ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» στη Βουλή των Ελλήνων το βράδυ της Τετάρτης -Απανωτά καρφιά Ζωής κατά Τσίπρα

«Πόλεμος» στη Βουλή των Ελλήνων το βράδυ της Τετάρτης -Απανωτά καρφιά Ζωής κατά Τσίπρα

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που έγινε σε «πολεμικό» κλίμα.

Αν και το θέμα ήταν η σύγκληση της Ολομέλειας, για την ψήφιση του μνημονίου, η συζήτηση αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σε αντεγκλήσεις της προέδρου της Βουλής με τα μέλη της Διάσκεψης για το χρόνο της συνεδρίασης.

Με τη συζήτηση να καλύπτεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά, με πρωτοφανή απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου, κάτι που προκάλεσε και σφοδρές αντιδράσεις, η πρόεδρος της Βουλής δεν έχανε ευκαιρία να αφήσει αιχμές για την κυβέρνηση, ενώ σφοδρή ήταν η αντιπαράθεσή της με τον Νίκο Φίλη. Μετά από τη μαραθώνια συζήτηση, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ανοίξει ξανά η Βουλή την Πέμπτη. Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε για τη θετική της ψήφο σε αυτό το ζήτημα ότι «με δεδομένο ότι υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο, δηλαδή είτε θα ξεκινήσει αύριο είτε τη Δευτέρα η συζήτηση, προτείνω να ξεκινήσει την Πέμπτη και να ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα η διαδικασία». Οι αρμόδιες επιτροπές θα συγκληθούν στις 9.30 το πρωί. Ακόμη η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα οι συνεδριάσεις της να είναι δημόσιες στο εξής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε κάνοντας τοποθέτηση με «καρφιά», καθώς σημείωσε ότι η Βουλή έκλεισε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Βουλή έως και τις 16 Αυγούστου.

«Από την ώρα που ενημερώθηκα για την πρόθεση της κυβέρνησης, αμέσως ζήτησα να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων για σήμερα. Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χτες, κατατέθηκε μετά τις 12 το βράδυ. Οι υπάλληλοι έχουν μείνει άυπνοι όλη τη νύχτα για να το διανέμουν», είπε ακόμη. «Δεν μπορεί η βουλή να βάζει τη σφραγίδα της όποτε της το ζητά η Τρόικα ή οποιοσδήποτε», τόνισε επίσης.

«Οταν υπάρχει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από τη βουλή να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να συνιστά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης απαραβίαστο. Οταν η διάσκεψη λέει ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση ως τις 16 Αυγούστου, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη γιατί ο βουλευτής βασίζεται σε αυτή τη διαβεβαίωση. Ως πρόεδρος της βουλής θεωρώ ότι οτιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που έγινε θα ήταν χονδροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε ένταση με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αντέδρασε έντονα για το γεγονός ότι υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της Διάσκεψης, χωρίς να έχει αποφασίσει το σώμα για αυτό. «Οι αυτοκράτορες τελείωσαν» της είπε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «Βάλτε το θέμα σε ψηφοφορία τώρα...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: Αρχίζει την Πέμπτη η συζήτηση του νόμου για συμφωνία στις Επιτροπές ελληνικής Βουλή

«Ζήτησα εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν ήρθε»

Σε κάθε ευκαιρία η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπολύει τα βέλη της ενάντια στην κυβέρνηση. Μετά από την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο μάλιστα... εξέτασε καθώς επανειλημμένα τον ρώτησε αν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αυτό ήταν διαθέσιμο από το πρωί της Τετάρτης και θα μπορούσαν να συνεδριάσουν οι επιτροπές- η κ. Κωνσταντοπούλου έριξε τα βέλη της και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Στη χθεσινή μας επικοινωνία ρώτησα τον πρωθυπουργό τι μεσολάβησε και άλλαξε η αρχική του τοποθέτηση για τη λειτουργία της βουλής. Με παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών και ανέφερε ότι θα επικοινωνήσουμε για να μου εξηγήσει, αλλά δεν υπήρξε αυτή η επικοινωνία. Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί πρέπει όλα να έχουν ψηφιστεί ως την Παρασκευή. Ζήτησα να υπάρχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς δεν παρίσταται ούτε σήμερα για να εξηγήσει το λόγο», ανέφερε η κ Κωνσταντοπούλου.

Θεοχάρης: Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Σφοδρή επίθεση στην κ. Κωνσταντοπούλου έκανε ο Χάρης Θεοχάρης, λέγοντάς της «ως βουλευτής είστε ανεύθυνη, είναι εγκληματικό να είστε και ως πρόεδρος της Βουλής». Ακόμη, της επεσήμανε ότι οι στιγμές πολύ σημαντικές «για να χρησιμοποιείτε φτηνά κόλπα και να μη θέτετε τη συζήτηση επί της διαδικασίας για τη ζωντανή σύνδεση».

