ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό πάει Νέα Υόρκη και Βίλνιους

Το Κυπριακό πάει Νέα Υόρκη και Βίλνιους

Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται το πρώτο τετ α τετ που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, τον οποίο θα ενημερώσει για την επιθυμία της Λευκωσίας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με αφετηρία το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα πριν από έξι χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα μεταφέρει στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού μήνυμα ετοιμότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Θα του αναπτύξει το σκεπτικό της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες διάρρηξης του αδιεξόδου και για επανέναρξη της προσπάθειας για λύση, πάντοτε στη βάση της διαδικασίας που ακολουθείται ιστορικά στις διαπραγματεύσεις για λύση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

H επίσκεψη Κόμπου στη Νέα Υόρκη το διήμερο 10-11 Ιουλίου, συμπίπτει χρονικά με την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό και για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για το σκοπό αυτό ο πολιτικός προϊστάμενος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρντ, βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη.

Τις επόμενες μέρες η προσοχή της Λευκωσίας θα είναι στραμμένη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα φιλοξενηθεί το διήμερο 11-12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την προσδοκία ότι το Κυπριακό θα εγερθεί στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, από ηγέτες στους οποίους η Λευκωσία μετέφερε την ετοιμότητα για διάλογο με δέλεαρ τη θετική προσέγγιση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Πάνω σε αυτή την προοπτική κινήθηκε η κυπριακή διπλωματία από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με αποκορύφωμα το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τυχόν εξελίξεις το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ένα σκηνικό προοπτικής για χειροπιαστές ενέργειες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top