ΥΓΕΙΑ

Εθισμοί: Οι τετράποδοι θεραπευτές που μπορούν να κάνουν θαύματα – Δεν είναι αυτοί που νομίζετε

Εθισμοί: Οι τετράποδοι θεραπευτές που μπορούν να κάνουν θαύματα – Δεν είναι αυτοί που νομίζετε

Μια διαφορετική και ευχάριστη διέξοδο από τις καταχρήσεις θα μπορούσε να προσφέρει η αλληλεπίδραση με τα ζώα και ειδικότερα με τα άλογα. Τα αξιαγάπητα τετράποδα, που στήριξαν την ανθρωπότητα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικούς τρόπους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά όσους παλεύουν με τον εθισμό στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Η θεραπεία με άλογα, ένας αναπτυσσόμενος τομέας ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ιατρικής έρευνας, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα της ζωής και των συγκεκριμένων ασθενών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επικυρώσει την θεραπευτική ιδιότητα των αλόγων, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους αλλά και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

«Η θετική διάθεση των ασθενών, τα κίνητρά τους και η προθυμία τους να συνεργαστούν θα μπορούσαν να επηρεάσουν θεμελιωδώς την παραμονή τους σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα θεραπείας του εθισμού» επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Kristyna Machova του Τσεχικού Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής, και δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.

Μια θεραπευτική συνύπαρξη

Η έρευνα διεξήχθη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Kosmonosy, το οποίο στεγάζει ένα κέντρο ιππασίας διαπιστευμένο από την Τσεχική Ένωση Θεραπείας με Ιπποειδή. Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 57 νοσηλευόμενους συμμετέχοντες, 39 από τους οποίους συμμετείχαν σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που ονομάζεται EFPP (Equine Facilitated Psychiatry and Psychology) για έναν χρόνο. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου προγράμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε εβδομαδιαίως σε τμήματα επτά εβδομάδων με ένα μηνιαίο διάλειμμα το καλοκαίρι και ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων το χειμώνα, τα μαθήματα διεξάγονταν υπό την επίβλεψη ενός θεραπευτή με την υποστήριξη δύο χειριστών αλόγων.

Μετά από τέσσερις δίωρες συνεδρίες, οι εν λόγω συμμετέχοντες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στις κλίμακες AQoL (Assessment of Quality of Life) και μέτρα ικανοποίησης (Health of the Nation Outcome Scales) σε σύγκριση με 18 συνομηλίκους τους, που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Παραδόξως, οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων ήταν περίπου διπλάσιες από εκείνες ενός υγιούς πληθυσμού.

Οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του προγράμματος ιπποθεραπείας περιλάμβαναν τη φροντίδα των αλόγων, την καθοδήγησή τους με λουρί, την ιππασία και την επαφή μαζί τους σε μια αρένα.

«Η βελτίωση στον τομέα της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών ήταν ο στόχος του προγράμματος EFPP και φαίνεται ότι επιτεύχθηκε στην πειραματική ομάδα. Παρατηρήσαμε σημαντική διαφορά υπέρ της πειραματικής ομάδας στην υποκλίμακα των προβλημάτων συμπεριφοράς, η οποία περιλαμβάνει τομείς όπως η υπερ- δραστηριότητα, η επιθετική ή διαταραγμένη συμπεριφορά, ο σκόπιμος αυτοτραυματισμός και τα προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών» συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Μια πιθανή εξήγηση της επιτυχίας του προγράμματος θα μπορούσε να αποτελεί η αναγνωρισμένα θετική του επίδραση των ίππων στην επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση, την ικανοποίηση από την επίτευξη των στόχων ή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όπως εξηγεί η δρ. Kristyna Machova, το πρόγραμμα δημιούργησε συναισθήματα επιτυχίας και αρμονίας, καθώς οι συμμετέχοντες απέκτησαν αυτοπεποίθηση και ανέπτυξαν νέες δεξιότητες στη διαχείριση τόσο μεγάλων ζώων.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το εργατικό δυναμικό σε αριθμούς: Η ανεργία, η απασχόληση και οι τομείς με τους περισσότερους απασχολούμενους - Δείτε στοιχεία

Ανεξέλεγκτη η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Τι ισχύει με την πώληση τους - Εισήγηση για «tobacco shops»

Η Σαουδική Αραβία ονομάζει πρεσβευτή στη Συρία, για πρώτη φορά από το 2012

Ετοιμαστείτε για «κοκτέιλ» βροχών και σκόνης - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη

Πανηγυρισμοί για τον Παναθηναϊκό και συγχαρητήρια από παντού - Βγήκαν στους δρόμους οι οπαδοί του ΠΑΟ - Βίντεο και φωτογραφίεςΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top