Υπουργός Γεωργίας – Σωστές οι ενέργειες μας για το χαλούμι

Υπουργός Γεωργίας – Σωστές οι ενέργειες μας για το χαλούμι

Το γεγονός ότι κάποιες ξένες εταιρείες έχουν θορυβηθεί για το θέμα του χαλουμιού, δείχνει και την ορθότητα της κατάθεσης του φακέλου από την Κύπρο, αλλά και τη σημαντικότητα του προϊόντος μας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες ότι βρετανικές, κυρίως, εταιρείες σχεδιάζουν να πείσουν την κυβέρνησή τους να υποβάλει ένσταση για το χαλούμι, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι καθώς είμαστε σε περίοδο ενστάσεων, δικαιούνται τα διάφορα κράτη που θεωρούν ότι το χαλούμι είναι δικό τους παραδοσιακό προϊόν ή που έχουν έννομο συμφέρον, να υποβάλουν ένσταση μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Σημείωσε όμως ότι ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση για επίσημη υποβολή ενστάσεων.

“Το γεγονός ότι κάποιοι αυτή τη στιγμή έχουν θορυβηθεί δείχνει και την ορθότητα της κατάθεσης του φακέλου για το χαλούμι διότι όσο εκκρεμεί ο φάκελος, καμία χώρα δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση να το κατοχυρώσει”, είπε ο κ. Κουγιάλης.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες και ότι φανερώνουν τη σημαντικότητα του προϊόντος. Σημείωσε δε ότι όταν κατοχυρωθεί το χαλούμι τότε θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τον τόπο μας με αύξηση της ζήτησης, καθώς οι ξένες εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν χαλούμι.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι η λήψη απόφασης από την ΕΕ αναμένεται να γίνει μετά την περίοδο των ενστάσεων.

Εξήγησε ότι εάν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου δεν υποβληθεί ένσταση τότε αυτόματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κατοχυρώσει το χαλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Διαφορετικά, είτε η Επιτροπή θα απορρίψει τις ενστάσεις και θα το κατοχυρώσει, ή θα ζητήσει από το κυπριακό κράτος να απαντήσει σε αυτές τις ενστάσεις.

Ο κ. Κουγιάλης, σε μια προσπάθεια αποτροπής υποβολής ενστάσεων, προγραμματίζει να συναντηθεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του και άλλους ομολόγους του στις 7 του Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο Συμβουλίου Υπουργών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Σε χαμηλό βαρομετρικό η σημερινή συνάντηση Χριστοδουλίδη- Ερχιουρμάν-  Από την αισιοδοξία της Πύλας στην αναζωπύρωση της καχυποψίας

Σε χαμηλό βαρομετρικό η σημερινή συνάντηση Χριστοδουλίδη- Ερχιουρμάν- Από την αισιοδοξία της Πύλας στην αναζωπύρωση της καχυποψίας

Στις έντεκα σήμερα το πρωί, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουφάν Ερχιουρμάν, έχουν ένα ακόμη ραντεβού με το Κυπριακό. Όχι όμως, με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε το Σάββατο στην Πύλα, αποδείχθηκε βραχύβιο, οι δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών άνοιξαν ξανά μέτωπα και η δυσπιστία επέστρεψε, πριν προλάβει να εδραιωθεί η αισιοδοξία.

BEST OF TOTHEMAONLINE