Βάζουν εμπόδια οι Βρετανοί τυροκόμοι στην απόφαση της ΕΕ για το χαλούμι

Βάζουν εμπόδια οι Βρετανοί τυροκόμοι στην απόφαση της ΕΕ για το χαλούμι

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσε σε ορισμένες χώρες, μετά τη δημοσιοποίηση του φακέλου για το χαλούμι στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, πράγμα με το οποίο σημαίνει ότι σε μερικούς μήνες το χαλούμι θα αναγνωριστεί και με τη βούλα ως κυπριακό προιόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας, mirror.co.uk, στις 14/08/2015, οι Βρετανοί τυροκόμοι είναι έτοιμοι να «πολεμήσουν» την απόφαση της ΕΕ, για αναγνώριση του χαλουμιού ως κυπριακού προιόντος και αναμένεται να υποβάλλουν ένσταση, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Το πρόβειο τυρί αναφέρουν οι Βρετανοί είναι πολύ δημοφιλές, στη βιομηχανία γαλακτοκομικών ειδών στη χώρα τους και τώρα η παραγωγή του απειλείται.  Η παραγωγή δεν θα επιτρέπεται εκτός Κύπρου και έτσι οι επιχειρήσεις τους διατρέχουν κίνδυνο. 

Κάποιοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παράγουν χαλούμι, με άλλη ονομασία και εύχονται οι πελάτες τους να το αναγνωρίζουν. Λένε ότι η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαική αγορά για το χαλούμι, εκτός Κύπρου.  

Ένας άλλος παραγωγός ισχυρίστηκε ότι το χαλούμι ήταν τυρί στη Μέση Ανατολή των Βεδουίνων, που αρχικά γινόταν στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία,  πριν την εξάπλωση της παραγωγής στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο.

Οι Βρετανοί τυροκόμοι φαίνονται αποφασισμένοι να βάλουν εμπόδια στην απόφαση για αναγνώριση του χαλουμιού ως κυπριακό προιόν, ενώ τον Σεπτέμβριο θα δώσουν το πράσινο φως στο αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα της χώρας τους, να προχωρήσει σε ενστάσεις στην ΕΕ. 

Χριστιάνα Τσαγγάρη 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πυρκαγιές στη Λεμεσό: Το αποτέλεσμα διερεύνησης των Αμερικανών θα χρησιμοποιηθεί για βελτίωση υπηρεσιακού συντονισμού

Πυρκαγιές στη Λεμεσό: Το αποτέλεσμα διερεύνησης των Αμερικανών θα χρησιμοποιηθεί για βελτίωση υπηρεσιακού συντονισμού

Το αποτέλεσμα της διερεύνησης που διεξάγει η ομάδα της αμερικανικής υπηρεσίας ATF για την προέλευση και εξάπλωση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Επαρχία Λεμεσού θα είναι χρήσιμο ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας για να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, ενώ στο επόμενο στάδιο, οι αμερικανικές Αρχές θα εξετάσουν τη διαχείριση της πυρκαγιάς και τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπισή της, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.