ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φέρνουν κουνούπια για να εξαλείψουν… κουνούπια - «100.000 φθάνουν αεροπορικώς κάθε βδομάδα»

Φέρνουν κουνούπια για να εξαλείψουν… κουνούπια - «100.000 φθάνουν αεροπορικώς κάθε βδομάδα»

Στρατιές από στείρα αρσενικά κουνούπια του είδους Aedes aegypti φέρνουν στην Κύπρο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας με στόχο την καταπολέμηση του είδους στην επαρχία Λάρνακας.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου εξήγησε πως λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Κύπρο και αφορά τη μέθοδο εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών.

«Πήραμε δείγματα και τα στείλαμε σε εργαστήριο στην Αυστρία, όπου εκεί αναπαράγονται, τα παράγουν βασικά. Ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά και μετέπειτα τα αρσενικά στειρώνονται με ιονίζουσα ακτινοβολία. Ακολούθως, αφού στεριωθούν, μας τα στέλνουν αεροπορικώς στην Κύπρο. Μας στέλνουν μια φορά την βδομάδα 100.000 στείρα αρσενικά. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του χρόνου», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηροδότου, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και για καταπολέμηση άλλων εντόμων όπως την μύγα τσε-τσε με καλά αποτελέσματα.

«Εμείς προσπαθούμε να την χρησιμοποιήσουμε στα κουνούπια και ξεκινήσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα για να δούμε πως θα πάει. Η μέθοδος είναι και φιλική προς το περιβάλλον και χρησιμοποιείται κοντά σε περιοχές Natura που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις εντομοκτόνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπούν τον άνθρωπο, οπότε η απελευθέρωση 100.000 κουνουπιών την βδομάδα δεν προκαλούν καμία ενόχληση στον άνθρωπο.

«Μετά που θα τα αφήσουμε στο περιβάλλον, ακολούθως μπαίνουν παγίδες. Όταν είναι στις παγίδες, μπορούμε να δούμε κατά πόσο υπάρχει εκκόλαψη. Αν υπάρχει εκκόλαψη σημαίνει ότι τα θηλυκά ήρθαν σε επαφή με άγρια αρσενικά, αν δεν υπάρχει σημαίνει ήρθαν σε επαφή με τα στείρα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχουν ήδη απελευθερωθεί στείρα κουνούπια από την Αυστρία, ο κ. Ηροδότου απάντησε πως έχουν απελευθερωθεί 100.00 γύρω τις 6 το πρωί της Τετάρτης (28/6) ενώ προηγουμένως είχαν απελευθερωθεί ακόμα μία φορά.

«Την Τετάρτη προηγήθηκε συνάντηση με τον Κοινοτάρχη Κιτίου και τον Δήμαρχο Λάρνακας και ενημερώθηκαν. Ακολούθως ετοιμάστηκαν φυλλάδια τα οποία δόθηκαν από σπίτι σε σπίτι ούτως ώστε το κοινό που βρίσκεται στις περιοχές που γίνονται οι απελευθερώσεις να είναι ενήμερο ενώ με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αλλά και ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ, έγινε ευρύτερη ενημέρωση του κοινού», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι απελευθερώσεις γίνονται στην περιοχή Κίτι της επαρχίας Λάρνακας ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ηροδότου, υπάρχει προοπτική να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος και στη Λεμεσό για το κουνούπι Aedes tigris.

Γενικό το πρόβλημα με τα κουνούπια – Πώς μπορεί να προστατευθεί το κοινό

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι γενικά υπάρχει μια έξαρση στα κουνούπια αλλά και στις σκνίπες σε όλες τις επαρχίες, κάτι που οφείλεται στις βροχοπτώσεις Μάιου, οι οποίες δημιούργησαν εστίες εκκολάψεις των κουνουπιών.

«Καλούμε το κοινό να συνεργάζεται με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, να προσέχει τις αυλές του και τα σπίτια του και να μην αφήνει ότι μπορεί να κατακρατήσει νερό, για να μην δημιουργούνται εστίες εκκόλαψης. Αν υπάρχει μεγάλη προσβολή κουνουπιών, οι πολίτες μπορούν να αξιοποιούν συρμάτινα πλέγματα για να μην εισέρχονται στο σπίτι, να χρησιμοποιούν είτε ανεμιστήρα είτε air conditioner, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά αλλά και τις πατροπαράδοτες κουνουπιέρες. Το βασικό είναι να μην τους δίνουμε την ευκαιρία να εκκολαφθούν, δημιουργώντας στο σπίτι μας εστίες εκκόλαψης», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top