ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν τα βρίσκουν για χώρο ανέγερσης Περιφερειακού Δημοτικού Ορόκλινη και Λιβάδια - Καθοριστική η απόφαση Υπ. Παιδείας - Όσα δήλωσαν στο «Τ»

Δεν τα βρίσκουν για χώρο ανέγερσης Περιφερειακού Δημοτικού Ορόκλινη και Λιβάδια - Καθοριστική η απόφαση Υπ. Παιδείας - Όσα δήλωσαν στο «Τ»

Στο «περίμενε» βρίσκεται για χρόνια η ανέγερση του νέου Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Βορόκλινης - Λιβαδιών στην Λάρνακα, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων για το χώρο όπου αυτό θα ανεγερθεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι διαψεύδονται από αρμόδια Αρχή οι ισχυρισμοί ότι η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες πως η διαδικασία ανέγερσης του σχολείου επαφίεται στις κοινότητες να συμφωνήσουν, ώστε να αρχίσει άμεσα το χτίσιμο. Αντιθέτως, η Υπουργός Παιδείας με επιστολή της, ανακοίνωσε την απόφαση για ανέγερση του Σχολείου σε καθορισμένο χώρο, ξεκινώντας ήδη τις διαδικασίες, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Το ThemaOnline επικοινώνησε, τόσο με τον Σύνδεσμο Γονέων Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης και με το Σύνδεσμο Γονέων Δημοτικού Σχολείου Λιβαδιών, όσο και με τον Δήμαρχο Λιβαδιώντον Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκλινης και τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Έντονη διαμαρτυρία: «Απεργούν» μαθητές των σχολείων Λιβαδιών - Δεν έχουν αίθουσες - «Ο υπερπληθυσμός έχει βγει εκτός ελέγχου»

Να υπενθυμίσουμε ότι σε προηγούμενο άρθρο το ThemaOnline ανάδειξε το πρόβλημα υπερπληθυσμού στα σχολεία Λιβαδιών, καθώς και την άμεση ανταπόκριση της Υπ.Παιδείας η οποία επισκέφθηκε επι τόπου και επιβεβαίωσε την κατάσταση, θέτοντας το ζήτημα στις προτεραιότητες για ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άμεση ανταπόκριση Υπ.Παιδείας - Πάει στα σχολεία των Λιβαδιών - Αναστέλλεται η διαμαρτυρία των μαθητών

Σ.Γ.Λιβαδιών: «Η απόφαση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο χώρο ανέγερσης Δημοτικού μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους - Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να σταματήσει αυτό το έργο»

Να αποκαταστήσει την αλήθεια θέλησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Λιβαδιών, μετά από δηλώσεις και αναφορές που έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή για το Σχολείο Λιβαδιών, από μέλος του Συνδέσμου Γονέων Ορόκλινης ότι δεν αντιμετωπίζει το Σχολείο Λιβαδιών πρόβλημα υπερπληθυσμού.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Λιβαδιών, Έλενα Μιλτιάδους ανέφερε στο ThemaOnline: «Λόγω δημοσιευμάτων που έχουν πέσει στην αντίληψη μας θεωρούμε καθήκον μας ως Σύνδεσμος Γονέων να παρέμβουμε μιλώντας για το δικό μας σχολείο που είμαστε οι αρμόδιοι να το κάνουμε και κανένας άλλος.

Όλα τα σχολεία του Δήμου μας έχουν θέμα υπερπληθυσμού. Κάτι το οποίο διαπίστωσε και η ίδια η Υπουργός Παιδείας μετά από την επί τόπου επίσκεψη της σε όλα μας τα σχολεία, μετά από πρόσκληση εκ μέρους μας. Προς τιμή της αποδέχτηκε την πρόσκληση αμέσως μετά που ανέλαβε καθήκοντα για να μας ακούσει και να δει κατ' ιδιαν το θέμα υπερπληθυσμού σε όλα μας τα σχολεία και όχι μόνο.

Το Δημοτικό Σχολείο Λιβαδιών έχει περίπου 600 μωρά και κάθε χρόνο ο αριθμός αυτός αυξάνεται λόγω της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Το σχολείο δεν έχει κανένα εργαστήριο, καμιά αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης, καθώς έγιναν όλα τάξεις.

Η απόφαση για την δημιουργία του νέου Δημοτικού ημερομηνίας 6 Απριλίου έλεγε ξεκάθαρα οτι θα αρχίσουν οι εργασίες για το νέο Δημοτικό Βοροκλινης Λιβαδιων οπόταν αυτό εμάς μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους και δεν καταλαβαίνω το λόγο που η γειτονική κοινότητα δημιουργεί θέματα για 500 μέτρα. Έγιναν χρόνια προσπάθειες από Δήμο Λιβαδίων Σχολική Εφορία Ομοσπονδία Γονέων και Συνδέσμους Γονέων για να το πετύχουμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να σταματήσει αυτό το έργο το οποίο θα επωφεληθούν εκατοντάδες παιδιά. Διότι τόσα χρόνια στο περίμενε είναι τα παιδιά που την πληρώνουν», εξήγησε.

