Μπορεί οι περισσότεροι να περιμένουμε αρκετό καιρό τον πρώτο δυνατό, καλοκαιρινό ήλιο για να βγούμε στην παραλία, όμως οι ειδικοί συνιστούν, όσο και αν θέλουμε να μαυρίσουμε, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις πρώτες ημέρες.
Κι αυτό διότι το πιθανότερο είναι από την μεγάλη προσμονή για ηλιοφάνεια και ηλιοθεραπεία, να το παρακάνουμε και να κάψουμε το δέρμα μας.
«Θα πρέπει, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, κυρίως λόγω της αγωνίας που έχουμε να εκτεθούμε στον ήλιο. Κι αυτό διότι μπορεί να τρέξουμε με τις πρώτες δυνατές ηλιοφάνειες στις παραλίες, όμως το δέρμα μας θα πληρώσει το τίμημα», λέει η Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ηλιακό έγκαυμα, λένε οι ειδικοί, δεν είναι μόνο επώδυνο για αρκετές ημέρες, αλλά και μακροπρόθεσμα επικίνδυνο, καθώς, αθροιστικά, ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
«Οι περισσότεροι από όσους προσέρχονται όλα αυτά τα χρόνια στο ιατρείο μου με ηλιακό έγκαυμα, όχι απλώς δεν είχαν λάβει τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση του εγκαύματος, άλλα είχαν ακολουθήσει και κάποιες λανθασμένες μεθόδους για την αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας τους», λέει η δρ Λαμπρινοπούλου.
Πρώτου και δευτέρου βαθμού ηλιακά εγκαύματα από την ηλιοθεραπεία
Υπάρχουν τα ηλιακά εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Στα ηλιακά εγκαύματα πρώτου βαθμού, το ανώτερο στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται επιδερμίδα, «τραυματίζεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το έντονο κοκκίνισμα και ελαφρύ οίδημα (πρήξιμο).
Τα ηλιακά εγκαύματα δευτέρου βαθμού είναι πιο σοβαρά, διότι ο ήλιος προκαλεί βλάβη και στο επόμενο στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο.
Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να εκδηλωθούν φουσκάλες, επειδή η επιδερμίδα και το χόριο διαχωρίζονται και η φλεγμονή (υγρό) δημιουργεί φυσαλίδες.
Ηλιακό έγκαυμα και καρκίνος του δέρματος
«Ακόμα και ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες κατά την παιδική ηλικία ή 5 ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα σε οποιαδήποτε ηλικία, διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωση μελανώματος, δηλαδή καρκίνου του δέρματος», εξηγεί στους New York Times ο Δρ Jesse Lewin, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας, στην Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά και εκπρόσωπος Τύπου του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος στις ΗΠΑ.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αποφύγουμε τη μακροπρόθεσμη βλάβη, δηλαδή τον καρκίνο του δέρματος, καθώς η μεγάλη έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμες αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό (DNA).
Το μόνο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τις σωστές ιατρικές οδηγίες είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται και είναι επώδυνα, ακόμα και μια εβδομάδα αργότερα.
Η σωστή αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος - Τι πρέπει να κάνετε άμεσα
- Αν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, ακόμη και κάτω από ομπρέλα, απομακρυνθείτε αμέσως.
- Παραμείνετε σε κλειστό, δροσερό περιβάλλον.
- Δροσίστε το δέρμα σας με κομπρέσες παγωμένου νερού. Τις αφήνετε στο δέρμα για 20 λεπτά τη φορά και τις βάζετε όσο συχνά χρειάζεστε (συνήθως συνιστάται κάθε 2-3 ώρες).
- Επαναλάβετε για όσες ημέρες ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας.
- Απλώστε στο δέρμα οδοντόπαστα (χωρίς μέντα ή παράγωγά της όπως η μενθόλη). Οι οδοντόπαστες συνήθως περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος καταπραΰνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την εικόνα του ηλιακού εγκαύματος.
- Απλώστε στο δέρμα άπαχο γιαούρτι. Το άπαχο γιαούρτι ασκεί την ίδια δράση και επιπλέον περιέχει πολύ νερό, οπότε δρα και ενυδατικά.
- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες.
Τι πρέπει να κάνετε για συντήρηση
- Απλώστε στο δέρμα after sun ή ειδική λοσιόν ή κρέμα για ηλιακά εγκαύματα. Βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση και πολλά προϊόντα καταπραΰνουν τους πόνους.
- Υπάρχουν πολλές καλές φαρμακευτικές ενυδατικές λύσεις που μπορεί να βοηθήσουν. Βεβαιωθείτε ότι η ενυδατική κρέμα που θα επιλέξετε δεν περιέχει άρωμα ή αλκοόλ. Απλώνετε στο δέρμα κάθε 2-3 ώρες ή και νωρίτερα αν το χρειάζεται το δέρμα σας.
- Πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό.
Προσοχή! Αν κάτι σας ανησυχεί στο έγκαυμά σας (π.χ. είναι εκτεταμένο ή βαρύ με φουσκάλες), αν παρά τις πρώτες βοήθειες των πρώτων ημερών εξακολουθείτε να έχετε τα ίδια συμπτώματα ή αν αυτά επιδεινώνονται, αν δείτε κάποια επιπλοκή (π.χ. φουσκάλες) ή αν έχετε πονοκέφαλο, ζάλη, τάση για έμετο και δέκατα, πρέπει να σας εξετάσει γιατρός.
Τι δεν πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος
- Μην φοράτε μπλουζάκι και παραμένετε στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) αντανακλάται στην άμμο, στη θάλασσα και γενικότερα στις λείες επιφάνειες, επομένως και στην παραλία να καθίσετε κάτω από μια ομπρέλα, πάλι θα εκτίθεστε σε αυτήν.
- Μην μπείτε στο νερό της πισίνας ή της θάλασσας για να δροσιστείτε. Επίσης λάθος αντιμετώπιση, καθώς θα είστε πάλι εκτεθειμένοι. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) διαπερνά το νερό και φθάνει σε βάθος 50-80 εκατοστά, ενώ τα ρούχα είναι διαπερατά στη UV, εκτός κι αν είναι κατασκευασμένα από ειδικά αντηλιακά υφάσματα. Όταν βρέχεται ένα ρούχο, οι ίνες του αραιώνουν και έτσι περνά ακόμα πιο εύκολα η UV.
- Μην απλώστε στο δέρμα βούτυρο, λάδι ή βαζελίνη. Οτιδήποτε εμποδίζει την απαγωγή της θερμότητας, την παγιδεύει μέσα στο δέρμα και δυσχεραίνει την υποχώρηση του εγκαύματος. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά δεν ενυδατώνουν το δέρμα.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Bγαίνει μπροστά ο Χριστοδουλίδης για το… εκατοστάρι
Κουκούλα, κατσαβίδια και ναρκωτικά έκρυβε το όχημά τους - Χειροπέδες σε δύο νεαρούς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις