ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βλέπει θετικά την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ η ΕΝΙ - Ετοιμάζεται σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων

Βλέπει θετικά την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ η ΕΝΙ - Ετοιμάζεται σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων

Η ΕΝΙ βλέπει θετικά το θέμα της κατασκευής αγωγού μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ύστερα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΝΙ, Claudio Descalzi, στο Προεδρικό Μέγαρο. Συμπλήρωσε πως αναμένεται σύντομα σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος παρέστη σε αυτήν, έκανε λόγο για μία πολύ παραγωγική συζήτηση με τον κ. Descalzi και την ομάδα της ΕΝΙ, προσθέτοντας πως συζητήθηκε το πόσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν τα κοιτάσματα στο τεμάχιο 6 και την γύρω περιοχή.

Ο Υπουργός Ενέργειας συμπλήρωσε πως στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει μία πρόσθετη συζήτηση μεταξύ της Κυβέρνησης και της ΕΝΙ ώστε να καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο για ανάπτυξη των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί το πώς φυσικό αέριο μπορεί να έρθει στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Είπε, επίσης, πως συζητήθηκε και το θέμα της κατασκευής αγωγού μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας σχετικά πως η ΕΝΙ το βλέπει θετικά, νοουμένου ότι υπάρχουν εκείνες οι ποσότητες που θα δικαιολογούν την ανάπτυξη υποδομών στην Κύπρο για σκοπούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Συμπλήρωσε πως εκτός της φάσης 1 που είναι η γρήγορη ανάπτυξη υπάρχει και η φάση 2 με την πιο αργή ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε ενδιαφέρει, περισσότερο την Κύπρο, καθώς συνεπάγεται τη δημιουργία υποδομών.

«Θα υπάρξει μια πρόταση της ΕΝΙ αφού μιλήσει και με τους συνεταίρους της στην TOTAL και θα γίνει μια συζήτηση στο άμεσο μέλλον, την οποία θα πάρουμε στο επόμενο επίπεδο για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής», κατέληξε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Descalzi δήλωσε ότι είχε μια πολύ θετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις μέχρι τώρα ανακαλύψεις κοιτασμάτων, τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει μια επιπλέον γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και για ένα πιθανό σχέδιο ανάπτυξης.

Ερωτηθείς εάν η ENI υποστηρίζει την πρόσφατη πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αγωγό από το Ισραήλ προς την Κύπρο, ο κ. Descalzi είπε ότι η ENI πάντα υποστηρίζει την κυβέρνηση, διότι φιλοξενεί την εταιρεία και υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι όλα πρέπει να έχουν οικονομική αξία και ότι το θέμα αυτό αποτελεί μέρος της συζήτησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Βόμβα» από Α. Δημητρίου – «Καταγγελία για στενή συνεργάτη της Υπ. Υγείας, που φέρεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top