Ο βουλευτής του Ποταμιού έκλεισε την τοποθέτησή του κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν θέλει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και κάνει ό,τι μπορεί για να μην συμβεί αυτό. «Για να μην δοθεί η χρηματοδότηση, να δοθεί μόνο το δάνειο γέφυρα. Συμπράτετε, εκούσια ή ακούσια δεν με ενδιαφέρει, με τις δυνάμεις συντήρησης της Ευρώπης που θέλουν να αποτύχει αυτή η προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση».

Φίλης: Να πάρει πίσω η Πρόεδρος το σχόλιο περί έλλειψης εμπιστοσύνης

 

Οταν πήρε το λόγο ο Νίκος Φίλης, πέρασε στην αντεπίθεση, μετά από την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.

Αν και σημείωσε ότι ο καθένας έχει το ύφος του και πρόσθεσε ότι δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε η πρόεδρος της Βουλής, δεν άφησε να πέσουν κάτω τα πυρά της προς την κυβέρνηση, ενώ την κατηγόρησε ότι έχει την ευθύνη γιατί χάθηκε μία ημέρα συζήτησης για το νομοσχέδιο.

«Σχεδόν με απροκάλυπτη επιθετικότητα η πρόεδρος μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης. Αν έτσι αισθάνεται, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο. Ελπίζω μία φράση που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου. Είναι όμως πολύ σοβαρό θέμα να λέει σήμερα σε δημόσια ακρόαση και να επιδιώκει να ακουστεί εν είδει δήθεν διαγγέλματος ότι τίθεται θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης. Αν το εννοεί, είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεμβάσεων. Θα ήθελα να το πάρει πίσω και να πει ότι δεν το εννοούσε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως ο κ. Φίλης δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τόνισε ότι είναι ευθύνη της προέδρου το γεγονός ότι χάθηκε μία ημέρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στις 12 το βράδυ, είχε διανεμηθεί ήδη το πρωί. Θα μπορούσε να υπάρξει ανάγνωση και να είχαμε σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση των επιτροπών και θα είχαμε δυνατότητα πιο άνετου διαλόγου που θα συνεχιζόταν το πρωί. Εδώ έγινε το παν, ελπίζω όχι με σκοπιμότητα επειδή υπάρχει δηλωμένη διαφωνία, αλλά έγινε. Δεν αξιοποιήθηκε μία ολόκληρη μέρα για ενημέρωση της βουλής και των πολιτών», ανέφερε ακόμη.

Μάλιστα, ο κ. Φίλης έριξε ένα ακόμη... καρφί στην κ. Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας με νόημα ότι θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά η Διάσκεψη των Προέδρων στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα του ΕΣΡ, ενώ της θύμισε ότι τα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων δεν έχουν διανεμηθεί. «Και αυτό είναι στοιχείο διαφάνειας», της επεσήμανε.  

Κωνσταντοπούλου: Να διευκρινίζετε τι λέτε ως ΚΟ και τι είναι προσωπικές σας απόψεις

 

Η πρόεδρος της Βουλής αποκρίθηκε στα λεγόμενα του κ. Φίλη σε έντονο ύφος, απαντώντας του «Δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα επειδή λέω ακριβώς ότι έλεγα ως βουλευτής. Δεν αισθάνομαι άσχημα που μου επιτίθενται οι ίδιοι εκπρόσωποι της διαπλοκής. Δυστυχώς σε αυτούς προστέθηκαν όψιμοι εκπρόσωποι της διαπλοκής και κάποιοι φερέλπιδες διαπλεκόμενοι».

Στη συνέχεια ζήτησε από τον κ. Φίλη να διευκρινίζει σε ποια από τα όσα λέει εκφράζει τις απόψεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και ποια αποτελούν προσωπικές απόψεις του. «Βεβαίως ανήκουμε στο ίδιο κόμμα, αλλά δυστυχώς κατ' επανάληψη που έχετε επιτεθεί», συμπλήρωσε. «Επικαλείστε την επιλογή του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός με επέλεξε γιατί στα ζητήματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και διαφύλαξης του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν θα έκανα εκπτώσεις όποιος κι αν το ζητούσε ακόμη και ο ίδιος. Αυτή την πεποίθηση έχω», πρόσθεσε.

Και εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο «στήθηκε το σκηνικό των δήθεν προσχωμάτων που δήθεν βάζει η πρόεδρος της βουλής, όταν η πρόεδρος έχει φροντίσει να υπάρξει ταχύτατη διανομή του νομοσχεδίου και είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να μην αιφνιδιαστεί. Δεν θα ανεχθώ άλλο τη σπέκουλα».

Κακλαμάνης: Μεθοδευμένη η κωλυσιεργία

Σε εκείνο το σημείο, ο Νικήτας Κακλαμάνης φώναξε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι τα όσα κάνει είναι μεθοδευμένη κωλυσιεργία. «Θέλετε να περάσουν τα μεσάνυχτα για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο», της είπε χαρακτηριστικά.  

Ζωή σε Λυκούδη: Κάνετε bullying

Καβγάς ξέσπασε όμως και ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Σπύρο Λυκούδη.

