ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύστημα fast track και ειδικευόμενους ιατρούς θα καταπολεμήσουν τις καθυστερήσεις στις Πρώτες Βοήθειες – Τα άλλα μέτρα

Με σύστημα fast track και ειδικευόμενους ιατρούς θα καταπολεμήσουν τις καθυστερήσεις στις Πρώτες Βοήθειες – Τα άλλα μέτρα

Οκτώ, τουλάχιστον, δράσεις για αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που ταλανίζουν για χρόνια τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, φαίνεται να προωθεί ο Οργανισμός σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η αρμόδια Υπουργός, ο ΟΚΥπΥ φαίνεται πως έχει θέσει στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του το θέμα της βελτίωσης της λειτουργίας των ΤΑΕΠ παγκυπρίως.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Οργανισμός εντόπισε τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στις διαδικασίες λειτουργίας τους και εφαρμόζει μια σειρά δράσεων με στόχο την εξομάλυνση των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, ανάμεσα στις κυριότερες δράσεις του ΟΚΥπΥ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, είναι η θεσμοθέτηση των ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης (fast track) όλο το 24ωρο για τα περιστατικά 4 και 5, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασθενείς και να αποδεσμεύονται οι κλίνες για τα πιο επείγοντα περιστατικά.

Το εν λόγω μοντέλο, μάλιστα, εφαρμόζεται ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από την 1η Ιουνίου 2023 και καλύπτεται από 1 βάρδια (14:45 – 22:15), ενώ αναμένεται επιπρόσθετη στελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό με σκοπό την επέκταση της εφαρμογής του επί 24ώρου βάσεως.

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε και στον ορισμό ειδικευόμενου ιατρού σε ώρες αιχμής σε κάθε βάρδια για να υποβοηθά στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς ή/και να ζητά την παρέμβαση του ειδικού ιατρού, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να ανταποκρίνεται άμεσα εκτός σοβαρής αιτιολογίας.

Άλλες δράσεις

Πέραν των πιο πάνω δράσεων, προχώρησε και η ανάπτυξη Πρωτοκόλλων και Διαδικασιών για ΤΑΕΠ, ενώ η έκδοση εξιτηρίων γίνεται μετά την πρωινή επίσκεψη των ιατρών στους θαλάμους και όχι μετά το μεσημέρι και δημιουργήθηκε επιπρόσθετα δωμάτιο εξιτηρίου.

Επιπρόσθετα, ο ΟΚΥπΥ προχωρά με την ενίσχυση της νυχτερινής βάρδιας με επιπλέον ιατρό που θα συντονίζει το ΤΑΕΠ και θα κατανέμει τους ασθενείς στους Ιατρικούς Λειτουργούς του ΤΑΕΠ και στην τοποθέτηση γραμματειακού λειτουργού σε 24ωρη βάρδια για συντονισμό της πορείας των ασθενών εντός του ΤΑΕΠ σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ιατρό της βάρδιας (π.χ. έλεγχο της πορείας των εργαστηριακών και άλλων εξετάσεων, εξεύρεση κλίνης).

Ακόμη, προωθείται η τοποθέτηση έμπειρων νοσηλευτών με εκπαίδευση, η οποία θα τους δοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τη διαλογή των ασθενών, η λειτουργία εξωτερικών ιατρείων σε όλα τα Νοσοκομεία και το απόγευμα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα ΤΑΕΠ και η βελτίωση του συντονισμού των ακτινογραφικών και εργαστηριακών τμημάτων με τα ΤΑΕΠ, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση και γνωμάτευση των εξετάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 10 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top