Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα σκαριά μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο από την ΑΗΚ – Πού θα κατασκευαστεί και πόση δυναμικότητα θα έχει

Στα σκαριά μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο από την ΑΗΚ – Πού θα κατασκευαστεί και πόση δυναμικότητα θα έχει

Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, σχεδιάζει να κατασκευάσει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η οποία προχώρησε στην κατάθεση ΜΕΕΠ στο Τμήμα Περιβάλλοντος, που με τη σειρά του έθεσε το αίτημα σε δημόσια διαβούλευση πριν την λήψη της τελικής του απόφασης.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, η ΑΗΚ προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με Φωτοβολταϊκό Σύστημα ισχύος μέχρι 7.2 MW.

Το προτεινόμενο έργο, χωροθετείται στα τεμάχια 111, 123 και 125, στις τοποθεσίες «Αρκοκαλάμι» και «Κλήματα», τα οποία εμπίπτουν στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Στενής, της επαρχίας Πάφου.

Η συνολική έκταση των τεμαχίων είναι 95,655 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ η συνολική έκταση των τεμαχίων που θα καλυφθεί από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα είναι 57,800 τ.μ. περίπου. Ένα ποσοστό της τάξεως το 60% περίπου σε σχέση με τη συνολική έκταση των τεμαχίων.

Ο σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου, αναφέρεται, είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και η συμβολή του στην αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο και παράλληλα η μείωση στο ποσοστό χρήσης συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίτευξη του σκοπού αυτού, σύμφωνα με την Μελέτη, θα συντελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στη Μελέτη, οι εγκαταστάσεις του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστούν από συνήθη υλικά (μέταλλα, μπετόν κλπ.), ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Επίσης, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εισαχθούν από το εξωτερικό και θα μεταφερθούν στην τοποθεσία του έργου, όπου και θα τοποθετηθούν σε σταθερές μεταλλικές βάσεις με τη μέθοδο της πασσαλόμπηξης. Εάν οι συνθήκες του υπεδάφους δεν επιτρέψουν την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, τότε θα κατασκευάζονται επιφανειακές βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα για την τοποθέτηση των μεταλλικών βάσεων.

Σημειώνεται πως, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται στο σύνολο του από 10,740 περίπου φωτοβολταϊκά Πλαίσια, ενώ για τη λειτουργία του συστήματος θα εγκατασταθούν μετατροπείς δικτύου και ο κατάλληλος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.

Το σύστημα παραγωγής θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και θα ελέγχεται από κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και η ενέργεια που θα παράγει υπολογίζεται, σύμφωνα με τη μέγιστη δυναμικότητα του, στις 7,038 MWh/year περίπου.

Οι υποδομές του έργου θα περιλαμβάνουν, επίσης, τρεις οικίσκους εμβαδού 15 τ.μ. περίπου έκαστος, δωμάτιο συνεδριάσεων εμβαδού 27 τ.μ. περίπου, υποσταθμό της ΑΗΚ, εμβαδού 25 τ.μ. περίπου, και περίφραξη περιμετρικά των τεμαχίων. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστούν εσωτερικοί δρόμοι πλάτους 5 μέτρων και 4 θέσεις στάθμευσης.

Με βάση του σχεδιασμούς, το φωτοβολταϊκό πάρκο υπολογίζεται προκαταρκτικά να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες θα αρχίσουν μετά την έκδοση των αναγκαίων αδειών.

Θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ΑΠΕ

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις εκτιμήσεις των μελετητών που διενήργησαν τη ΜΕΕΠ για λογαριασμό της ΑΗΚ, η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της χρήσης συμβατικών καυσίμων και κατά συνέπεια στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Εκτιμάται, δε, πως η ορθολογική διαχείριση του έργου και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης της λειτουργίας του, θα περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως παρουσία στερεών αποβλήτων στο χώρο, δυσλειτουργία του συστήματος παραγωγής ενέργειας, αλόγιστη χρήση νερού κατά την καθαριότητα του κλπ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΕπίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Ξαφνική επίσκεψη το πρωί της Κυριακής (3/12) του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο και συγκεκριμένα κοντά στην «Οικία της Μαρίας» όπου τις τελευταίες μέρες, είχε προηγηθεί περιστατικό με τούρκους στρατιώτες να έχουν τοποθετήσει κάμερες στο σημείο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top