Μειώθηκαν κατά €105 εκ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το α΄ τρίμηνο 2023

Μειώθηκαν κατά €105 εκ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το α΄ τρίμηνο 2023

Κατά €105 εκατομμύρια ή 4,6% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), μειώθηκαν οι ΜΕΧ στο τέλος Μαρτίου του 2023, σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2022, υποχωρώντας στο €2,20 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη, με το ποσοστό των ΜΕΧ, έναντι των συνολικών χορηγήσεων, να υποχωρεί στο 9%, από 9,5%, στις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν από €24.361 εκατ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, στα €24.432 εκατ. στο τέλος Μαρτίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους €71 εκατ. ή 0,3%, ενώ ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΧ με προβλέψεις ανήλθε στο 48,8% στο τέλος Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με 47,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, κατά την περίοδο 31.12.2017- 31.03.2023, κυρίως λόγω πώλησης δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, καταγράφηκε συνολική πτώση στις ΜΕΧ των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων ύψους €18,4 δισ. ή 89,3%.

H συνεχιζόμενη καθοδική πορεία των ΜΕΧ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 οφείλεται, σύμφωνα με την ΚΤΚ,«με σειρά σημαντικότητας, σε αποπληρωμές δανείων συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με στοιχεία ενεργητικού (ακίνητη περιουσία), σε διαγραφές χορηγήσεων (οι διαγραφές διενεργούνται είτε στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και συνήθως, αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, είτε αφορούν μη συμβατικές ή “λογιστικές” διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις με στόχο την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων) καθώς και σε δάνεια που έχουν επιτυχώς αναδιαρθρωθεί και επανενταχθεί στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετά το πέρας της περιόδου παρακολούθησης».

Τα συνολικά δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώθηκαν στα €1,73 δισ ή 7,1% των συνολικών δανείων, σε σύγκριση με €1,82 δισ. ή 7,5% στο τέλος του 2022.

Εξάλλου, οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν στο τέλος Μαρτίου του 2023 ανήλθαν στα €2,43 δισ., σε σύγκριση με €2,73 δισ. τον Δεκέμβριο του 2022, εκ των οποίων τα €991 εκ. συνεχίζουν να ταξινομούνται ως ΜΕΧ.

Τα ΜΕΧ των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα €1,23 δισ, αντιστοιχούσαν στο 11,7% των συνολικών χορηγήσεων, με τις συνολικές προβλέψεις να διαμορφώνονται στο 36,6%. Οι συνολικές χορηγήσεις των νοικοκυριών ανέρχονταν σε €10.600 εκ.

Τα ΜΕΧ σε εταιρείες ανήλθαν στο €923 εκ. το Μάρτιο του 2023 ή 7,6% των συνολικών χορηγήσεων με τις συνολικές προβλέψεις να διαμορφώνονται στο 63,5%. Οι χορηγήσεις των εταιρειών ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2023 στα €12.072 εκ.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, για τον καθορισμό των ΜΕΧ τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σύμφωνα με αυτό, όταν μια μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο δανειολήπτης ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το νέο συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, ένα μέρος των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων παραμένει ως μη εξυπηρετούμενο έστω και αν ο δανειολήπτης τηρεί το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Φορολογική μεταρρύθμιση: Αισιόδοξος για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων ο Κεραυνός

Φορολογική μεταρρύθμιση: Αισιόδοξος για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων ο Κεραυνός

Την αισιοδοξία του για την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης εντός των χρονοδιαγραμμάτων, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την ΟΕΒ, υπό τον Πρόεδρό της Γιώργο Παντελίδη, ο Υπουργός είπε ότι συζήτησαν για την υπό εξέλιξη διαδικασία για τη φορολογική μεταρρύθμιση και επανέλαβε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η ενθάρρυνση του επιχειρείν, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας  της οικονομίας ώστε να μπορεί να δέχεται ξένες επενδύσεις που συνεισφέρουν στο οικονομικό γίγνεσθαι.

BEST OF TOTHEMAONLINE