ΥΓΕΙΑ

Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά

Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν το λόγο που συμβαίνει αυτό: Το αλκοόλ βοηθά τον εγκέφαλο να χαλαρώσει.

Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτό για να χαλαρώσουν και να διώξουν το στρες της ημέρας.

 Η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο μυαλό τους, αλλά ότι βραχυπρόθεσμα, το αλκοόλ έχει μια ηρεμιστική επίδραση στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται πιθανές απειλές στο περιβάλλον μας.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η δραστηριότητα της αμυγδαλής συνήθως μειώνεται σε όσους πίνουν αλκοόλ με μέτρο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Αυτό φάνηκε να ευθύνεται εν μέρει για τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

Ως «μέτρια» χαρακτηρίζεται η κατανάλωση που δεν υπερβαίνει το ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτά για τους άνδρες.

Κανείς, ωστόσο, δεν προτρέπει τους ανθρώπους να πίνουν αλκοόλ για να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς τους, τόνισαν οι ειδικοί.

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και να βλάψει τον εγκέφαλο. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πιθανοτήτων ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Δεν υπάρχει "ασφαλές" επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Ahmed Tawakol, συνδιευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Απεικόνισης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ήθελαν να διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Μελέτησαν δεδομένα για περισσότερους από 50.000 ενήλικες που είχαν εγγραφεί σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την υγεία. Διαπίστωσαν, όπως πολλές προηγούμενες μελέτες, ότι οι άνθρωποι που κάνουν ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση είχαν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Σε σύγκριση με τους μη πότες, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακού επεισοδίου για τρία χρόνια. Αυτό συνέβη αφού έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η άσκηση, διάφορες παθήσεις, το μορφωτικό και το οικονομικό τους επίπεδο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα υποσύνολο 754 συμμετεχόντων που είχαν υποβληθεί σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για ιατρικούς λόγους. Ήθελαν να δουν εάν οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ που αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, συσχετίστηκαν με διαφορές στη σηματοδότηση του στρες του εγκεφάλου.

Η απάντηση ήταν θετική. Όσοι έκαναν ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έδειξαν μειωμένη σηματοδότηση στην αμυγδαλή, σε σύγκριση με άτομα που απείχαν ή έπιναν σπάνια.

Αυτή η διαφορά στον εγκέφαλο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, εξηγεί μέρος των χαμηλότερων καρδιαγγειακών κινδύνων μεταξύ όσων καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο.

Η αμυγδαλή του εγκεφάλου πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αντιδρά στις απειλές που δεχόμαστε από το περιβάλλον. Όταν είναι όμως μόνιμα υπερδραστήρια, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τροφοδοτώντας τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

«Το ενδιαφέρον με αυτή τη μελέτη είναι ότι επισημαίνει τη σημασία της μείωσης του στρες», σημειώνουν οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου – Πού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 2026

Μήπως είσαι δικαιούχος για μειωμένο ρεύμα 20% και δεν το γνωρίζεις; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

Οικιακή βοηθός έκλεβε χρυσαφικά – Την «τσάκωσαν» να τα βγάζει φωτογραφίες και να τα πουλά στο διαδίκτυο

Οδηγοί προσοχή! Κλειστό σήμερα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου

Παρέλαβε πακέτο με ναρκωτικά από το εξωτερικό – Χειροπέδες σε 34χρονο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top