ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Valentina: Η τέχνη του τατουάζ, το τριαντάφυλλο και οι… διάσημοι - Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που θα κάνει πρώτη φορά

Valentina: Η τέχνη του τατουάζ, το τριαντάφυλλο και οι… διάσημοι - Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που θα κάνει πρώτη φορά

Με σπουδές στις γραφικές τέχνες και πολύχρονη εμπειρία στη βιομηχανία της μόδας, η Βαλεντίνα Αθανασίου βρήκε το πραγματικό της κάλεσμα στη δερματοστιξία, κοινώς τατουάζ, και έχτισε μία σπουδαία καριέρα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Μιλάει στο ThemaOnline, μεταξύ άλλων, για την αρχή της καριέρας της, την πηγή έμπνευσής της και τους διάσημους καλλιτέχνες και αθλητές που έτυχε να γνωρίσει και να τους κάνει τατουάζ.

Είναι τέχνη το τατουάζ, ακόμη κι αν είναι δύο γραμμές; Υπάρχει «καλό» και «κακό» τατουάζ;
Φυσικά! Θεωρώ πως οτιδήποτε εκφράζει προσωπικά συναισθήματα, σκέψεις και ιδέες με δημιουργικό τρόπο μπορεί να θεωρηθεί τέχνη. Υπάρχουν όμως ‘tattooers’ και ‘tattoo artists’, όπως υπάρχουν καλά και κακά τατουάζ. Ένα καλό τατουάζ πρέπει να είναι άρτια εκτελεσμένο τεχνικά, αλλά και η ιδέα/σχέδιο να είναι εξίσου καλή.

Τι σημαίνουν για εσένα τα τατουάζ;
Με λίγα λόγια, είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, χαρακτήρα και αισθητικής.

Υπάρχει στίγμα ακόμη στην κοινωνία για άτομα με τατουάζ;
Υπάρχει ακόμα, αλλά ευτυχώς σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι παλαιότερα.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία σχεδίων που εξειδικεύεσαι ή που σου αρέσει να δημιουργείς;
Η δουλειά μου είναι κυρίως εμπνευσμένη από Αναγεννησιακή τέχνη, κλασικά ρωμαϊκά και ελληνικά αγάλματα και πίνακες, από τη φύση, το σύμπαν και τη φιλολογία. Εξειδικεύομαι σε micro-realism και fineline, γιατί τα σχέδια μου είναι ρεαλιστικά αλλά μικρά σε μέγεθος και χρησιμοποιώ λεπτές βελόνες. Τα τατουάζ που κάνω είναι μόνο με μαύρο μελάνι, δεν χρησιμοποιώ χρώματα.

Τι ζητάνε συνήθως οι Κύπριοι για τατουάζ; Τι ζητούν στο εξωτερικό;
Δεν διαφέρει πολύ για να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω λόγω instagram, πλέον ο κόσμος βλέπει τη δουλειά μου από πριν και έρχεται σε μένα για το στυλ τατουάζ που κάνω.

Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που θα κάνει τατουάζ για πρώτη φορά; Πονάει τελικά;
Αυτό που ζητάω από όλους μου τους πελάτες είναι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα στο σημείο που θα γίνει το τατουάζ εβδομάδες πριν το ραντεβού. Να κοιμηθούν νωρίς το προηγούμενο βράδυ, να μην καταναλώσουν αλκοόλ και να φάνε ένα καλό γεύμα πριν να έρθουν. Όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να προετοιμαστεί το δέρμα και το σώμα για το τατουάζ. Ο πόνος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για πρώτο τατουάζ θα πρότεινα σημεία όπως χέρι ή πόδι. Γενικά, με το στυλ τατουάζ που κάνω, δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος, οι πιο πολλοί ξαφνιάζονται γιατί περιμένουν κάτι πολύ χειρότερο.

Πώς θα καθοδηγούσες κάποιον που θέλει να κάνει αλλά δεν έχει υπόψη του κάποιο σχέδιο;
Πρώτα πρέπει να σκεφτεί εάν θέλει το τατουάζ να συμβολίζει κάτι, και τι θα ήταν αυτό. Μπορεί να είναι κάποια ιδεολογία, κάποιο άτομο ή κάποιο hobby. Αν θέλει απλά τατουάζ σαν ΄τέχνη΄χωρίς προσωπική σημασία, τότε πρέπει να βρει το στυλ τατουάζ που του αρέσει και να εμπιστευτεί τον/την tattoo artist της επιλογής του!

