοσίων Έργω και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, γεγονός που θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο του Τμήματος.

Η παράταση που προτείνεται για τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υποδεικνύουν οι εισηγητές της πρότασης νόμου, θα συμβάλει ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή του στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως, η εν λόγω πρόταση νόμου κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (1/6) και παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία αναμένεται να την θέσει στο μικροσκόπιο της από βδομάδας.

Υποστελεχωμένο το Υφυπουργείο

Υπενθυμίζεται πως, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη, το Υφυπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης, ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται επαφές, ώστε να υπερπηδηθούν τα προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν την ομαλή εφαρμογή της πολιτικής του Υφυπουργείου.

Όπως είπε ο Υφυπουργός, Μιχάλης Χατζηγιάννης, έχει ήδη ετοιμαστεί μελέτη, η οποία σημείωσε έχει ήδη αποσταλεί στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, με το οποίο γίνεται συζήτηση.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για το θέμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και πώς θα μπορέσει το μεγάλο εγχείρημα της ένταξης του να λειτουργήσει ομαλά με δεδομένη την υποστελέχωση, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «είναι η μεγαλύτερη πρόκληση», που έχει να αντιμετωπίσει το Υφυπουργείο, για να σημειώσει ότι έχουν ήδη διαβουλευτεί και με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όπως και με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα είναι αποτελεσματική και αποδοτική, χωρίς να θέτει οποιοδήποτε εμπόδιο στο έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, είπε ότι το Υφυπουργείο αυτή τη στιγμή έχει στις τάξεις του τέσσερις Λειτουργούς, προσθέτοντας ότι η δομή που προτείνουν, αποτελείται σε πρώτη φάση από ακόμα έξι άτομα, με σκοπό να στηρίξουν τον Υφυπουργό τόσο στον συντονισμό των υπηρεσιών που θα βρίσκονται υπό του Υφυπουργείου, αλλά και να βοηθήσουν στην παραγωγή πολιτικής, δηλαδή να ετοιμάζουν προτάσεις πολιτικής προς τον Υφυπουργό ή να δέχονται δικές του εισηγήσεις, οι οποίες να περνούν από τη βάσανο της αξιολόγησης και της διαβούλευσης με τα υπόλοιπα Υπουργεία, ούτως ώστε να μπορούν να παραχθούν πολιτικές, οι οποίες να άγονται στα κατάλληλα σώματα».

«Η πρακτική του να ιδρύονται Υφυπουργεία, που αναδεικνύουν την πολιτική σημασία κάποιου θέματος, δεν μπορεί να είναι εικονική, αλλά πρέπει να δημιουργούνται δυνατές δομές, οι οποίες να μπορούν να συντονίσουν και να μπορούν να παράξουν πολιτική. Εάν ο σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε μια απλή διαχειριστική εργασία των όσων κάναμε μέχρι σήμερα, τότε δεν χρειαζόταν να κάνουμε καν Υφυπουργεία», είχε τονίσει με νόημα η κ. Λαμπριανίδου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε εν κινήσει σχολικό λεωφορείο στη Λευκωσία - Σώοι όλοι οι μαθητές - Δείτε φωτογραφίες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε η εκεχειρία - Ξεκίνησαν ξανά οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας

Μηδενικό ΦΠΑ στα κρέατα από σήμερα (1/12) - Ποια εξαιρούνται και πού κατεγράφη 1 ευρώ αύξηση

Συννεφιασμένο σκηνικό με ομίχλη - Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

«Blackout challenge» σε δημοτικό σχολείο - 8χρονη μαθήτρια στην Ελλάδα κινδύνεψε να χάσει τη ζωή τηςΦοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Φοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σε αναμονή για την καταβολή των φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023 βρίσκονται οι δικαιούχοι φοιτητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top