ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 91% του μέσου όρου ΕΕ οι τιμές για τα νοικοκυριά στην Κύπρο το 2022

Στο 91% του μέσου όρου ΕΕ οι τιμές για τα νοικοκυριά στην Κύπρο το 2022

Στο 91% του μέσου όρου της ΕΕ βρίσκονταν το 2022 τα επίπεδα τιμών για την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών κατά μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στην ΕΕ, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (146% του μέσου όρου της ΕΕ), τη Δανία (145%) και το Λουξεμβούργο (137%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Ρουμανία (58%), τη Βουλγαρία (59%) και την Πολωνία (62%).

Ανά κατηγορία προϊόντων, η μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές μεταξύ της πιο ακριβής χώρας και της λιγότερο ακριβής αφορά τις τιμές για το αλκοόλ και τον καπνό, όπου οι τιμές ήταν περίπου 3,3 φορές υψηλότερες στην πιο ακριβή χώρα από ότι στη φτηνότερη.

Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στην κατηγορία του αλκοόλ και του καπνού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (66% του μέσου όρου της ΕΕ), την Πολωνία (73%) και την Ουγγαρία (78%). Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (216%), τη Φινλανδία (174%) και τη Δανία (138%). Σύμφωνα με τη Eurostat, οι μεγάλες αυτές διαφορές οφείλονται κυρίως στις διαφορές στη φορολόγηση των εν λόγω προϊόντων.

Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 93% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές καταγράφηκε στον τομέα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.

Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (51% του μέσου όρου της ΕΕ), τη Ρουμανία (61%) και την Ουγγαρία (62%) και τα υψηλότερα στη Δανία (156%), τη Φινλανδία (132%) και το Λουξεμβούργο (131%).

Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 89% του μέσου όρου της ΕΕ.

Τα ενδύματα ήταν φθηνότερα στη Βουλγαρία (80% του μέσου όρου της ΕΕ), την Ουγγαρία (83%) και τη Ρουμανία (84%), ενώ ήταν πιο ακριβά στη Δανία (134%), τη Σουηδία (117%) και την Τσεχία (115%). Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ.

Διαφορές καταγράφηκαν επίσης στον τομέα των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών (από 72% του μέσου όρου της ΕΕ στη Ρουμανία έως 121% στη Δανία - στην Κύπρο το ποσοστό βρισκόταν στο 108%), τον εξοπλισμό προσωπικών μεταφορών (από 87% στην Πολωνία έως 132% στη Δανία - στην Κύπρο 91%) και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης (από 92% στην Ιταλία έως 115% στη Γαλλία - στο 106% στην Κύπρο).

Ανά κατηγορία στην Κύπρο, οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες οι τιμές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες διαφορές από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους το 2022 ήταν η εκπαίδευση (146%), το γάλα, το τυρί και τα αυγά (129%), άλλα τρόφιμα (126%), το ψωμί και τα δημητριακά (117%) και οι μεταλλικές κατασκευές και εξοπλισμούς, εκτός από τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (116%).

Οι χαμηλότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Κύπρο στα οικιστικά κτήρια (63%), τον κατασκευαστικό τομέα (72%), τα μη οικιστικά κτήρια (77%), τις τιμές στέγασης, νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (77%) και τον καπνό (79%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top