ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Αποφάσισε νέα αύξηση 0,25% των επιτοκίων

ΕΚΤ: Αποφάσισε νέα αύξηση 0,25% των επιτοκίων

Νέα αύξηση των τριών βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρία του την Πέμπτη, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα αυξηθούν σε 4,00%, 4,25% και 3,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2023.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Επομένως, αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης", αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου, οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3% το 2024 και σε 2,2% το 2025. Οι δείκτες υποκείμενων πιέσεων στις τιμές παρέμειναν ισχυροί, αναφέρει η ΕΚΤ, αν και ορισμένοι δείχνουν κάποιες πρώτες ενδείξεις αποδυνάμωσης.

Μικρή αύξηση στον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και μείωση αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης

Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, ιδίως για το τρέχον και το επόμενο έτος, λόγω των προηγούμενων υψηλότερων από τα αναμενόμενα στοιχεία, καθώς και των επιδράσεων που ασκεί η εύρωστη αγορά εργασίας στην ταχύτητα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Θεωρούν τώρα ότι θα διαμορφωθεί σε 5,1% το 2023 και στη συνέχεια θα μειωθεί σε 3% το 2024 και 2,3% το 2025.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν μειώσει ελαφρώς τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος. Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

Επιπτώσεις προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης και ασκούν σταδιακή επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί απότομα και ο ρυθμός μεταβολής των δανείων επιβραδύνεται. "Οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός, βάσει των προβλέψεων, θα υποχωρήσει περαιτέρω προς τον στόχο, καθώς αυτές οι συνθήκες αναμένεται να συγκρατήσουν ολοένα περισσότερο τη ζήτηση", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προσθέτει.

"Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο και την κατάλληλη διάρκεια του περιορισμού. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που λαμβάνει για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική", αναφέρει.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει, επιπλέον, ότι θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) από τον Ιούλιο του 2023.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επαναεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα ανέρχεται σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος APP από τον Ιούλιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το ΔΣ σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP κατά τη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που συνδέονται με την πανδημία.

Τέλος, καθώς οι τράπεζες θα αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το ΔΣ θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και οι συνεχιζόμενες αποπληρωμές τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση

Κατά την παρουσίαση της απόφασης της ΕΚΤ σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ παρέμεινε στάσιμη τους τελευταίους μήνες. Όπως και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, συρρικνώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, εν μέσω πτώσης της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει ασθενής βραχυπρόθεσμα, σημείωσε, αλλά να ενισχυθεί στη διάρκεια του έτους, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι διαταραχές της προσφοράς συνεχίζουν να αμβλύνονται. Υπογράμμισε ότι οι συνθήκες σε διάφορους τομείς της οικονομίας είναι άνισες: η μεταποίηση συνεχίζει να αποδυναμώνεται, εν μέρει λόγω της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες παραμένουν ανθεκτικές.

Από την άλλη, σημείωσε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. "Σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους και το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Απρίλιο. Ο μέσος αριθμός ωρών εργασίας έχει επίσης αυξηθεί, αν και εξακολουθεί να είναι κάπως χαμηλότερος από το προ-πανδημικό επίπεδο", ανέφερε.

Καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική, πρόσθεσε η Λαγκάρντ. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα.

Για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι τον Μάιο έπεσε περαιτέρω στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, με τον πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας, ο οποίος είχε αυξηθεί τον Απρίλιο, να επανέρχεται στην πτωτική του τάση και να είναι αρνητικός τον Μάιο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε ξανά, ανέφερε, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 12,5%.

Σημείωσε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία. Η περιορισμένη ζήτηση από το άνοιγμα της οικονομίας συνεχίζει επίσης να ανεβάζει τον πληθωρισμό, ειδικά στις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, οι μισθολογικές πιέσεις γίνονται ολοένα και πιο σημαντική πηγή πληθωρισμού, ανέφερε. Υπογράμμισε ότι οι αποδοχές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 5,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις σε ορισμένους τομείς μπόρεσαν να διατηρήσουν τα κέρδη σχετικά υψηλά, ειδικά εκεί όπου η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά.

"Αν και οι περισσότεροι δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος σε περίπου 2%, ορισμένοι δείκτες παραμένουν υψηλοί και πρέπει να παρακολουθούνται στενά", σημείωσε.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμα ότι ο δανεισμός από τις τράπεζες έχει γίνει πιο ακριβός για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο τα δανειστικά επιτόκια έφτασαν ψηλό δεκαετίας, με 4,4% για τις επιχειρήσεις και 3,4% για τα στεγαστικά.

Τέλος, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι παραμένουν πρόκληση οι προοπτικές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. "Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και τον πιστωτικό κίνδυνο των ανεξόφλητων δανείων. Μαζί με τις πρόσφατες εντάσεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν συστημικό στρες και να καταπιέσουν την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα", σημείωσε.

Ένας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, είπε, είναι η ύφεση στις αγορές ακινήτων, η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και την αύξηση της ανεργίας. Από την άλλη, σημείωσε, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, οι οποίες μετριάζουν αυτούς τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. "Η μακροπροληπτική πολιτική παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στη συσσώρευση οικονομικών τρωτών σημείων", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top