ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκέψεις να ανακοινώνονται οι δρόμοι με κινητές κάμερες - «Σκοπός η πρόληψη, όχι η καταγγελία» - Τι ισχύει με τα σημεία «παγίδες»

Σκέψεις να ανακοινώνονται οι δρόμοι με κινητές κάμερες - «Σκοπός η πρόληψη, όχι η καταγγελία» - Τι ισχύει με τα σημεία «παγίδες»

Σκέψεις για να ανακοινώνει τους δρόμους και τις ημέρες που θα τοποθετούνται οι κινητές κάμερες τροχαίας κάνει αυτή την στιγμή η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο οι οδηγοί να ενημερώνονται μέσω εφαρμογής για τους δρόμους και τις ημέρες που θα βρίσκονται οι κινητέ κάμερες.

«Για παράδειγμα θα ενημερώνουμε τους οδηγούς ότι στον δρόμο Λάρνακας-Λευκωσίας σήμερα το πρωί θα έχει κινητή κάμερα. Δεν θα ανακοινώνεται όμως το ακριβές σημείο», εξήγησε.

Αναφορικά με την εφαρμογή που θα ενημερώνονται οι οδηγοί, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι δεν θα γίνει καινούργια εφαρμογή αφού η ενημέρωση θα γίνεται μέσω της υπάρχουσας εφαρμογής (app) της Αστυνομίας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην διαδικασία ανανέωσης.

«Σκοπός η πρόληψη, όχι οι καταγγελίες» - Τι ισχύει με τα σημεία «παγίδες» που τοποθετούνται οι κάμερες

Ερωτηθείς για τον λόγο που η Αστυνομία σκέφτεται να ανακοινώνει τους δρόμους με κινητές κάμερες, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι σκοπός της Αστυνομίας δεν είναι η καταγγελία αλλά η πρόληψη.

«Σκοπός μας δεν είναι η καταγγελία αλλά η πρόληψη. Θέλουμε ο κόσμος να το αντιληφθεί και να μην επιτίθεται στους χειριστές των καμερών», σημείωσε

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι τις χειρίζονται πολίτες, και συγκεκριμένα υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας, και όχι αστυνομικοί, ωστόσο τα σημεία καθορίζονται από την Αστυνομία.

«Τα σημεία που στήνονται οι κάμερες καθορίζονται από την Αστυνομία μέσω μελέτης και αφορούν κυρίως τα σημεία στα οποία διαπιστώνονται σοβαρές οδικές συγκρούσεις και προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ωστόσο κάποιες φορές, παρότι καθορίζονται τα σημεία από την Αστυνομία, οι υπάλληλοι της εταιρείας μεταφέρονται σε άλλα σημεία, με κάποια από αυτά να αφορούν σημεία παγίδες», επεσήμανε.

Όσον αφορά τα σημεία «παγίδες» που στήνονται οι κινητές κάμερες και για τα οποία υπάρχει σωρεία παραπόνων από πολίτες, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έγινε προ ημερών σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

«Θεωρούμε ότι θα επιλυθεί το ζήτημα μετά από την σύσκεψη που έγινε στο Αρχηγείο Αστυνομίας από τον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας μαζί με τον Διευθυντή και την Ηγεσία του Τμήματος Τροχαίας. Στην σύσκεψη λήφθηκαν κάποιες οδηγίες για να γίνεται καλύτερη εποπτεία των κινητών καμερών ώστε να τοποθετούνται στα σημεία που υποδεικνύονται από την Αστυνομία επ’ ακριβώς, δηλαδή να τοποθετούνται σε σημεία που δεν είναι επικίνδυνα αλλά ούτε σε σημεία παγίδες όπως για παράδειγμα σε αλλαγή ορίου ταχύτητας ή σε διασταυρώσεις. Η εποπτεία ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή και θεωρούμε βελτιώθηκε πάρα πολύ», είπε καταληκτικά.

213.063 καταγγελίες μέσα σε 14 μήνες

Όπως ανέφερε το ThemaOnline σε προηγούμενο δημοσίευμα, οι κινητές αλλά και σταθερές κάμερες τροχαίας κατέγραψαν δεκάδες χιλιάδες οδικές παραβιάσεις σε διάστημα 14 μηνών.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 17 Μαΐου 2023, καταγράφηκαν συνολικά 213.063 οδικές παραβάσεις από σταθερές και κινητές κάμερες τροχαίας.

Για το 85,2% των παραβιάσεων έχουν ήδη σταλεί ταχυδρομικώς εξώδικα στους παραβάτες και πληρώθηκαν μόλις ένα στα τρία. Ειδικότερα από τα 181.920 εξώδικα που στάλθηκαν, έχουν πληρωθεί 67.362. Σημειώνεται πως, συμπεριλαμβάνονται επιστολές σε εταιρείες για να υποδειχθεί ο παραβάτης οδηγός, καθώς και ειδοποιήσεις-καταγγελίες για Δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παραβάσεις που καταγράφηκαν, 10.419 βρίσκονται υπό επεξεργασία από τον Ανάδοχο, 6.220 έχουν σταλεί για έγκριση από την Αστυνομία, ενώ 1.998 αφορούν ολοκληρωμένες παραβάσεις στο στάδιο εκτύπωσης.

Επίσης, 13.046 παραβάσεις αφορούν προβληματικές περιπτώσεις λόγω ελλείψεων ή/και λανθασμένων στοιχείων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top