ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι μονογονιοί ζητούν αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής - Ποιες αλλαγές προτείνουν για συμβίο και ΕΕΕ

Οι μονογονιοί ζητούν αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής - Ποιες αλλαγές προτείνουν για συμβίο και ΕΕΕ

Αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής έθεσαν στο τραπέζι συζήτησης με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, οι Μονογονιοί πρίν λίγους μήνες.

Ο Παγκύπριος Συνδέσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων ανάμεσα στα θέματα που παρέδωσαν στο υπόμνημα στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ήταν και η αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής για τις ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες, τόσο όσον αφορά το μονογονειακό επίδομα όσο και το ΕΕΕ σε μονογονιούς.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει σταλθεί στην Υφυπουργό, οι μονογονεϊκές οικογένειες ζητούν συγκεκριμένες αναθεωρήσεις και αλλαγές.

Να υπενθυμίσουμε οτι, το Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας παραχωρείται επιπρόσθετα του Επιδόματος Τέκνου, για τις ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ένας γονέας που διαμένει μόνος μαζί με τα εξαρτώμενα τέκνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου.

Δικαιούχοι είναι μονογονεϊκές οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα, νοουμένου ότι λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου. Το ύψος του επιδόματος είναι ανάλογο με τον αριθμό των τέκνων στην οικογένεια και αντιστρόφως ανάλογο με το ύψος του εισοδήματος.

Συμβίος και Διαζύγιο - Ποιες αλλαγές προτείνουν οι μονογονιοί 

Οπως αναγράφεται στο υπόμνημα που δόθηκε στην Υφυπουργό, ο Σύνδεσμος εισηγείται: «Το μονογονεϊκό επίδομα το οποίο προβλέπεται στον Περί Τέκνου Νόμο, θα πρέπει άμεσα να αποσυνδεθεί από την συμβίωση της /του μονογονιού ή τον γάμο με οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο του ιδίου ή άλλου φύλου. Είναι ξεκάθαρο ότι ο άλλος συμβίος ή νέος σύζυγος εκτός του πατέρα του παιδιού, δεν έχει καμία νομική υποχρέωση μεγαλώματος του παιδιού της /του μονογονιού.

Επιπρόσθετα, το μονογονεϊκό επίδομα θα πρέπει να δίνεται άμεσα με την διακοπή της συμβίωσης και εντός λογικού χρονικού διαστήματος από αυτήν, νοούμενου ότι αυτή αποδεικνύεται με βεβαίωση του κοινοτάρχη ή άλλο έγκυρο τρόπο (πχ διαμονή του άλλου γονέα σε άλλο σπίτι , ή έκδοση ενός διδάγματος μέριμνας ή διατροφής). Η έκδοση διαζυγίου για την καταβολή του επιδόματος ως προϋπόθεση του μονογονεϊκού επιδόματος προκαλεί απώλεια του επιδόματος για 6 μήνες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού πολλές φορές η έκδοση του διατάγματος διαζυγίου είναι αδύνατη, λόγω απουσίας του γονέα στο εξωτερικό ή έλλειψη χρημάτων για έκδοση διαζυγίου.

Σημειώνουμε ότι πάρα πολλές φορές ακόμα και η νομική αρωγή για την έκδοση διαζυγίου, απορρίπτεται στην αιτήτρια (ακόμα και σε λήπτριες ΕΕΕ ή άνεργες ή χαμηλόμισθες) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδώσει διαζύγιο».

«Να στηρίζονται τα χαμηλόμισθα στρώματα μονογονιών»

Εν συνεχεία, ο Σύνδεσμος τονίζει στο υπόμνημα την ανάγκη για στήριξη των χαμηλόμισθών μονογονιών: «Εισηγούμαστε επίσης όπως και στις προηγούμενες υφυπουργό και υπουργό , ότι άμεσα το μονογονεϊκό επίδομα θα πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζονται πιο ουσιαστικά τα χαμηλόμισθα στρώματα των μονογονιών με τη σχετική αύξηση του επιδόματος, σε όσους το έχουν άμεση ανάγκη για επιβίωση».

«Να σταματήσει να αφαιρείται από το ΕΕΕ το μονογονεϊκό επίδομα και το ποσό της διατροφής»

Μέχρι σήμερα από το ΕΕΕ αφαιρείται το μονογονεϊκό επίδομα αλλά και το ποσό της διατροφής. Ο Παγκύπριος Συνδέσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων από την άλλη παρακολουθώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες παλεύει για μια καθοριστική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΕΕ σε μονογονιούς.

«Απαιτούμε επίσης όπως από το ΕΕΕ το οποίο καταβάλλεται σε μονογονεϊκές οικογένειες, σταματήσει να αφαιρείται το μονογονεϊκό επίδομα αλλά και το ποσό της διατροφής, αφού με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται στην πράξη η οικονομική στήριξη μέσω του ΕΕΕ και ταυτόχρονα δημιουργούμε την αδικία μονογονιοί με πολύ ψηλότερα εισοδήματα να λαμβάνουν το μονογονεϊκό επίδομα, ως επιπρόσθετη στήριξη, ενώ οι λήπτες/λήπτριες του ΕΕΕ να τους αφαιρείται από αυτό».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

Επίσκεψη στο το φυλάκιο «Κομμόροτσος» στους Αγίους Τριμιθιάς, με σκοπό να δώσει τις ευχές του στους στρατιώτες ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top