Οταν ο βουλευτής πήρε κάποια στιγμή το λόγο, διαμαρτυρόμενος για τα όσα είχε αναφέρει η πρόεδρος της Βουλής για το πότε ειδοποιήθηκε ο ίδιος για τη διάσκεψη, η κ. Κωνσταντοπούλου του θύμισε ότι προ καιρού είχε προτείνει να γίνει συζήτηση στην Βουλή για το bullying. «Αυτό που κάνετε τώρα, παίρνοντας το λόγο με τσαμπουκά, είναι ακριβώς αυτό το πράγμα», του είπε ακόμη.

«Δεν ξέρετε τι λέτε, ψεύδεστε ασυστόλως, ντροπή», απάντησε ο κ. Λυκούδης, με την κ. Κωνσταντοπούλου να του απαντά «δεν έχω τίποτα να νραπώ».

Κόντρα με Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής

 

Απίστευτο διάλογο είχε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο βουλευτής της ΝΔ της επεσήμανε ότι είναι τουλάχιστον ειρωνικό να αναφέρεται η ίδια σε εμπιστοσύνη «όταν έχετε κάνει ό,τι μπορείτε για να διαρρήξετε την εμπιστοσύνη με την οποία σας περιέβαλε η Βουλή».

Μάλιστα, στη συνέχεια ανέφερε ότι με τη μετάδοση της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων θα έχουν βγάλει όλοι τα συμπεράσματά τους για το πώς ασκεί τα καθήκοντά της. «Ισως από αύριο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που ζητούν την αποπομπή σας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τη σχετική ομάδα στο Facebook, που ξεπέρασε τα 30.000 μέλη.

«Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι πρωτοφανές, θα έπρεπε να είστε υπερήφανη», της είπε ακόμη, με την κ. Κωνσταντοπούλου να του απαντά «Θα έπρεπε να είχατε το θάρρος να υποβάλετε την πρόταση μομφής που προαναγγέλλετε εδώ και έξι μήνες».

«Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Είναι πολλοί οι 30.000», της ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση ως παρωδία και σημειώνοντας ότι δεν χρειαζόταν καν να γίνει αυτή για να ανοίξει ξανά η Βουλή.

«Είναι γνωστό ότι ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ από την αναγγελία του ονόματός μου προβήκατε σε λάβρες τοποθετήσεις εναντίον μου. Μην παριστάνετε λοιπόν ότι δήθεν με περιβάλλατε με εμπιστοσύνη», αποκρίθηκε η πρόεδρος της Βουλής, με τον βουλευτή της ΝΔ να της απαντά «Ξεχάσατε ότι σας ψηφίσαμε; Γιατί υποτιμάτε τους βουλευτές που σας ψηφίσαν. Κάνετε λάθος, για μία ακόμη φορά ψεύδεστε».

Η κ. Κωνσταντοπούλου πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας «είχατε την πεποίθηση ότι ψηφίζοντάς με θα ξεχνούσα τις ποινικές δικογραφίες, την υπόθεση Siemens, τη λίστα Λαγκάρντ, τα υποβρύχια. Οταν καταλάβατε ότι δεν θα γίνει, επανήλθατε στις καταγγελίες και την πρόταση μομφής. Κάντε αυτή την πρόταση μομφής που τόσο πολύ επιθυμείτε».

«Μην ανησυχείτε», της απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Μπορείτε να έχετε το προνόμιο να είστε η πρώτη πρόεδρος βουλής που θα αποπεμφθεί από τη θέση της. Προσέξτε τι ζητάτε».

Ζωή vs Λυκούδη... δεύτερος γύρος -Ποιος βασανίζεται;

Αν και ο κ. Λυκούδης αποφάσισε να κάνει μία από τις πιο σύντομες τοποθετήσεις, σε λιγότερο από ένα λεπτό, η συζήτηση «άναψε» ξανά, με την κ. Κωνσταντοπούλου να σχολιάζει τη φράση του περί «ατελείωτου βασανιστηρίου», σχετικά με τη συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων.

«Να μην παρομοιάζετε κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βασανιστήρια», τον διόρθωσε η πρόεδρος της Βουλής, με τον κ. Λυκούδη να της απαντά «Μόνο κοινοβουλευτική διαδικασία δεν ήταν αυτό, ήταν βασανιστήριο».

Στις επίμονες ερωτήσεις της κ. Κωνσταντοπούλου για το ποιος βασανίζεται και από ποιον, ο βουλευτής του Ποταμιού της απάντησε «Εσείς μας βασανίζετε».

Η πρόεδρος της Βουλής επανήλθε επισημαίνοντάς του ότι είναι υποχρέωση όλων να βρίσκονται εκεί. «Αν κάποιοι θέλουν να παραδώσουμε τη σφραγίδα της Βουλής για να σφραγίζει ο κ. Σόιμπλε, εγώ δεν την παραδίδω. Αν μου κάνετε πρόταση μομφής για να παραδώσετε τη σφραγίδα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες», τόνισε.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top