Πόσα κοστίζει ένα τατουάζ;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Το κόστος διαφοροποιείται με βάση την εμπειρία του tattoo artist, το σχέδιο και τη πολυπλοκότητα που έχει, το πόσος χρόνος χρειάζεται για προετοιμασία του σχεδίου και για το τατουάζ, το μέγεθος και το σημείο του σώματος.

Έχεις αρνηθεί ποτέ να κάνεις κάποιο τατουάζ ή έχεις διακόψει ποτέ συνεδρία τατουάζ; Και αν ναι, ποιος ήταν ο λόγος;
Ναι έχω αρνηθεί αρκετές φορές. Συνήθως είναι όταν μου ζητάνε κάποιο τατουάζ που διαφέρει πολύ από το στυλ τατουάζ που κάνω. Αλλά είχα και κάποιες πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μια κοπέλα μου έχει ζητήσει να βάλω μέσα στο μελάνι στάχτες από το σκυλάκι της που δεν ζει πια, εννοείτε πως αρνήθηκα. Έχω διακόψει session γιατί ο πελάτης μου λιποθύμησε, όχι από τον πόνο, αλλά επειδή μου είπε ψέματα πως είχε φάει!

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τα τατουάζ και πού έχεις δουλέψει; Πότε έκανες το πρώτο σου σχέδιο και τι ήταν;
Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω και από μικρή ήξερα πως θα ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στις γραφικές τέχνες και συνέχισα για Master στο Central Saint Martins Λονδίνο, άρχισα να πηγαίνω σε tattoo conventions, όπου παρατήρησα τον εαυτό μου να κοιτάει με πολύ ενθουσιασμό τους tattoo artist που ήταν εκεί.

Δούλεψα στον χώρο της μόδας για πέντε χρόνια, ως Senior Designer/Art Director στο Net-a-Porter (Λονδίνο), μεταξύ άλλων, σχεδιάζοντας σχετικό προωθητικό υλικό και δημιουργώντας τα κόνσεπτ για τις φωτογραφήσεις. Κατάλαβα όμως πως ήθελα κάτι πιο δημιουργικό, που να μου επιτρέπει να ταξιδεύω και να είμαι πιο ελεύθερη στο τι δημιουργώ. Έτσι βρήκα το θάρρος και πήγα σε ένα από τα καλύτερα tattoo studios στην Αγγλία, το Ushuaia Tattoo London, και ζήτησα να με δεχτούν για πρακτική. Ήταν μεγάλο ρίσκο αλλά ήμουν πολύ αποφασισμένη να τα καταφέρω. Για τα πρώτα δύο χρόνια ήμουν έξι μέρες τη βδομάδα στο στούντιο, να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μάθω και να γίνω καλύτερη, θυσίασα πάρα πολλά αλλά δεν το μετανιώνω καθόλου.

Έκανα το πρώτο μου τατουάζ τον Ιανουάριο του 2019, ήταν ένα τριαντάφυλλο.

Έχεις κάνει σχέδια για κάποιους διάσημους;
Έχω κάνει τατουάζ για διάφορους Premier League ποδοσφαιριστές στην Αγγλία, όπως ο Christian Pulisic (Chelsea και εθνική ομάδα της Αμερικής) και Maximillian Kilman (Wolves), για ηθοποιούς όπως ο Archie Renaux (Shadow and Bone) και Berta Vasquez (Locked Up), και τραγουδιστές όπως James McVey από το συγκρότημα The Vamps.

Πού μπορεί κάποιος να σε επισκεφθεί;
Η βάση μου τον τελευταίο χρόνο είναι η Κύπρος, αλλά ταξιδεύω αρκετά συχνά εξωτερικό για δουλειά. Στην Κύπρο μπορείτε να με βρείτε στη Λευκωσία στο στούντιο Black Volt. Μπορείτε να δείτε τη δουλειά μου στο instagram @valentina.tattoos.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top