ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο έτοιμη είναι η Κύπρος για ενδεχόμενο επεισόδιο έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα; Τι λέει ο ΥΠΑΜ

Πόσο έτοιμη είναι η Κύπρος για ενδεχόμενο επεισόδιο έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα; Τι λέει ο ΥΠΑΜ

Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε έγκαιρα σε οποιασδήποτε κλίμακας επεισόδιο Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) στη θάλασσα και να ενεργοποιήσουμε υποστηρικτικά μέσα και την διαδικασία για διάσωση από τυχόν ναυάγιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Επεσήμανε ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, μέσω του συντονιστικού κέντρου «Ζήνων», παρακολουθεί οτιδήποτε συμβαίνει και παρεμβαίνει για την διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν στην περιοχή ευθύνης του, που είναι τα όρια του FIR Λευκωσίας, είτε από αεροπορικό, είτε από θαλάσσιο ατύχημα. «Είμαστε σίγουρα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε επεισόδια στο μέγεθος των δικών μας δυνατοτήτων» είπε.

Η διαδικασία διάσωσης

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει πόσο έτοιμη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ν’ αντιμετωπίσει τυχόν αντίστοιχο περιστατικό όπως αυτό στην Πύλο, ο κ. Γιωργάλλας εξήγησε ότι το ΚΣΕΔ σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την κλίμακα ενός ατυχήματος ενεργοποιεί το σχέδιο Τεύκρος για μεγάλης κλίμακας περιστατικά στην θάλασσα και το σχέδιο Νέαρχος για μικρότερης κλίμακας περιστατικά. Τα δύο αυτά σχέδια, ανέφερε, προνοούν τις συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση, ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι, ποιες άλλες υπηρεσίες ενεργοποιούνται και ποια μέσα ενεργοποιούνται.

Υπάρχουν, είπε, θαλάσσια μέσα όπως τα σκάφη της Εθνικής Φρουράς, της Λιμενικής κι αν τα περιστατικά είναι μεγάλης κλίμακας ενεργοποιούνται σκάφη από τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν επίσης, συνέχισε, ιπτάμενα μέσα, τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας. Ανάλογα με την έκταση ενός περιστατικού, ανέφερε, ενεργοποιούνται και οι διεθνείς συμφωνίες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικές χώρες, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λίβανος για συνδρομή. Ζητείται ακόμη βοήθεια από παραπλέοντα στο περιστατικό σκάφη.

«Όλα αυτά παρακολουθούνται και συντονίζονται από το κέντρο «Ζήνων». Ετσι υπάρχει η δορυφορική εικόνα στο κέντρο και είμαστε ανά πάσα στιγμή σε θέση να ενεργοποιήσουμε ο,τι χρειάζεται διότι βλέπουμε πού βρίσκονται αυτά τα σκάφη».

Επιπρόσθετα, είπε, σε περίπτωση που χρειαστεί ζητείται βοήθεια και μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RescEU.

Για περιστατικά όπως το ναυάγιο στην Πύλο, ο ΥΠΑΜ εξήγησε ότι πρόκειται για κάτι «ακραίο» με πολλούς αστάθμητους παράγοντες στη θάλασσα, όπου με την βύθιση ενός πλοίου δημιουργείται αμέσως μια τεράστια περιοχή έρευνας κι εκεί «είναι η ικανότητα των μέσων και του προσωπικού που βρίσκεται στην σκηνή του ατυχήματος να κάνει την δουλειά του όσο γίνεται πιο γρήγορα. Γι’ αυτό εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στις ασκήσεις».

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας έφερε ως παράδειγμα την άσκηση «Αργοναύτης» πρόσφατα, με την συνεργασία άλλων 8 χωρών, που φέτος προσομοίωσε αεροπορικό ατύχημα με μια άσκηση για διάσωση στη θάλασσα, ενώ πέρυσι αφορούσε ναυτικό ατύχημα.

«Όλα τα επεισόδια εμείς τα προσομοιώνουμε σε ασκήσεις σε πραγματικό χρόνο και στους προσομοιωτές του κέντρου «Ζήνων» ενώ υπάρχει άμεση επαφή και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των γειτονικών χωρών, διότι σε ορισμένα σημεία κι αυτοί χρειάζονται την δική μας βοήθεια κι εμείς την δική τους συνδρομή».

Ανέφερε επίσης ότι εάν στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέβαινε ένα μεγάλης κλίμακας περιστατικό, όπως αυτό στην Ελλάδα, η Κύπρος μπορεί να ενεργοποιήσει και τα σκάφη της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) που περιπολούν στην περιοχή και μεταφέρουν τα πληρώματα για ξεκούραση από το Λίβανο στην Κύπρο.

Εκπαίδευση ξένων στο κέντρο «Ζήνων»

Ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι στο κέντρο «Ζήνων» υπάρχουν δύο θάλαμοι προσομοίωσης ατυχημάτων. Εκεί, είπε, άρχισε και η εκπαίδευση προσωπικού ξένων κρατών σημειώνοντας ότι τώρα εκπαιδεύεται εκεί ομάδα από αφρικανική χώρα. Η Εκπαίδευση, συνέχισε, αφορά περιστατικά μεγάλης και μικρής κλίμακας σε αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Η εμπειρία που μαζεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια στο κέντρο, ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας, επιστρέφει πίσω στις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε με κοινές εκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, ενώ εκπαιδεύονται και ομάδες άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top