Σ.Γ.Ορόκλινης: «Το γεγονός ότι συνδέσαν τις δυο κοινότητες, καθυστέρησε την ανέγερση του σχολείου»

Από την άλλη ο κ. Γιάννης Ιωάννου, Μέλος του Συνδέσμου Γονέων Δημοτικού Ορόκλινης ανέφερε στο ThemaOnline ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει σύνδεση των δυο κοινοτήτων, αλλά αντιθέτως θα έπρεπε η κάθε κοινότητα να χτίσει το δικό της ξεχωριστό νέο Δημοτικό Σχολείο, καθως η σύνδεση καθυστέρησε την ανέγερση.

«Η ανάγκη για ανέγερση του Περιφερειακού Δημοτικού υπάρχει εδώ και 12 χρόνια. Ενώ υπήρχε στα πλάνα να δημιουργηθεί νέο Δημοτικό στην Ορόκλινη, έγινε μια σύνδεση μεταξύ των δυο κοινοτήτων Ορόκλινης και Λιβαδιών η οποία δεν θα έπρεπε να γίνει, διότι πουθενά στην Κύπρο δεν υπάρχουν δυο μεγάλες κοινότητες που να έχουν μαζί Περιφερειακό Σχολείο.

Το γεγονός ότι συνδέσαν τις δυο κοινότητες, καθυστέρησε την ανέγερση του σχολείου, τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Ήδη από το 2019 θα ξεκινούσε η διαδικασία και μάλιστα το 2023 θα ήταν έτοιμο».

Αναφερόμενος στο χώρο που έχει αποφασίσει το Υπ.Παιδείας για ανέγερση Σχολείου, τόνισε ότι ως κοινότητα Ορόκλινης, προτείνουν ένα άλλο χώρο ο οποίος δεν θα χρειαστεί απαλλοτρίωση και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία.

«Οπως έχουν τα πράγματα την συγκεκριμένη στιγμή, υπάρχει χώρος ο οποίος είναι μεταξύ σχεδόν των δυο κοινοτήτων, όπου μπορεί να ανεγερθεί Περιφερειακό Δημοτικό-Νηπιαγωγείο αλλά και Γυμνάσιο αφού υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού και στο Γυμνάσιο των Λιβαδιών. Στον χώρο αυτό μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση, χωρίς να χρειάζεται απαλλοτρίωση η οποία θα καθυστερήσει την διαδικασία για τουλάχιστον ακόμα 2-3 χρόνια. Οπότε δεν είναι θέμα διαφορών μεταξύ των δυο κοινοτήτων είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένος χώρος που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση του Σχολείου», υπογράμμισε ο κ.Ιωάννου.

Εν συνεχεία ο κ.Ιωάννου, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του όσον αφορά δηλώσεις της Υπουργού αναφέροντας ότι: «Έκανε μια δήλωση η Υπουργός πριν λίγες μέρες, όπου ανέφερε ότι επισκέφθηκε τις δυο κοινότητες και ότι επαφίεται σε εκείνους για να υποδείξουν τον χώροΜόνο την κοινότητα Λιβαδίων επισκέφθηκε η Υπουργός και παρά τις παραινέσεις τις δικές μας , να επισκεφθεί και την κοινότητα της Ορόκλινης για να της υποδειχθεί ο συγκεκριμένος χώρος , δεν το έκανε μέχρι σήμερα»

Δήμαρχος Λιβαδιών: «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την επιλογή χώρου που υπέδειξε το Υπουργείο Παιδείας και η Πολεοδομία»

Το ThemaOnline επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Λιβαδιών, Μάριο Αρμένη, ο οποίος ξεκαθάρισε την θέση του Δήμου Λιβαδιών, η οποία συμφωνεί με την επιλογή χώρου που αποφάσισε το Υπ.Παιδείας για ανέγερση Σχολείου:

«Υπάρχει επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία αναφέρει οτι το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο θα γίνει σε χώρο καθορισμένο από το τοπικό Σχέδιο Λάρνακας, λίγα μέτρα μακριά από την Εκκλησία του Χρυσοσώτηρος , στην περιοχή των Λιβαδιών, καθότι απέτυχαν οι προσπάθειες για να γίνει το περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, δίπλα από την εκκλησία του Χρυσοσώτηρου, διότι δεν συναινούσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, λόγω της λίμνης, ούτε επίσης και η Πολεοδομία. Η Πολεοδομία δεν συναινούσε καθώς υπήρχε αυτός ο καθορισμένος χώρος εδώ και 25 χρόνια.

Η τελευταία πρόταση που κάναμε σαν Δήμος Λιβαδιών και Σχολική Εφορεία ήταν να ανεγερθεί πίσω από την εκκλησία του Χρυσοσώτηρος, στην περιοχή της Ορόκλινης, διότι θέλαμε να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση αλλά δυστυχώς εκείνο το τεμάχιο είχε δοθεί στον Δήμο Ακανθούς και την Εκκλησία Χρυσοσώτηρος.

Ετσι, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να γίνει στον καθορισμένο χώρο, τον οποίο αναφέρει και η Πολεοδομία. Να σημειώσουμε ότι σε ένα χρόνο ο Δήμος Λιβαδιών, Δήμος Λάρνακας και η κοινότητα της Βορόκλινης θα γίνουμε ένας Δήμος και δεν θα υπάρχουν σύνορα Λιβάδια,Ορόκλινης,Λάρνακας. Πρέπει να αποδεχτούμε όλοι μαζί την πρόταση του Υπουργείου για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, διότι η καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα στην καλή λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων».

Ερωτηθείς ποιά είναι η θέση του Δήμου Λιβαδιών εάν η Κοινότητα Ορόκλινης διαφωνεί με την απόφαση του Υπουργείου, η οποία  απόφαση βρίσκει σύμφωνο το Δήμο Λιβαδιών ο κ.Αρμένης απάντησε: «Αν πάμε με νέα πρόταση για να γίνει σε άλλο χώρο το σχολείο, κάτι για το οποίο δεν είμαστε πρόθυμοι, θα υπάρξει απώλεια χρόνου και θα είναι εις βάρος της μάθησης των παιδιών των Δημοτικών Σχολείων. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας, που υπάρχει στο τοπικό Σχέδιο Λάρνακας εδώ και δεκαετίες και είναι καθορισμένο για ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου».

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Λιβαδιών ανέφερε: ότι «Την Τρίτη μας κάλεσε ο Δήμαρχος Λάρνακας κ.Ανδρέας Βύρας, στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων για την μεταρρύθμιση, να συζητήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα με το Σχολείο. Ανέφερα στο Δήμαρχο Λάρνακας , ότι θα έρθω , όχι για να επιλέξουμε άλλο χώρο αλλά για να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (δηλαδή Ορόκλινη), να προχωρήσουμε στο χώρο που έχει επιλεγμένο η Πολεοδομία και που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Αυτή είναι η θέση μου. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την Βορόκλινη. Αύριο θα είμαστε ένας Δήμος. Για το καλό των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, που ασφυκτιούν στα υφιστάμενα , πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα»

Κοινοτάρχης Βορόκλινης: «Είμαστε έτοιμοι για να λύσουμε προβλήματα»

Σε επικοινωνία, εξάλλου, του ThemaOnline με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκλινης, ο κ. Νεόφυτος Φακοντής θέλησε να τοποθετηθεί αναλυτικά μετά την συνάντηση της Τρίτης ενώ αρκέστηκε στην εξής δήλωση:

«Υπάρχει η βούληση και από τους τρεις να βρούμε την κοινή συνισταμένη για το καλό τόσο του Μητροπολιτικού Δήμου όσο και του Δήμου μας αλλά και περισσότερων των παιδιών και μαθητών. Επίσης από τη στιγμή που οικειοθελώς είχαμε αποφασίσει να συνενωθούμε με τον Μητροπολιτικό Δήμο Λάρνακας για ένα καλύτερο μέλλον των κοινοτήτων μας και των κατοίκων μας , για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και παροχή υπηρεσιών, είμαστε έτοιμοι για να λύσουμε προβλήματα. Τυχόν διαφωνίες που υπάρχουν από κάποιους, πιστεύω ότι στο τέλος θα παραμεριστούν και θα γίνει το καλύτερο».

Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών: «Προχωρούμε με την Πολεοδομία στις διαδικασίες για ανέγερση του Σχολείου, σύμφωνα με την απόφαση του Υπ.Παιδείας»

Ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Μαραγκός, μιλώντας στο ThemaOnline ξεκαθάρισε ότι η ανέγερση του Σχολείου θα προχωρήσει με βάση την απόφαση του Υπ. Παιδείας, ανεξαρτήτως διαφωνιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρθηκε και πιο πανω ότι με την πρόταση του Υπ.Παιδείας συμφωνεί ο Δήμος Λιβαδιών.

«Η περιοχή χρειάζεται νεο Περιφερειακό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Δυστυχώς λόγω της μη συμφωνίας των δυο κοινοτήτων, καθυστερήσαμε και νιώθουμε υπόλογοι για αυτό. Ενόψει της διαφωνίας τους , καταλήξαμε και ήδη τους ενημερώσαμε και προχωρούμε με την Πολεοδομία στις διαδικασίες για ανέγερση του Σχολείου, στο χώρο που καθόρισε στο Τοπικό Σχέδιο η Πολεοδομία. 

Θα είναι ένα μεγάλο Δημοτικό Σχολείο το οποίο θα λύσει τα προβλήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προδημοτικής της περιοχής», κατέληξε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top