ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραβίαση διεθνούς δικαίου στην Κύπρο καταδικάζει ο Πρόεδρος Δικαστηρίου ΕΕ - Συναντήθηκε με Αννίτα

Παραβίαση διεθνούς δικαίου στην Κύπρο καταδικάζει ο Πρόεδρος Δικαστηρίου ΕΕ - Συναντήθηκε με Αννίτα

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ Koen Lenaerts καταδίκασε την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, όπως και στην Ουκρανία και τόνισε ότι η διατήρηση του status quo και των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής δεν γίνονται αποδεκτά.

Ο κ. Lenaerts συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, στο περιθώριο της 16ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης στο Λουξεμβούργο.

Η συνάντηση, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, έγινε παρουσία των Κύπριων Μελών του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ Κωνσταντίνο Λυκούργο, Σάββα Παπασάββα και Νίκο Αιμιλίου.

Η κ. Δημητρίου, σχολιάζοντας τη σημασία των αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ για την Κυπριακή Δημοκρατία και το κυπριακό πρόβλημα, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να τερματιστούν άμεσα και να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην Κύπρο, είπε η κ. Δημητρίου, όπου υπάρχουν ακόμα πρόσφυγες, αγνοούμενοι, αλλά και αβεβαιότητα που απορρέει από τη συνεχιζόμενη κατοχή, η συνέχιση του status quo και οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο της ΕΕ, που οικοδομήθηκε με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Η Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε και άλλες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της 16ης Διάσκεψης.

Παρακάθησε σε δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου Fernand Etgen και πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μονακό Brigitte Boccone-Pages, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιχτενστάιν Albert Frick.

Κατά το δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν ικανοποίηση για το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, με την πραγματοποίηση ανταλλαγών μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Η κ. Δημητρίου επισήμανε την προοπτική διεύρυνσης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων Κύπρου και Λουξεμβούργου, στη βάση της προσήλωσης των κοινοβουλίων των μικρών κρατών στις αρχές του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας το ρόλο τους στη διατήρηση της ειρήνης.

Οι δύο Προέδροι συζήτησαν επίσης αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, καθώς και τα κοινοβούλια τους, σε τομείς όπως την εκπαίδευση, τη μετανάστευση, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Στη συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μονακό Brigitte Boccone-Pages ανταλλάγηκαν απόψεις για πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Μονακό.

Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση τακτικών τηλεδιασκέψεων, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα μικρά κράτη σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και η ψηφιακή ανάπτυξη και την προώθηση της περαιτέρω οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μονακό.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την εκλογή της Boccone-Pages, ως πρώτης γυναίκας Προέδρου του Κοινοβουλίου του Μονακό, σημειώνοντας τη σημασία ανάδειξης θετικών προτύπων ηγέτιδων γυναικών.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιχτενστάιν Albert Frick επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών, τα οποία ως μικρά κράτη της Ευρώπης μοιράζονται κοινές ανησυχίες και κοινές προκλήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπόθεση Λύτρα: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ενεργοποίησε κατά λάθος το panic buttonΨάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top