Συγκλονίζουν περιστατικά διακρίσεων φύλου στην εργασία - Γυναίκες απολύονται λόγω… εγκυμοσύνης

Συγκλονίζουν περιστατικά διακρίσεων φύλου στην εργασία - Γυναίκες απολύονται λόγω… εγκυμοσύνης

Συγκλονισμό προκαλούν περιστατικά διακρίσεων φύλου στην εργασία που αφορούν γυναίκες που απολύονται επειδή έγιναν μητέρες ή λόγω της εγκυμοσύνης τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες από γυναίκες στην Επιτροπή Ισότητας αλλά ευτυχώς όχι σε ανησυχητικό βαθμό.

«Μας χαροποιεί ότι υπάρχει ρητή νομοθεσία που χειρίζεται το θέμα αυτό, σχετικά με το τι μπορεί να κάνει το θύμα και μπορεί να κάνει την καταγγελία. Ο νόμος της μητρότητας είναι αυστηρός», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα. Ζαννέτου, όταν υπάρχει καταγγελία για απόλυση λόγω εγκυμοσύνης και υπάρχει έκθεση από επιθεωρητή, τότε δίνεται δωρεάν νομική αρωγή στο θύμα για να πάει στο δικαστήριο.

Ερωτηθείσα για την αντιμετώπιση που θα έλαβε η γυναίκα σε περίπτωση που επιστρέψει στην δουλειά που απολύθηκε, η κα. Ζαννέτου ανέφερε ότι συνήθως λαμβάνουν την αποζημίωση  που θα αποφασίσει από το δικαστήριο.

«Σίγουρα όμως οι συνθήκες που θα επιστρέψει η γυναίκα είναι ένας σοβαρός παράγοντας να μην θέλεις να πας στην ίδια εργασία. Αν τεθεί θέμα επαναπρόσληψης σε δικαστική διαδικασία, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσει η κοπέλα, αν θέλει όντως να πάει πίσω», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Ζαννέτου αναφέρθηκε στην διαφορά μεταξύ του εργασιακού εκφοβισμού και των περιστατικών διακρίσεις φύλου στην εργασία.

«Ο εργασιακός εκφοβισμός, ο οποίος δεν είναι και θεσμοθετημένος, δεν σχετίζεται με το φύλο ενώ οι διακρίσεις φύλου γίνονται είτε επειδή είναι γυναίκα, όπως για παράδειγμα η απόλυση μια γυναίκας επειδή είναι έγκυος, είτε αφορούν σεξουαλική παρενόχληση είτε αφορούν παρενόχληση στο χώρο εργασίας», εξήγησε.

Από πλευράς της η Κοινωνιολόγος από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για την προστασία των εγκύων γυναικών:

- Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της μητρότητας.

- Λήψη ερευνητικών δεδομένων για να εξετάζεται πως προστατεύονται οι έγκυες γυναίκες από τις απολύσεις.

- Ζήτημα ενημέρωσης αφού ακαδημαϊκά δεδομένα δείχνουν ότι κύπριες μητέρες δεν έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων τους.

Δείτε σχετικό απόσπασμα:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο Χρίστος Χρίστου κλείδωσε την καρέκλα, ο Χριστοδουλίδης κοιτάζει προς ΕΛΑΜ και το ΔΗΚΟ βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι

Ο Χρίστος Χρίστου κλείδωσε την καρέκλα, ο Χριστοδουλίδης κοιτάζει προς ΕΛΑΜ και το ΔΗΚΟ βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι

Στο ΕΛΑΜ, η υπόθεση της προεδρίας έκλεισε πριν καν αρχίσει η εκλογική διαδικασία. Ο Χρίστος Χρίστου, παραμένει στην ηγεσία του κόμματος, χωρίς να έχει απέναντί του ανθυποψήφιο, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της παρουσίας του στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας για την επόμενη πενταετία. Το ίδιο ισχύει και για τον Πέτρο Κουντουρέσιη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, επίσης χωρίς αντίπαλο.

BEST OF TOTHEMAONLINE