ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζουν να δανείζονται οι Κύπριοι παρά υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό – Τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν το πρώτο 4μηνο

Συνεχίζουν να δανείζονται οι Κύπριοι παρά υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό – Τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν το πρώτο 4μηνο

Κατά το ήμισυ μειώθηκαν τον Απρίλιο τα συνολικά δάνεια που παραχωρήθηκαν από τις τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φθάνοντας τα 473,9 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 922,5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Παρά την σημαντική μείωση των συνολικών δανείων, ωστόσο, οι Κύπριοι συνεχίζουν να δανείζονται, τόσο για στεγαστικούς σκοπούς όσο και για καταναλωτικούς.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από ανάλυση των στοιχείων, το ύψος των καταναλωτικών και των στεγαστικών δανείων που παραχωρήθηκαν τόσο τον Απρίλιο όσο και το πρώτο τετράμηνο του έτους, ξεπερνούν τα επίπεδα του 2013.

Ειδικότερα, τα δάνεια για αγορά κατοικίας ανήλθαν τον Απρίλιο στα 115,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με 73,1 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 58%.

Το πρώτο τετράμηνο, δε, του έτους, το ύψος των δανείων που παραχωρήθηκαν από τις τράπεζες για αγορά κατοικίας άγγιξαν τα 491,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με 533,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μικρή μείωση της τάξεως του 7,9%.

Σε σχέση, πάντως, με το πρώτο τετράμηνο του 2013, τα δάνεια για αγορά οικίας είναι αυξημένα κατά 35%, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου προ δεκαετίας τα συνολικά δάνεια άγγιξαν τα 363,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 491,3 εκατ. ευρώ φέτος.

Την ίδια ώρα, τα καταναλωτικά δάνεια τον Απρίλιο ανήλθαν στα 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με 13 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση 38,5%.

Το πρώτο τετράμηνο, εξάλλου, το ύψος των καταναλωτικών δανείων έφθασε τα 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με 51 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 53%.

Σε σχέση, δε, με το πρώτο τετράμηνο του 2013, τα καταναλωτικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση 51,8%, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου προ δεκαετίας τα συνολικά δάνεια άγγιξαν τα 51,47 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 78 εκατ. ευρώ φέτος.

Μειώθηκαν τα επιτόκια

Όσον αφορά τα επιτόκια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 4,85% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 5,05% τον προηγούμενο μήνα και το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 4,45%, σε σύγκριση με 4,67% τον προηγούμενο μήνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top