Οι γυναίκες χρειάζονται χώρο και φωνή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν και τα πρότυπα γυναικών, τα οποία θα πρέπει να ακούμε και να προωθούμε σε όλες τις βαθμίδες, ανέφερε την Παρασκευή η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου.
Μιλώντας στο συνέδριο «H σύγχρονη Ευρωπαία της Κύπρου, η γυναίκα στη θέση που της αξίζει», η κ. Χριστοδούλου είπε ότι ανά το παγκόσμιο 9 στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν βαθιές προκαταλήψεις κατά των γυναικών, το 49% πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες από τις γυναίκες, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 25% πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο για έναν άνδρα να κτυπά τη σύντροφο του.
Συμπλήρωσε πως οι προκαταλήψεις γίνονται πραγματικότητα και στην ΕΕ, σημειώνοντας πως το 37% των διευθυντικών θέσεων και το 28% των θέσεων στα Δ.Σ. καλύπτονται από γυναίκες, το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών βρίσκεται στο 16% το (στην Κύπρο 9,9%), ενώ μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική ή/και σωματική βία από νυν ή πρώην σύντροφό της.
Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων είπε ότι ανά το παγκόσμιο 81.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν πεθάνει από τα χέρια του συντρόφου τους ή κάποιου μέλους της οικογένειας τους, κάτι που σημαίνει ότι κάθε 11 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται στο σπίτι της, ένα χώρο όπου θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ασφαλής. Μέχρι να φύγουμε από εδώ, περίπου 16 γυναίκες κάπου στον κόσμο, θα έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα οικογενειακής βίας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 8 Μαρτίου ανέφερε ότι χρειαζόμαστε 300 χρόνια να φτάσουμε στην ουσιαστική ισότητα.
«Οι γυναίκες χρειάζονται χώρο και φωνή έτσι ώστε να δημιουργηθούν και τα πρότυπα γυναικών τα οποία θα πρέπει να ακούμε και να προωθούμε σε όλες τις βαθμίδες - περιλαμβανομένων των κέντρων λήψης αποφάσεων», τόνισε η κ. Χριστοδούλου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να γίνουμε αυτό που δεν βλέπουμε. Μέχρι και σήμερα ακούμε, για παράδειγμα, ότι οι ποσοστώσεις δεν θα προωθήσουν άξιες γυναίκες. Συμφωνούμε απόλυτα πως πρέπει να προωθούνται οι άξιες και οι άξιοι, γυναίκες και άνδρες».
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, όλες οι δράσεις και πολιτικές από τον έμφυλο προϋπολογισμό, την εξωτερική πολιτική και το φύλο, την εργασία και το φύλο βρίσκονται υπό σχεδιασμό, ενώ δράσεις εμπέδωσης της ισότητας των φύλων άρχισαν να εφαρμόζονται.
«Με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης και την εξάλειψη των πατριαρχικών και στερεοτυπικών, αναχρονιστικών προκαταλήψεων, που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να προχωρήσουν, η Κυβέρνηση έχει θέσει την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ψηλά στις προτεραιότητές της, εισάγοντας μια διαφορετική προσέγγιση, να εργαστούμε προληπτικά», συμπλήρωσε σχετικά, προσθέτοντας πως η νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι εκεί και όπου χρειάζεται βελτίωση θα βελτιώνεται και όπου υπάρχουν κενά αυτά θα καλύπτονται.
Προσέθεσε πως αυτό που απουσίαζε διαχρονικά είναι η συστηματική, συνεχής προσπάθεια ώστε η έμφυλη ισότητα να βρίσκεται συνεχώς στην επιφάνεια, να συζητείται, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται δράσεις και πολιτικές, σε οριζόντια βάση, με στόχο την προώθηση της ισότητας.
«Αν δεν αγγίξουμε τις πατριαρχικές και στερεοτυπικές νόρμες ώστε να αναδείξουμε τον ρόλο των ανδρών στην ισότιμη κατανομή των γονεϊκών ευθυνών, πρακτικά όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και των εργασιών στο σπίτι, θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε τις γυναίκες χωρίς να τους δίνουμε προοπτική προσωπικής ανάπτυξης και επαγγελματικής ανέλιξης. Είναι για αυτό που σήμερα σχεδιάζουμε ολιστικές προσεγγίσεις μέσα από την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου», υπογράμμισε σχετικά.
Συμπλήρωσε ότι το στοίχημα είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η ισότητα των φύλων ωφελεί τους άνδρες εξίσου, δυναμώνει την οικονομία και την κοινωνία, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση ήδη αρχίσει θέτοντας την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στη σωστή της βάση, «μακριά από πολιτικές ορθότητες, ακολουθώντας ολιστικές προσεγγίσεις και όχι αποσπασματικές, ενσωματώνοντας τη διάσταση του φύλου οριζόντια στην κρατική μηχανή».
«Στόχος είναι η εμπέδωση της έμφυλης κουλτούρας στην κρατική μηχανή και η πολιτική του “top down approach”. Αυτό σημαίνει ότι η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών σε κάθε τομέα, από τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι την κουζίνα του σπιτιού μας, είναι απαραίτητη», τόνισε η κ. Χριστοδούλου.
Είπε επίσης πως η Κυβέρνηση έχει πετύχει 44% στους πρώτους διορισμούς της, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο φτάνει για πρώτη φορά στο 35,3%.
«Χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά. Η ισότητα είναι άσκηση έμπρακτης δημοκρατίας, αλλά είναι και ουσιώδης για την πρόοδο και την ευημερία σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Όσο απαραίτητη, λοιπόν, είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και σε όλες τις βαθμίδες επαγγελματικής ανέλιξης, άλλο τόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των ανδρών στην προσπάθεια αυτή και η αναγκαιότητα δημιουργίας συνεργειών και συνεργασίας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λετυμπιώτης: «Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν επισκέψεις από πλευράς των ΗΕ»
ΥΠΑΜ: Σε εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας κατέληξαν ΚΔ-ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις