ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Θεσμών: Αποφάσισε εγγραφή θέματος για έλεγχο λειτουργίας Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων

Επ. Θεσμών: Αποφάσισε εγγραφή θέματος για έλεγχο λειτουργίας Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων

Την αυτεπάγγελτη εξέταση θέματος για έλεγχο της λειτουργίας της Αρχής Στοιχημάτων αποφάσισε σήμερα να εγγράψει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, έπειτα από εισήγηση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Η εισήγηση τέθηκε σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Επιτροπής και αποφασίστηκε πλειοψηφικά η εγγραφή του.

Ένσταση διατύπωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η υπόθεση που αφορά τα στημένα παιχνίδια. Εξάλλου, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να γίνει έλεγχος ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να μην επηρεαστεί η εξέλιξη της υπόθεσης, δεδομένου ότι κάποια θέματα ενδέχεται να συνδέονται με την εν λόγω υπόθεση.

Τα μέλη της Επιτροπής προχώρησαν στην υπερψήφιση της εγγραφής του θέματος, καθώς αυτό αναμένεται ότι θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής με την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής το Φθινόπωρο.

Σε διαβούλευση το ρυθμιστικό πλαίσιο Κώδικα Διαφήμισης της Αρχής Στοιχημάτων

Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης επί του Κώδικα Πρακτικής σε σχέση με τη διαφήμιση διεξαγωγής στοιχημάτων ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ). Η Αρχή καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να υποβάλουν τις απόψεις τους επί των προνοιών του νομοσχεδίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η ΕΑΣ διοργάνωσε στις 29 Μαΐου 2023 ημερίδα ενημέρωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη διαφήμιση και τα τυχερά παιχνίδια και τις προτεινόμενες αλλαγές επί του Κώδικα Διαφήμισης. Στην ημερίδα συμμετείχαν οι εποπτευόμενοι της Αρχής, ο Σύνδεσμος Διαφήμισης-Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ), καθώς και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαφήμισης, καταθέτοντας τις απόψεις και προτάσεις τους αναφορικά με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του δικαίου, της διαφάνειας και της αμφίδρομης σχέσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, η Αρχή θέτει προς δημόσια διαβούλευση τον Κώδικα Πρακτικής σε σχέση με τη διαφήμιση διεξαγωγής στοιχημάτων (εφεξής ο «Κώδικας Διαφήμισης»), προσμετρώντας τέσσερις πτυχές.

Πρώτον, τις απόψεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά την ημερίδα ενημέρωσης για τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Διαφήμισης με τους εποπτευόμενους της Αρχής, τον ΣΔΕΚ και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαφήμισης.

Δεύτερον, τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας επιπολασμού που δημοσίευσε πρόσφατα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, στόχος της οποίας ήταν η αποτύπωση του βαθμού συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια, ο προσδιορισμός του ποσοστού προβληματικής ενασχόλησης στην κοινωνία, η μελέτη των κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των παικτών, καθώς και ο καθορισμός των διαφορετικών προφίλ των παικτών και των χαρακτηριστικών τους, ειδικότερα των παικτών που κατηγοριοποιούνται ως προβληματικοί.

Τρίτον, την ποσοτική έρευνα με θέμα «Διαφήμιση και Τυχερά Παιχνίδια», στόχος της οποίας ήταν η διερεύνηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της ρυθμισμένης διαφήμισης, η συχνότητα και τα μέσα προβολής της διαφήμισης, καθώς και η διερεύνηση του βαθμού προτροπής των διαφημίσεων για το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια και τέταρτον τις τάσεις και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την διαφήμιση στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών εντός της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι σκοπός του εγγράφου διαβούλευσης είναι η υποβολή απόψεων και εισηγήσεων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου της διαφήμισης της παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου του Κώδικα Διαφήμισης.

Τα αποτελέσματα των προαναφερόμενων ερευνών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΑΣ στην ενότητα «Έρευνες» και το έγγραφο διαβούλευσης στην ενότητα «Δημόσια Διαβούλευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Νεκρή 49χρονη που απώλεσε τον έλεγχο της τετράτροχης μοτοσικλέτας και έπεσε σε χαράδρα

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Σοφία Χατζηπαντελή: Φωτογραφίζεται φορώντας μόνο τις μπότες της και «κολάζει» τα social media

Euro 2024 - Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άγνωστο που τους απείλησε με τσεκούρι στο Αμβούργο

Ελένη Φουρέιρα: Δημοσίευσε φωτογραφίες από τη βάφτιση του γιου της

Έφυγε από τη ζωή ηλικιωμένη γυναίκα από θερμοπληξία - Άλλα τρία πρόσωπα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάστασηΕντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Εντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Ποδηλάτης έχασε τη ζωή του στη Λευκωσία το απόγευμα της Κυριακής (16/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top