ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τμήμα Φορολογίας: Ανείσπρακτα έσοδα εκατομμυρίων - Εταιρείες προβαίνουν σε συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα - Τι ανακάλυψε η Ελεγκτική

Τμήμα Φορολογίας: Ανείσπρακτα έσοδα εκατομμυρίων - Εταιρείες προβαίνουν σε συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα - Τι ανακάλυψε η Ελεγκτική

Πολλά τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έλεγχο του Τμήματος Φορολογίας που αφορά το έτος 2021.

Στο πλαίσιο των προνοιών του άρθρου 116 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του άρθρου 81 του περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (Ν.20(Ι)/2014), η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο σε δείγμα συναλλαγών εισπράξεων και πληρωμών του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο επιλέγηκε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, στο πλαίσιο του ελέγχου που αποσκοπούσε στη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων της Δημοκρατίας.

Επίσης, παράλληλα διενήργησε έλεγχο συμμόρφωσης. Ο έλεγχος αφορούσε το έτος 2021, εκτός όπου ρητά αναφέρεται διαφορετικά.

Τα σημαντικότερα ευρήματα των ελέγχων, είναι τα ακόλουθα:

- Συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων ύψους πέραν των 2 δισ. ευρώ.

Εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, περιλαμβανομένων των μέτρων, με βάση τις πρόνοιες του Νόμου 80(Ι)/2014, για περιορισμό των ανείσπρακτων φόρων.

- Συσσωρευμένες φορολογίες υπό ένσταση – Περίπου 13.000 για συνολικό ποσό φόρου €334 εκ., ποσό το οποίο δεν θεωρείται εισπρακτέο από το Τμήμα μέχρι την εξέταση των ενστάσεων.

Εισηγηθήκαμε όπως γίνει προσπάθεια για εξέταση των παλαιών ενστάσεων, το συντομότερο δυνατόν, και όπως οι νέες ενστάσεις εξετάζονται χωρίς καθυστέρηση.

- Μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα για αριθμό φορολογικών ετών και μη επιβολή φορολογιών από το Τμήμα, με βάση την κρίση του Εφόρου, εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του Κράτους.

Εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα ζητήσει την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος για όλα τα έτη και επιβάλει σχετικές φορολογίες και ποινές, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

- Φορολογούμενοι που δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους ή δηλώνουν μέρος τους, με σημαντική απώλεια εσόδων από το Κράτος.

Εισηγηθήκαμε τη φορολογική διερεύνηση των συγκεκριμένων περιπτώσεων, περιλαμβανομένης της εξέτασης κεφαλαιουχικής κατάστασης και επιβολή φορολογιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

- Καθυστέρηση στην εξέταση και έκδοση φορολογιών από το Τμήμα με κίνδυνο απώλειας δημοσίων εσόδων.

Εισηγηθήκαμε όπως επιβάλλονται έγκαιρα οι σχετικές φορολογίες και τουλάχιστον εντός της προθεσμίας των έξι ετών που προνοεί το άρθρο 23(1) του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, για διασφάλιση των εσόδων του Κράτους.

- Μη αντιπαραβολή/αξιοποίηση πληροφόρησης των συστημάτων (ΤΕΠ Vs ΦΠΑ) του Τμήματος και μη αξιοποίηση πληροφόρησης από άλλα Κυβερνητικά Τμήματα.

Εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα αξιοποιεί κατάλληλα, τόσο τα μηχανογραφικά συστήματα του Τμήματος, όσο και την πληροφόρηση που παρέχεται από άλλα κυβερνητικά Τμήματα και επιβάλλει σχετικές φορολογίες, όπου ενδείκνυται, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

- Εντοπίστηκαν φυσικά πρόσωπα που καταβάλλουν εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων σε φορολογητέα εισοδήματα (π.χ. άνω των €50.000), δεν έχουν ωστόσο φορολογικό φάκελο φόρου εισοδήματος.

Εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες, ενώ εντοπίστηκαν εισοδήματα για σκοπούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα οποία εμπίπτουν στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος, δεν εντοπίστηκε φορολογικός φάκελος και, όπου απαιτείται, να επιβάλει φορολογίες σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

- Μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κώδικα δραστηριότητας «Λογιστές/Ελεγκτές» και μη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία.

Εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις «Λογιστών/Ελεγκτών» που δεν υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος ή έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από την προθεσμία υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος και, όπου απαιτείται, να επιβληθούν φορολογίες και εφαρμοστούν οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

- Εντοπισμός περιπτώσεων εταιρειών, που προβαίνουν σε συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα, με ενδεχόμενο τη μη τήρηση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.

Εισηγηθήκαμε τη διερεύνηση τέτοιων συναλλαγών από το Τμήμα και εφαρμογή του άρθρου 33 του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου που προνοεί τη φορολόγηση νοητού οφέλους/κέρδους όταν οι συναλλαγές δεν διενεργούνται σε «αγοραίες τιμές».

- Εντοπισμός περιπτώσεων εταιρειών όπου στην έκθεση ελεγκτή επί των Οικονομικών Καταστάσεων τους παρουσιάζεται «άρνηση γνώμης» ή «γνώμη με επιφύλαξη», γεγονός το οποίο, κατά την επιβολή φορολογιών από το Τμήμα, φαίνεται να μην λήφθηκε υπόψη.

Εισηγηθήκαμε όπως, πριν την επιβολή φορολογιών, το Τμήμα λαμβάνει σοβαρά υπόψη, τη γνώμη του ελεγκτή, ειδικά όταν αυτή είναι «με επιφύλαξη» ή «άρνηση γνώμης» και, όπου απαιτείται, προχωρεί σε σχετική διερεύνηση, αφού ενδέχεται να υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα, ή/και θέματα που υπόκεινται στον περί Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο (Ν. 188(Ι)/2007).

- Απουσία μηχανισμού τακτικής συμφιλίωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης (FIMAS), με τα επιμέρους μηχανογραφικά συστήματα και άλλες πηγές πληροφόρησης, από το λογιστήριο του Τμήματος Φορολογίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των εισπράξεων του Τμήματος. Επιστροφές ή/και εσωτερικοί συμψηφισμοί μεγάλων ποσών ΦΠΑ, χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων.

Εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα εντατικοποιήσει τις επιτόπιες επισκέψεις, σε περιπτώσεις φορολογουμένων με σημαντικά αιτήματα για επιστροφή/συμψηφισμό ΦΠΑ, σε συνδυασμό με άλλα είδη ελέγχων (desk audits) και εντός του χρονικού περιθωρίου που προνοείται στη νομοθεσία, για διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

- Χαμηλό ποσοστό επισκέψεων ελέγχου στα υποστατικά των εγγεγραμμένων στο Μητρώο ΦΠΑ προσώπων.

Εισηγηθήκαμε όπως εντατικοποιηθούν οι επισκέψεις στα υποστατικά των φορολογουμένων, μέσω και της ενδεχόμενης ενίσχυσης των Μονάδων φορολογικών ελέγχων, για αποτροπή της φοροδιαφυγής, την προστασία των δημοσίων εσόδων, τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης και γενικότερα την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

- Εντοπισμός λαθών, παραλείψεων και σημαντικών παρεκκλίσεων κατά την εφαρμογή/ υλοποίηση του Σχεδίου Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζόμενων υποκείμενων σε ΦΠΑ με αποτέλεσμα, μη δικαιούχοι να λάβουν κρατική ενίσχυση.

Εισηγηθήκαμε όπως, στη βάση των προνοιών του Σχεδίου, γίνει επανεξέταση όλων των περιπτώσεων στις οποίες καταβλήθηκε χορηγία και όπως οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανακτηθούν.

- Καθυστέρηση καταβολής εισφορών ΓεΣΥ στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, σε αντίθεση με τις πρόνοιες των σχετικών κανονισμών.

Εισηγηθήκαμε όπως ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για έγκαιρη καταβολή των εισφορών του ΓεΣΥ στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, με βάση τη σχετική νομοθεσία.

- Διαγραφή από το Μητρώου Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας μεγάλου αριθμού εταιρειών με φορολογικές οφειλές πέραν των €211εκ., με αποτέλεσμα αυτές να καθίστανται επισφαλείς - Ενδεχόμενες αδυναμίες στη διαδικασία διαγραφής εταιρειών από το σχετικό Μητρώο.

- Επιπρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από καταγγελίες που υποβάλλονται από πολίτες στην Υπηρεσία μας, για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα "Έλεγχος Τμήματος Φορολογίας", που ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top